Hoogsensitief kind

Hoe je met een eenvoudige hsp bulletjournal je hoogsensitieve kind helpt bij zijn of haar emotionele ontwikkeling

Hoe je met een eenvoudig bulletjournal je hoogsensitieve kind helpt bij zijn of haar emotionele ontwikkeling.

Vind jij dat jouw kind sterker mag worden in het herkennen van de eigen emoties bij zichzelf? Wil je dat het zijn of haar emoties beter leert reguleren? Mooi, vandaag leg ik je uit hoe een bulletjournal hierbij helpt.📊

Monitoren van gevoelens helpt

Je wil dat je kind zich happy voelt. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Naast een goede nachtrust en kennis over hoe je kind informatie verwerkt hangt dit van nog veel meer factoren af.  Zo is emotionele veerkracht en stabiliteit hierbij ook heel belangrijk. Een hulpmiddel waar ik  veel mee werk tijdens ouderbegeleidingstrajecten is het HSP bulletjournal. Door te monitoren hoe je kind zich voelt onstaan er belangrijke inzichten die je kind en jou verder helpen.

Omdat veel ouders dit een fijn hulpmiddel vinden (en de kinderen ook!) leg ik je uit hoe jij deze ook kan inzetten met jouw kind 🙂

💡Als je wil weten of jouw kind hoogsensitief is, klik dan hier voor een betrouwbare HSP-test. En mocht je op zoek zijn naar een routekaartje voor het opvoeden van je hoogsensitieve kind, klik dan hier.

Wat is een hsp-bulletjournal?

Een hsp-bulletjournal is een dagboekvorm waarmee je op een overzichtelijke manier, namelijks met bullets en kleurtjes, de gevoelens van je kind inzichtelijk maakt.

Hoe maak je een hsp-bulletjournal?

Je maakt een tabelletje waarop je aan de linkerkant onder elkaar een aantal items plaatst die vervolgens gedurende een bepaalde periode kunnen worden gemonitord.

Voor het monitoren maak ik gebruik van de 4 kleuren:

  • groen,
  • geel,
  • oranje en
  • rood.

Voor de items kun je denken aan:

  • in welke kleur zit ik nu?
  • in welke kleur stond ik op?
  • in welke kleur zat ik vandaag het meest?
  • ben ik vandaag in rood of oranje geweest?

Verder zorg ik er altijd voor dat er per dag ruimte is om een korte notitie te maken.

Hoe werkt het hsp-bulletjournal?

Iedere dag laat je je kind antwoord geven op de vragen die in het bulletjournal staan. Bij ieder item onderzoek je samen met elkaar wat het antwoord is. Je kind kleurt vervolgens het vakje met de kleur die het beste past.

Groen: in deze kleur ben je op je best. Je kind zit in deze kleur als het ontspannen is, zich ‘normaal’ voelt.

Geel: Je kind zit in deze kleur als een beetje moe is, een klein beetje opgewonden is of lichte stress ervaart. Maar ook als je kind merkt dat het zich begint te irriteren aan geluiden of anderen in zijn of haar omgeving weet je dat je kind in deze kleur zit.

Oranje: In deze kleur zit je kind als het al flink geirriteerd is, ruzie aan het maken is, huilt, bang is of/en en stress heeft.

Rood: je kind zit in deze kleur als overprikkeld is. Als het te boos is om nog te praten, of te verdrietig. Het is niet gekoppeld aan boosheid, maar eerder aan het niet meer logisch kunnen denken vanwege een te intense emotie.

Wat heb je aan een hsp-bulletjournal?

✅Door regelmatig (liefst dagelijks) het hsp-bulletjournal in te vullen doet je kind steeds een check-in: het checkt bij zichzelf hoe het zich voelt. Hierdoor richt het de aandacht op zichzelf, waardoor het makkelijker wordt om de balans in jezelf te herstellen.

✅Je krijgt overzicht en inzicht van hoe je kind zich voelt

✅Het levert je ook op dat je kind meer bewust wordt de eigen gevoelens, in relatie tot gebeurtenissen en patronen kan gaan zien. Bijvoorbeeld: He, ik kom steeds in rood als er een invaller is gewwest. Ik ben altijd in geel bij het opstaan.

✅Je kind leert gevoelens te verwoorden

✅Je ondekt ook aan welke signalen je kan herkennen in welke kleur je kind zit. Dit is ook voor je kind heel leerzaam. Want de kleur groen en rood zijn vaak wel makkelijk te herkennen, maar aan welke signalen herken je nou dat je in geel of rood zit? Door te werken met een hsp-bulletjournal kom je er achter!

✅Je kind leert gevoelens te reguleren

✅Je kind zal door de snellere herkenning van wat er bij hem of haar speelt slimmere keuzes gaan maken en zo overprikkeling weten te voorkomen.

Zelf aan de slag

Heb ik je een beetje weten te inspireren? Ik hoop het! Als jij ook wil werken aan de emotionele ontwikkeling van je kind kijk dan eens of de hsp-bulletjournal voor jullie geschikt is.

Veel succes en ik hoor graag wat je ervaringen zijn als je ermee begint 🙂

Hoi, mijn naam is Josja Koelink en ik help al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen. Ik ben HSP-specialist en ik heb een achtergrond als leidinggevende en autisme-expert in het voortgezet speciaal onderwijs.

Wil jij ook dat jouw kind gelukkig is? Laat mij je helpen! Je kan meedoen aan mijn ouderbegeleidingstrajecten of één van mijn online programma’s volgen, zoals Grip op Hoogsensitiviteit en Schermstrijd.
Laten we je kind gelukkig maken 😊

Spreek je snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.