Ervaringen van HSP's

HSP in beeld, vier tweeluikportretten

Enige tijd geleden stelde fotografe (in spé) Anouk Vissers  de vraag:“Voel jij ook de behoefte om de wereld meer kennis te laten maken met HSP“? In het kader van haar opleiding fotografie wilde ze hoogsensitiviteit vastleggen, zowel de kwaliteit als de schaduwkant. Anouk had nooit gedacht dat ze zoveel enthousiaste reacties zou krijgen op haar vraag.  In de afgelopen maand is ze afgereisd naar verschillende plaatsen in Nederland en heeft ze vier prachtige mensen mogen vastleggen. In dit artikel zien we hoe mooi en uniek deze tweeluik portretten zijn geworden.

 Zelf zegt Anouk over deze ontmoetingen:

Wat een hartverwarmend welkom kreeg ik steeds. Het was een feest der herkenning. Wat zij ervaren in hun leven, ervaar ik ook in mijn leven! Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent. Ik hoop dat anderen zich in de portretten herkennen. Of misschien wel denken: ´de puzzelstukken vallen nu samen en ik ben het denk ik ook´. Of dat mensen die niet hoogsensitief zijn het nog wat beter begrijpen. Al is dat maar bij een paar mensen het geval, dan is dit project meer dan geslaagd!

 

Sharon Vredeman (45) uit Vleuten                        

Hoe zie je hoogsensitiviteit als jouw kracht?
“Ik leef intens en kan genieten van de kleine dingen in het leven. Wandelen in de zon met mijn hond vind ik dus ook heerlijk. Daar geniet ik écht van!”

Hoe ervaar je het als schaduwkant?
“Ik kan me snel zorgen maken. Met name om de mensen die dichtbij me staan, ben ik gauw bezorgd. Dat levert stress op en spanning in mijn lijf.

Als hooggevoelige moeder is het altijd zoeken naar balans. Het is belangrijk om goed voor mezelf te zorgen. Daardoor kan ik mijn hooggevoelige zoon beter ondersteunen en er voor hem zijn.”

Wat zou je de wereld mee willen geven over hoogsensitiviteit?
“Hoogsensitiviteit is een eigenschap”. Hoogsensitieve personen nemen indrukken intenser op en de verwerking ervan duurt langer. Als ze bewust worden van zichzelf, hun krachten en schaduwkanten herkennen, erkennen en accepteren, dan ontdekken ze hun ware innerlijke zelf!”

Anita Kroon (59) uit Volendam

Hoe zie je hoogsensitiviteit als jouw kracht?
“Ik ben een echte autodidact. De afgelopen 20 jaar heb ik mezelf erg ontwikkeld. Het is een lang proces geweest. Het heeft me gemaakt tot wie ik ben en daar ben ik heel erg trots op!”

Hoe ervaar je het als schaduwkant?
“Ik kan slecht tegen fel licht en harde geluiden. Ik word helemaal gek van alle felle lampen en lantaarnpalen hier in Volendam. Het lijkt Las Vegas wel!”

Wat zou je de wereld mee willen geven over hoogsensitiviteit?
“Tegen hoogsensitieve mensen wil ik zeggen: overwin je angst en word meester over je ego, zodat je werkelijk kunt zijn wie je echt bent!”

Tiffanny Moen (30)  uit Nuland

Hoe zie je hoogsensitiviteit als jouw kracht?
“Ik ga graag naar buiten. Ik kan erg genieten van fluitende vogels en ik heb oog voor kleine details. Van de natuur laad ik helemaal op.”

Hoe ervaar je het als schaduwkant?
“Ik ben gevoelig voor negatieve en onrustige sferen als ik onder veel mensen ben. Een omgeving met veel mensen vind ik daarom niet fijn. Een drukke winkelstraat in de stad Den Bosch vermijd ik liever.”

Wat zou je de wereld mee willen geven over hoogsensitiviteit?
“Hoogsensitiviteit is niet raar. We zijn gewone mensen. Oordeel alsjeblieft niet te snel. Dingen komen gemiddeld harder binnen. Zo ook kritiek, waardoor mensen gekwetst kunnen worden.”

Marian Buijs (52) uit Middelburg

Hoe zie je hoogsensitiviteit als jouw kracht?
“Ik ben empathisch. Ik sta in verbinding met andere mensen en ik kan me goed in de ander verplaatsen. Ik werk en handel vanuit het gevoel.”

Hoe ervaar je het als schaduwkant?
“Ik kan slecht omgaan met werkdruk. Als ik veel papierwerk en een volle agenda heb, dan zit mijn hoofd ook vol en loop ik over. Daardoor kan ik kleine fouten maken en ben ik minder zorgvuldig.”

Wat zou je de wereld mee willen geven over hoogsensitiviteit?
“Zo’n 20% van de bevolking is hoogsensitief. Het is heel normaal en je wordt zo geboren. Kijk vooral naar de kwaliteiten in plaats van de negatieve aspecten. Ik geloof erg in de eigenheid van de mens. Je mag zijn wie je bent!”

Dit was een eerste project van fotografe Anouk Vissers over hoogsensitiviteit. Ze heeft voornemens om hier in de toekomst meer mee te gaan doen. Wil je haar volgen of meer over haar te weten komen? Dat kan! Volg haar via de Facebookpagina Anouk Vissers Fotografie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.