Hoogsensitiviteit, Ervaringen van HSP's

Wees je eigen beste vriendin

Onlangs deelde ik 10 tips van en voor hoogsensitieve personen met je. Ik hield deze top 10 o.a. voor aan Sara, die je misschien ook al kent als de bloggende moeder van de hoogsensitieve kinderen Sophie en Lucas. Zij bijt het spits af met de tip ‘Wees je eigen beste vriendin’. (Met dan aan Jennie Heuwekemeier die voor mij het artikel heeft geschreven.)

Sara – Ik ben zelf hoogsensitief en daarbij strong-willed (ook wel HSS). Ik vind dat zelf een prima eigenschap, die mij maakt tot wie ik ben, maar met de komst van 2 (hoogsensitieve) kinderen (ja ja, blijkbaar hele sterke genen), merk ik toch dat ik wat onzekerder ben geworden. Moet ik niet wat meer rust nemen? Doe ik het wel goed in de opvoeding? Enz..  Ik heb 2 vriendinnen die tegen hetzelfde aanlopen nu ze moeder zijn geworden en ik merk dat ik hun prima kan adviseren. Ik weet dus in principe wel wat wijsheid is, maar de uitvoer laat bij mijzelf nog wel eens te wensen over. De tip: Wees je eigen beste vriendin triggerde mij daardoor best wel. Moest ik niet wat vaker luisteren naar mijn eigen advies? Moet ik niet wat meer als een vriendin naar mijzelf kijken?

Lekker kritisch

Kritisch zijn naar jezelf is iets waar een HSP vaak erg goed in is. Voor mij gaat dat dus ook op. Ik zit vol goede ideeën, wil van alles, maar als puntje bij paaltje komt heb ik al oneindig veel redenen aangevoerd, waarom ik het beter niet kan doen. Daarbij weet ik opvoedkundig natuurlijk ook ontzettend goed hoe het hoort, wie wil er geen voorbeeldige kinderen? Maar ja ook mijn kinderen zitten wel eens een hele ochtend voor de TV als ik moe ben. Ik kan me hier dan achteraf ontzettend schuldig over voelen.

Nu ik er over na denk merk ik dat die twee betreffende vriendinnen precies hetzelfde hebben en dat ik tegen hun nog nooit gezegd heb, dat ze stomme ideeën hebben of hun kinderen verpesten met een uurtje extra TV. Waarom ben ik dan zo streng voor mijzelf?

Het leven is zoveel leuker als je wat aardiger bent voor jezelf

Een belangrijke tip voor een HSP is: wees lief voor jezelf en mild t.o.v. jouw imperfecties. Want het leven is zoveel leuker als je wat aardiger voor jezelf bent. Hoe je dit doet? Nou, door steeds vaker te oefenen in het zijn van je eigen beste vriendin. Vraag jezelf af: wat zou ik mijn beste vriendin adviseren? Zou ik haar ideeën ook afbranden of haar kwaliteiten als moeder in twijfel trekken? Het antwoord is natuurlijk nee. Ik zou begrip tonen en naar haar luisteren. Een vriendin zou zien hoe hard ik mijn best doe om het goed te doen en hoe het me raakt als het niet is gegaan zoals ik wilde. En zij zou me ook aanmoedigen om niet op te geven. Zij zou een stuk milder zijn.

Toch iets om eens wat vaker bij stil te staan….

Opdracht vanuit De Maskerbloem:

  1. Schets voor jezelf een situatie waar je geregeld tegen aan loopt en die je graag zou veranderen.
  2. Schrijf nu eens op hoe je jezelf vanuit de kritische kant beoordeelt.
  3. Stel je nu voor dat je jezelf benadert alsof je jouw eigen beste vriendin bent. Hoe zou je dan reageren? Wat zou je tegen jezelf zeggen?

De reactie van jou als vriendin is een stuk milder, of niet? Probeer steeds vaker jezelf te benaderen vanuit je beste vriendin en niet vanuit je kritische kant. Je mag echt ook begripvol en lief voor jezelf zijn!

Ik ben deze tip gaan uitvoeren en ik moet zeggen dat het goed voelt om wat minder hard voor mezelf te zijn. Sterker nog het geeft mij nog meer energie om bepaalde dingen wél te doen! Ik werd er echt oprecht blijer van!!

Wil jij ook zo’n leuke vriendin zijn voor jezelf? Probeer de opdracht dan ook! Misschien een beetje gek om over mijzelf te zeggen, maar in het kader van lief zijn voor jezelf, ik vind mijzelf best een leuke vriendin 😉

Sara, moeder van Sophie (7) en Lucas (3).

 

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit? Lees dan dit artikel en houd onze Facebookpagina in de gaten met nieuwe blogs boordevol praktische tips. Al deze blogs zijn geschreven vanuit de ervaringen van andere HSP’s, aangevuld met praktische tips vanuit De Maskerbloem.

Uiteraard kun je hier ook nog een keer de top 10 van en voor hoogsensitieve personen terug lezen!

Dank je wel voor het lezen van dit blogartikel, volgende week een nieuw ervaringsverhaal 🙂

 

Groeten Josja

 

Wil je meer te weten komen over hoogsensitieve personen lees dan ons artikel hierover: informatie over hoogsensitieve personen. 

Meer lezen over de ervaringen van de hoogsensitieve moeder Sara die je door dit artikel te lezen: hoe maak ik mijn kind weerbaarder tegen kritiek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.