Hoogsensitiviteit

Wat betekent HSP

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er altijd al mensen geweest die gevoeliger zijn dan anderen. Ze trekken zich bijvoorbeeld het leed van anderen meer aan en/of ze kunnen bepaalde opmerkingen van anderen maar moeilijk van zich afschudden. Maar wat betekent het nu werkelijk? En is er een verschil met hooggevoeligheid? Lees hier hoe het zit of doe de test en ontdek meteen of je een HSP bent!

Betekenis hoogsensitief persoon volgens Wikipedia

Als we gaan kijken naar de betekenis van hoogsensitief persoon dan is het leuk om te kijken wat Wikipedia hierover te zeggen heeft. Wikipedia geeft het volgende aan: ‘een hoogsensitief persoon of hsp is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron en staat voor (Engels): highly sensitive person, oftewel ‘zeer gevoelig persoon’. In het Nederlands wordt highly sensitive person vertaald als hoogsensitief persoon of hooggevoelig persoon. Vaak wordt hoogsensitiviteit verkeerd geïnterpreteerd als een stoornis, terwijl het een normaal verschijnsel is.’ Deze omschrijving van een hoogsensitief persoon is juist en bovenal vind ik het prettig om te lezen dat er meteen in één adem bij vermeld wordt dat het een normaal verschijnsel is. Zowel bij dieren als bij mensen komt deze eigenschap voor. Heel normaal dus en en al eeuwenoud.

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die bij ongeveer 20% van de bevolking voorkomt en is gelijkelijk verdeeld over mannen en vrouwen. De eigenschap is voor een belangrijk deel erfelijk, grote kans dus dat één van de ouders of een ander familielid van een hooggevoelig persoon ook deze eigenschap heeft. Binnen hoogsensitiviteit worden twee typen HSP onderscheiden: de rustzoekende HSP en de actiegerichte of hoogstimulatieve HSP. Deze laatste wordt ook wel de HSP-HSS genoemd. Dit artikel gaat over de hoogsensitiviteit in zijn algemeen. Nieuwsgierig naar wat een HSP-HSS inhoudt? Klik dan hier. Klik hier als je op zoek bent naar informatie over het hoogsensitieve kind en het hoogsensitieve hoogstimulatieve kind.

Wat betekent hoogsensitiviteit?

Nu we weten dat een hoogsensitief persoon voor zeer gevoelig staat, zijn we nog niet veel wijzer geworden. Want wat houdt dat dan in, zeer gevoelig zijn? Ik leg het je uit. Hoogsensitieve mensen vallen op door hun bedachtzaamheid in nieuwe situaties. Waar anderen enthousiast en vol vertrouwen nieuwe ervaringen opdoen zijn HSP afwachtender. Ze kijken zogezegd eerst de kat uit de boom. Voordat ze overgaan tot actie overwegen ze eerst alle voors en tegens en proberen ze alle risico’s in te schatten. Ook houden ze sterk rekening met de andere mensen in hun omgeving. HSP willen het namelijk goed doen en willen voorkomen dat anderen hun acties afkeuren.

Behalve dat hoogsensitieve personen afwachtend zijn en het goede willen doen, merken ze ook meer op in hun omgeving dan mensen die niet-HSP zijn. Zo merken ze meer zintuiglijke prikkels op, maar ook meer sociale en emotionele prikkels. Alle zintuiglijke indrukken die binnenkomen via de oren, ogen, neus en tastzin, evenals alle gedachten en gevoelens (van anderen) moeten op hun beurt verwerkt worden. Dit gebeurt bij een HSP intenser dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn.

Wat ook echt duidelijk naar voren komt bij HSP is het grote inlevingsvermogen dat ze hebben. Ik schreef hierboven al dat ze niet alleen meer zintuiglijke prikkels opmerken, maar ook meer emotionele prikkels. Met dit laatste wordt bedoeld dat HSP in sterkere mate opmerken wat anderen verwachten, hoe anderen zich voelen en wat anderen willen. Maar hoe zit dit eigenlijk? Hoe komt het dat hoogsensitieve personen zich beter kunnen inleven? Ik schreef hier een tijdje terug een kort artikel over.

Door het vele opmerken van zelfs de kleinste details, het intens kunnen reageren hierop én het diepgaande verwerken (wat tijd en energie kost) kun je je voorstellen dat overprikkeling zoals stress en vermoeidheid op de loer ligt.

Hoogsensitiviteit is wetenschappelijk bewezen

Er is inmiddels redelijk wat onderzoek naar hooggevoeligheid gedaan. Het is Elaine Aron, een Amerikaans psychologe die het begrip highly sensitive person introduceerde, maar al in de jaren dertig van de vorige eeuw waren er onderzoekers zoals Eduard Schweingruber die zich met hoogsensitiviteit bezighielden. Bekijk hier een heel goed filmpje van Elaine Aron. In slechts 3 minuten vertelt ze heel veel over hoogsensitiviteit.

Hoogsensitief = hooggevoelig

Is hoogsensitiviteit nou hetzelfde als hooggevoeligheid? Hier wordt verschillend over gedacht. Toch is dit niet nodig. In Nederland heeft Susan Marletta Hart in 2003 de term ‘hooggevoelig’ geïntroduceerd als synoniem voor ‘high sensitivity’. Sindsdien gebruiken we in Nederland beide termen door elkaar. We bedoelen dus precies hetzelfde als we het over hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit hebben.

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit? Hier alvast een linkje naar een artikel over Hoogsensitiviteit en DNA.

Groeten Josja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.