Ervaringen van ouders, Tips voor ouders

Hoe maak ik mijn kind weerbaar tegen kritiek?

Hoe maak ik mijn kind weerbaar tegen kritiek?

Als jouw kind bang is voor kritiek, dan komt dit omdat het een vorm van afwijzing is. 😯

Vorige week kwam Sophie overstuur uit school. Ik was bang dat er iets ergs gebeurd was, maar tegelijkertijd weet ik ook dat het wel vaker voorkomt. Ik vroeg haar wat er aan de hand was en zij gaf aan dat de meester haar had aangesproken op het feit dat haar weektaak nog niet af was. Tot voorkort zou ik gezegd hebben, dat dit toch niet zo’n ramp is. Dat ze zich hier niets van aan moet trekken en dat er ergere dingen in de wereld zijn. Door wat ik recent gelezen heb besloot ik het eens over een andere boeg te gooien, want eigenlijk had mijn primaire reactie tot nu toe alleen maar averechts gewerkt.

Ik nam haar bij me en vroeg haar te vertellen wat er gebeurd was. Ik liet haar haar verhaal doen en gaf aan dat ik begreep hoe rot dit voor haar moet zijn geweest, omdat ze altijd zo hard haar best doet en dat het niet erg is dat ze daar verdrietig over is. Binnen  5 minuten zag ik haar verdrietige gezichtje weer opklaren en begon ze over iets anders te vertellen. Waar ze vroeger stil werd en mijn oordeel op zich in liet werken, leek ze nu opgelucht. Ik voelde mij stiekem best een beetje trots.

Benieuwd hoe ik ineens aan deze wijsheid kwam? Dat zal ik nu met je delen. En eerlijk is eerlijk. Mijn eerste gevoel zei ook dat het een beetje soft was. Dat ik mijn kind harder moest maken voor de grote mensen wereld. Ik wilde haar laten zien dat ze wat meer zelfvertrouwen moest hebben, maar had mij nooit eerder gerealiseerd, dat ik dat zo eigenlijk bij haar afnam. Tot ik dit las….

Bang voor afwijzing

Als jouw kind bang is voor kritiek, dan komt dit omdat het een vorm van afwijzing is. Bij veel hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen merk je dat zij het graag goed doen en dat ze bang zijn voor afwijzingen. Kritiek betekent in hun hoofd, dat ze het niet goed doen en dat niet het werk, maar zij zelf afgekeurd worden.

Het is oké

Accepteer dat je kind bang is voor commentaar. Leer hem ook dat dit iets is wat hij moeilijk vindt en dat er nu eenmaal mensen zijn die hier meer bang voor zijn dan anderen en hier ook sterker op reageren dan anderen. Presenteer dit als een oké feit, als een eigenschap die je niet hoeft te veranderen. Als je dit als basis neemt, dan zit je goed.

Luister aandachtig

Als jouw (hooggevoelige) kind thuiskomt en hevig overstuur is omdat de juf commentaar op hem heeft geleverd, omdat hij zijn werk niet helemaal goed gedaan heeft, dan kun je zeggen: “hè, dit moet wel heel pittig voor je zijn. Ik weet hoe lastig jij het vindt om commentaar te krijgen.“ Dit is de basis, omdat je als ouder laat blijken dat je accepteert dat jouw kind commentaar moeilijk vindt en dat hij dit niet hoeft te veranderen. Het wordt dan ook logischer om er aandachtig naar te luisteren.

Behandel de wond

Als je kind hoog uit de de boom valt en met een open knie en dikke tranen thuiskomt weet je dat hij serieus pijn heeft en zeg je ook niet: “nou, kom op, niks aan de hand.” Dan heb je door dat hij hard is gevallen en dat de wond schoon gemaakt moet worden en laat je hem even zijn verhaal doen. Als je weet dat jouw kind commentaar net zo beleeft als een flinke val uit de boom, dan besteed je daar ook aandacht aan.

Geef je kind zelfvertrouwen

Uiteraard is nu niet alles opgelost, maar dit is wel een eerste stap. Het is van belang om er verder geen conclusies aan te verbinden. Als jouw (hoogsensitieve) kind steeds van slag raakt van kritiek en dit mag zogenaamd niet, dan gaat zijn hoofd ervan maken dat er iets mis met hem is. Dat hij anders is en niet hard genoeg is voor de wereld, dat hij zwak is etc. De ene persoon vindt het nu eenmaal eng om voor een grote groep te spreken en de andere pesoon om commentaar te krijgen. Verbind er geen conclusies aan. Dit schaadt het zelfvertrouwen.

Dit laatste was voor mij best een eye opener. Door mijn reactie maakte ik mijn dochter onzeker in plaats van weerbaar tegen de grote mensen wereld. Wat was het toch handig geweest als er bij de geboorte ook een gebruiksaanwijzing meegekomen was. ;).

Sara, moeder van Sophie (7 jaar) en Lucas (3 jaar).

Er staan verschillende ervaringsverhalen zoals deze op deze blog. Benieuwd naar meer ervaringen van anderen? Kijk dan hier!

Wil jij ook meer weten over hooggevoeligheid bij kinderen? Lees dan dit artikel: Het hoogsensitieve kind of bestel het boek: hoogsensitieve kinderen.

Ik begeleidt al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen met opvoedkundige vragen. Mijn begeleiding is concreet, en mijn manier van kijken breed. 😃

Ik ben gespecialiseerd in hoogsensitiviteit en heb een achtergrond als autisme-specialist in het voortgezet speciaal onderwijs. Ik heb ook verschillende succesvolle online programma’s ontwikkeld.

Spreek je snel!

2 reacties op “Hoe maak ik mijn kind weerbaar tegen kritiek?

  1. Willeke schreef:

    Dank je voor dit inzicht. Ik heb geen hooggevoelige kinderen maar begrijp nu wel mezelf weer iets beter.

    1. Josja Koelink schreef:

      Beste Willeke, dank je wel voor je bericht! Mooi dat dit artikel voor jou van waarde is geweest, ook al heb je geen hooggevoelige kinderen. Ieder beetje meer begrip van jezelf is vaak heel welkom, hopelijk deze ook 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.