Hoogsensitief kind

Wat wordt er bedoeld met een hoogsensitief kind?

Wat wordt er bedoeld met een hoogsensitief kind?

Is jouw kind hoogsensitief? Ben je nieuwsgierig wat er onder hoogsensitiviteit wordt verstaan? Lees het in dit artikel!😎

Jouw kind staat zeker niet alleen! Naar schatting is ongeveer 20% van alle kinderen hoogsensitief en zijn er net zoveel meisjes als jongens hoogsensitief.

Wil je weten of jouw kind hoogsensitief is? Klik hier voor een betrouwbare HSP-test. Je krijgt meteen de uitslag.

De meeste mensen hebben net als jij van de term hoogsensitiviteit gehoord, maar lang niet iedereen weet wat het daadwerkelijk betekent.

In onderstaand artikel geef ik je vast de basis mee en vertel ik je over de twee typen hoogsensitieve kinderen die er worden onderscheiden.

Hoogsensitiviteit gaat over geremd gedrag

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die je als mens kan hebben. We noemen het zelfs een temperament omdat deze eigenschap verankerd zit in het DNA van sommmige mensen.

Een eigenschap hoef je niet persé je hele leven te hebben, een temperament heb je altijd.  Zo is het ook met hoogsensitiviteit.

Hoogsensitiviteit komt bij dieren en bij mensen voor en evolutionair gezien is het een noodzakelijke eigenschap voor het kunnen voortbestaan van de soort.

📌Het blijkt dat in groepen, of het nou om dieren of mensen gaat, er altijd ongeveer 20% van de populatie geremder gedrag vertoont als zich iets nieuws aandient.

De rest, ongeveer 80% gaat enthousiast en nieuwsgierig op het nieuwe af, maar ongeveer 20% dus kijkt eerst de kat uit de boom. Juist dit geremde gedrag is hoogsensitief gedrag.

Dieren en mensen die hoogsensitief zijn hebben namelijk een actief geremd systeem. Het woordje actief in deze is wat verwarrend, maar er wordt mee bedoeld dat het geremde systeem heel actief is.

De andere 80% heeft dan weer een actief activeringsysteem en gaat hierdoor makkelijker en sneller enthousiast op nieuwe situaties af.

Als jouw kind hoogsensitief is dan kan het niet anders dat jouw kind eerst denkt en dan pas doet.

Hoewel jouw kind misschien ook wel hoogstimulatief kan zijn.🤔 Hierover zo meer!

Hoogsensitieve kinderen verwerken informatie intens en merken meer op

Naast het geremde gedrag wat we veel zien is het ook belangrijk om te weten dat hoogsensitieve kinderen de informatie die ze in zich opnemen intens of diepgaand verwerken.

Terwijl ze een stapje achteruit doen als zich iets nieuws aandient, nemen ze de omgeving in zich op en proberen ze alle risico’s en consequenties van het nieuwe te overzien. Ze slaan dus aan het denken!🧐🤔

Dit denken is echt een belangrijk kenmerk dat je bij hoogsensitieve kinderen terugziet. Ze overdenken situaties, ze piekeren, dagdromen en denken terug over wat is geweest.

Wat we ook weten is dat hoogsensitieve kinderen meer prikkels opmerken in hun omgeving. Ze merken meer fysieke prikkels op, zoals kleine veranderingen in interieur, als ook sociale en emotionele prikkels.

Ze hebben vaak goed door wat anderen van ze verwachten en hoe anderen in hun vel zitten.

Sommige hoogsensitieve kinderen merken ook op wat niet zichtbaar is voor de buitenwereld.

Groot inlevingsvermogen

Het grote inlevingsvermogen dat hoogsensitieve kinderen hebben verdient een eigen alinea.

Mijn ervaring is dat hier soms te makkelijk overheen wordt gekeken. Dan wordt bijvoorbeeld gezegd dat een kind hoogsensitief is, maar eigenlijk zien we maar weinig inlevingsvermogen.

Als dat zo is, is het juist interessant om nog beter te gaan kijken, want het je kunnen inleven in de ander is juist een belangrijk aspect van hoogsensitiviteit.

Twee typen hoogsensitieve kinderen

Er zijn twee typen hoogsensitieve kinderen te onderscheiden: het hoogsensitieve kind en het hoogstimulatieve kind.

Het hoogsensitieve kind is een kind dat in hoge mate de wereld en de omgeving aanvoelt en zaken opmerkt. Dit kind is veelal rustig en introvert.

Het hoogstimulatieve kind kan naast het goede aanvoelen en opmerken een krachtige wil hebben. En het reageert vaak snel en enthousiast op de vele prikkels om hem heen.

Het kan lastig zijn om bij een hoogstimulatief kind goed te zien of er ook sprake van hoogsensitiviteit is, daarom hebben we hier ook een apart artikel over geschreven. Lees dit zeker als je meer over dit type kind wil weten.

Om te onthouden

Met een hoogsensitief kind wordt dus een kind bedoeld dat een hoogsensitief temperament heeft. Dit houdt in dat het geremd op nieuwe situaties reageert en eerst nadenkt voordat hij overgaat tot actie. Het merkt meer op, denkt diep na en heeft een groot inlevingsvermogen in anderen.

Er worden 2 typen hoogsensitieve kinderen onderscheiden: het hoogsensitieve kind en het hoogstimulatieve kind.

Tot zover dit artikel. Wil je meer lezen? Dat kan.

We hebben een artikel waarin alle kenmerken van hoogsensitieve kinderen staan beschreven en we hebben een artikel over het hoogstimulatieve kind.

Om te testen of jouw kind hsp is klik je hier

Hoi, mijn naam is Josja Koelink en ik help al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen. Ik ben HSP-specialist en ik heb een achtergrond als leidinggevende en autisme-expert in het voortgezet speciaal onderwijs.

Wil jij ook dat jouw kind gelukkig is? Laat mij je helpen! Je kan meedoen aan mijn ouderbegeleidingstrajecten of één van mijn online programma’s volgen, zoals Grip op Hoogsensitiviteit en Schermstrijd.
Laten we je kind gelukkig maken 😊

Spreek je snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.