Hoogsensitief kind

5 redenen waarom ook jij het document ‘Dit heeft mijn kind nodig’ wil voor je hoogsensitieve kind

5 redenen waarom jij ook het document ‘Dit heeft mijn kind nodig’ wil voor je hoogsensitieve kind

Zou jij het fijn vinden als je nog beter zicht krijgt op wat jouw hoogsensitieve kind nodig heeft? En vooral: zou je willen dat ook de juf, de BSO-leiders en opa en oma dit ook weten?🔎

Een heel handig middel hierbij is het document ‘Dit heeft mijn kind nodig’. Dat maak ik voor ieder ouderstel dat meedoet aan mijn ouderbegeleidingstraject Grip op Thuis.

Het document slaat aan. Ouders zijn enthousiast, maar ook scholen en zelfs BSO-leiders👊

Wat is het geheim van dit document en waarom zou jij er ook een willen?

1. Het helpt enorm bij het zien van hetzelfde kind

Als jouw kind hoogsensitief is, hoogbegaafd of als het bijvoorbeeld autisme heeft dan is er vaak meer nodig dan de standaard opvoeding. En je kind heeft dan meestal ook andere onderwijsbehoeften.

Het is belangrijk dat alle betrokken volwassenen goed weten wat jouw kind kenmerkt. En dat ze doen wat voor jouw kind helpend is. Alleen dan kan jouw kind goed in balans komen.⚖

It takes a village to raise a child

In dit document worden de belangrijkste kenmerken van je kind beschreven. Ik neem hiervoor vragenlijsten af, ontmoet jouw kind, observeer indien nodig, spreek met jou/jullie, maar ook met de leerkracht(en).

Ik kijk naar verschillende ontwikkelingsgebieden en breng ook de prikkelverwerking (met behulp van een prikkelverwerkingstherapeut) in kaart. Op deze manier vormt zich een zo compleet mogelijk beeld van je kind.

Door dit niet alleen met ouders te delen, maar ook met school en BSO ontstaat er meer begrip en kennis over en voor jouw kind. Dit helpt enorm bij het zien van hetzelfde kind.

2. Het brengt in kaart wat er gedaan moet worden

Behalve met elkaar zien wat jouw kind kenmerkt is het ook belangrijk dat er rekening wordt gehouden met deze kenmerken. Want hoe vaak kom ik niet tegen dat men het er bijvoorbeeld over eens is dat een kind snel overprikkeld is door geluid, maar dat er vervolgens geen acties op worden ingezet? Juist hier vervult het document een grote meerwaarde.

Stel nou dat jouw kind inderdaad snel afgeleid raakt door geluid. Dan brengen we ook in kaart op welke momenten je kind hier thuis en op school last van heeft. En heel belangrijk: dan volgen er adviezen hoe je hier in deze situaties mee om kan gaan.

Hieronder volgt een voorbeeld van hoe een gevoeligheid op geluid vertaald kan worden in concrete adviezen. Deze adviezen worden vervolgens in gesprek met elkaar gerealiseerd.

3. Het zorgt ervoor dat we ook daadwerkelijk in actie komen

Juist doordat in het document alles bij elkaar komt: de kindkenmerken + wat dit betekent voor thuis en school, hebben we een middel in handen waarmee we kunnen realiseren dat jouw kind gaat krijgen wat het nodig heeft.

We maken gericht afspraken met elkaar over de uitvoering van de adviezen die in het document staan. We bespreken met elkaar wat een ieder hiervoor nodig heeft. Vervolgens gebruiken we het document ook om afspraken te evalueren, aan te vullen en bij te sturen.

4. Het haalt een deel van de (bewijs)last bij de ouder weg

Je hoeft je niet langer meer een zeurende ouder te voelen, omdat je al wéér begint over het belang van een terugtrekplekje of het belang van een beweegmoment halvewege een CITO-toets voor je kind.

Hetgeen belangrijk is voor jouw kind staat nu op papier en is ondertekend door iemand die er verstand van heeft (dat ben ik 😉 )!

En dat geeft, echt waar, een andere status aan de inhoud van je verhaal dan als je het als ouder alleen moet zien over te brengen aan anderen.

5. Het geeft grip en vertrouwen in de toekomst

Het document is ook nadrukkelijk opgesteld voor meerdere jaren. De kenmerken en behoeften van jouw kind zijn misschien niet statisch, maar het merendeel ervan zal ook in de jaren die volgen relevant zijn.

Het is een dynamisch document dat we er steeds weer bij pakken als basis voor overleggen (om te volgen, bij te sturen, aan te vullen, aan te passen en te evalueren).

Het gaat mee in de overdracht naar een nieuwe leerkracht en we plannen direct in de eerste weken van het nieuwe schooljaar een afspraak om het met elkaar door te nemen. Zo blijft de inhoud leven en krijgt jouw kind de kans om in balans te komen én te blijven!

Wil jij ook zo’n document?

Na het lezen van deze voordelen wil jij misschien ook wel zo’n document….?  Dat kan! Sluit aan bij één van mijn ouderbegeleidingstrjacten Grip op thuis en ik zorg ervoor dat jij straks ook in het bezit bent van het document ‘Dit heeft mijn kind nodig’!

Hoi, mijn naam is Josja Koelink en ik help al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen. Ik ben HSP-specialist en ik heb een achtergrond als leidinggevende en autisme-expert in het voortgezet speciaal onderwijs.

Wil jij ook dat jouw kind gelukkig is? Laat mij je helpen! Je kan meedoen aan mijn ouderbegeleidingstrajecten of één van mijn online programma’s volgen, zoals Grip op Hoogsensitiviteit en Schermstrijd.
Laten we je kind gelukkig maken 😊

Spreek je snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.