Hoogsensitiviteit

Hoe je je kind helpt emotioneel intelligent te worden

Hoe je je kind helpt emotioneel intelligent te worden

Het is voor je kind belangrijk dat het emotioneel zo intelligent mogelijk wordt. Want hoe intelligenter qua emoties, hoe evenwichtiger het zich voelt. Bovendien maakt je kind dan gemakkelijk vrienden en wordt samenwerken een eitje. Ik vertel je wat je kan doen om je kind hierbij te helpen.

Klik hier om direct naar mijn advies te gaan.

Drie emotionele ontwikkelingsdomeinen

Net als dat cognitieve intelligentie is opgebouwd uit verschillende onderdelen, is dat bij emotionele intelligentie ook zo. Dit zijn de drie hoofddomeinen van de emotionele intelligentie:

  1. Het kunnen herkennen en erkennen van gevoelens bij jezelf en anderen en hier het gesprek over aan kunnen gaan.
  2. Het kunnen reguleren van opkomende emoties.
  3. Het kunnen toepassen van manieren om in balans te komen.

Als we spreken over de emotionele intelligentie van een kind dan spreken we van het totaalbeeld van intelligentie op alle drie de domeinen. Het is heel normaal als een kind op één of twee domeinen sterker ontwikkeld is dan op de ander(e).

Bij kinderen die gedragsproblemen laten zien is de emotionele intelligentie vaak lager dan gemiddeld.

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak sterk in het eerste domein. Ze kunnen vaak goed vertellen over hoe ze zich voelen en beschikken over een sterk inlevingsvermogen. Vanwege hun kindkenmerken ontwikkelen ze zich, met de juiste hulp, ook makkelijk op het derde domein. Het reguleren van emoties kan lastig zijn, want ze raken er vaak door overweldigd.

Kinderen met autisme praten vaak veel minder makkelijk over hun gevoelens en gedachten. Dit heeft te maken met hoe hun brein informatie verwerkt. Vaak zie je dat een kind met autisme op al deze 3 domeinen niet uitblinkt, maar ook zij kunnen, met hulp, op met name op het 2e en 3e gebied grote sprongen maken.

Hoe zit dit bij jouw kind denk je? In welke domeinen verwacht jij dat jouw kind sterk is en waarin misschien juist niet?

Als de emotionele ontwikkeling verkeerd wordt ingeschat

Tijdens het opgroeien doorloopt je kind op het gebied van de emotionele ontwikkeling een aantal fases. Je kind leert, naarmate het ouder wordt steeds beter zijn eigen emoties te herkennen, hierover te praten en emoties in toom te houden.

Het is belangrijk dat je in kan schatten in welke fase je kind zit zodat je niet per ongeluk te hoge of te lage verwachtingen hebt en daardoor je kind over- of ondervraagt.

De emotionele ontwikkeling loopt ook niet altijd gelijk op met de kalenderleeftijd van je kind en dit maakt opvoeden complexer.

Voorbeelden:

Ouders verwachten bijvoorbeeld van hun dochter van 5 dat ze om kan gaan met verlies (bij een spelletje) of ze denken dat het normaal is als hun zoon van 9 in woede ontsteekt als het niet voor de 2e dag achterelkaar patat te eten krijgt.

In het eerste geval zijn de verwachtingen te hoog en krijgt de dochter misschien wel onterecht een standje en in het tweede geval leert deze jongen niet omgaan met teleurstellingen, een belangrijke emotionele vaardigheid.

Nog 2 voorbeelden:

Van een kind van 11 mag je verwachten dat het zelf naar de juf durft te gaan om te zeggen dat het zijn spreekbeurt wil verzetten. Of dat het kan praten hoe het zich voelt als het wordt gepest door anderen. Als jouw kind emotioneel gezien jonger is dan zijn kalenderleeftijd kan het zijn dat het hier nog helemaal niet aan toe is. Verwacht je dan toch van je kind dat het zelf deze problemen oplost dan zal het hierin waarschijnlijk falen.

Aansluiten bij de emotionele ontwikkeling van je kind

Door aan te sluiten bij de emotionele ontwikkeling kan je kind succeservaringen opdoen en ook door gerichte hulp van jou als ouder zal het emotioneel intelligenter worden. Dan kan het emoties beter reguleren, beter praten over zijn gevoelens en verstandigere keuzes maken. Je zal merken dat het opvoeden van jouw kind makkelijker zal verlopen.

Mijn advies
  • Sluit in je reactie op je kind aan op de emotionele ontwikkeling van je kind en niet op zijn of haar kalenderleeftijd. Schat de emotionele ontwikkeling in door de volgende vraag te beantwoorden: Het gedrag dat ik nu zie van mijn kind, bij welke leeftijd van een kind zie je dit vaak? Stel dat je kind 11 is, maar het laat gedrag zien van een 6 jarige, pas dan een reactie toe die zou passen bij een 6-jarige.
  • Stimuleer het eerste domein van de emotionele ontwikkeling van je kind door je kind gevoelens uit te laten drukken a.d.h.v. een simpel 4 kleurensysteem. Je kan ook werken met een eenvoudig bulletjournal waarmee je kind dagelijks aangeeft in kleuren hoe de dag is geweest of werken met een stressmeter. Zowel de kleurenmeter, het bulletjournal en de stressmeter vind je hier.
  • Het 2e en het 3e domein kun je ook ontwikkelen middels de kleurenmeter. Je brengt hiermee namelijk ook in kaart (met je kind) wat je kind helpt om zich weer prettiger te voelen en wat hierbij niet helpt. Je werkt daarmee zowel aan het bedenken van strategieen, als het reguleren van emoties doordat je kind er woorden aan leert te geven.
  • Als jouw kind vaak ontploft of veel stress ervaart dan raak ik je zeker aan om een signaleringslijst in te vullen en te gaan werken met de weekcheck. Met de signaleringslijst breng je in kaart aan welke signalen bij je kind je kan herkennen in welke stressfase je kind zit. Met de weekcheck anticipeer je op aankomende stress en leer je hoe je de totale hoeveelheid stress kan managen. Beide hulpmiddelen vind je in mijn online programma.

Hoi, mijn naam is Josja Koelink en ik help al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen. Ik ben HSP-specialist en ik heb een achtergrond als leidinggevende en autisme-expert in het voortgezet speciaal onderwijs.

Wil jij ook dat jouw kind gelukkig is? Laat mij je helpen! Je kan meedoen aan mijn ouderbegeleidingstrajecten of één van mijn online programma’s volgen, zoals Grip op Hoogsensitiviteit en Schermstrijd.
Laten we je kind gelukkig maken 😊

Spreek je snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.