Hoogsensitiviteit

Kun je echt voelen wat een ander voelt?

Hoogsensitieve personen geven me geregeld aan dat ze de emoties en de stress van anderen in hun omgeving overnemen. Kan dat eigenlijk? Lees erover in deze blog! 

HSP zijn gevoelig voor de stemming van anderen

Vanochtend nog kreeg ik de vraag van een cliente:  ‘Wil je me helpen om minder last te hebben van het humeur van mijn collega?’ Ze legde me uit: ‘Als mijn collega niet vrolijk doet dan ga ik me ook onprettig voelen en kruip ik in mijn schulp’. In mijn praktijk voor hoogsensitiviteit komt een vraag als deze geregeld aan de orde. Maar hoort dit bij hoogsensitiviteit? Onderzoek van Esther Bergsma van Hoogsensitief.nl laat zien van wel: HSP geven aan gevoelig zijn voor de stemming van anderen. Ze hebben er vaak ook echt last van. Maar hoe kan dit nou?

Hoe je kan voelen wat een ander voelt

Alweer even geleden, maar in wetenschapsland wordt het gezien als vrij recent, zijn spiegelneuronen ontdekt. Het zijn deze neuronen die waarschijnlijk verklaren dat HSP kunnen voelen wat anderen voelen. Ik zal het uitleggen. Spiegelneuronen zijn neuronen die eigenlijk per toeval zijn ontdekt doordat er een test werd gedaan met apen en rozijntjes. Terwijl er een aap in de onderzoekskamer was kwam er een onderzoeker binnen die een rozijntje van de aap opat. Dit hoorde dus niet bij het onderzoek, maar het leverde wel hele interessante resultaten op. Want ze ontdekten dat er in het brein van de aap, die alleen maar toekeek hoe de onderzoeker een rozijntje oppakte en opat,  dezelfde neuronen actief werden als bij die onderzoeker. Voor die aap was het toen net alsof hij zelf ook dat rozijntje opat!  Deze ontdekking is belangrijk geweest en heeft er toe geleid dat we nu weten dat ook mensen kunnen voelen wat een ander voelt, zonder dat ze het ‘echt’ zelf meemaken. Deze neuronen hebben ze de naam spiegelneuronen gegeven, omdat ze spiegelen wat een ander voelt. Heeft jouw baas een pokkebui en voel je rot? Grote kans dat het jouw spiegelneuronen zijn.  En heeft jouw kind buikpijn omdat een meisje in zijn klas wordt gepest? Ook hier geldt weer: hier zijn spiegelneuronen in het spel!

Waarom HSP meer last hebben van de stemmingen van anderen

Oké, dus het zijn die spiegelneuronen die ervoor zorgen dat een mens kan voelen wat een ander voelt. Maar wat verklaart dan dat  juist hoogsensitieve personen zo vaak en zo veel last hebben van de stemming van anderen? Het antwoord op deze vraag vinden we o.a. in het werk van Bianca Acevedo. Zij onderzocht/onderzoekt de relatie met HSP en spiegelneuronen. Zo ontdekte zij dat HSP bij een bepaalde opdracht een sterkere activatie lieten zien van hersengebieden waar meer spiegelneuronen te vinden zijn. In later onderzoek ontdekte zij dat nog een specifiek hersengebied sterker geactiveerd blijkt te zijn bij HSP. Dit betreft een hersengebied waar zich veel spiegelneuronen bevinden en dat specifiek betrokken is bij het begrijpen van de situatie van de ander. Bianca Acevedo ontdekte dus dat bij hoogsensitieve personen er vaker meer hersengebieden worden geactiveerd met veel spiegelneuronen dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn. En dit kan verklaren waarom een HSP de emoties van de ander vaker ervaart alsof hij ze zelf heeft. Interessant detail: uit haar onderzoeken kwam ook naar voren dat hoogsensitieve personen het sterkst reageren op foto’s van hun partner en meer dan niet-HSP afstemmen op hun partner. In het dagelijks leven betekent dit dat je als HSP de gemoedstoestanden van je partner gemakkelijk overneemt. Herkenbaar?

Niet alleen de lasten, ook de lusten

Als je de stress van iemand overneemt of ineens het verdriet van de ander voelt dan kan dat knap lastig zijn. Verwarrend ook en energievretend. Toch is er ook goed nieuws. Bianca Acevedo ontdekte namelijk  dat HSP sterker dan niet-HSP reageren op blije emoties. Een andere onderzoeker Jagiellowics ondersteunt deze ontdekking. Wat betekent dit nou in het dagelijks leven? Dit betekent dat als je een hoogsensitief persoon bent dat je dan enerzijds snel last kunt hebben van hoe een ander zich voelt, maar de andere kant is er dus ook. Je bent nog beter in het overnemen van blije gevoelens :-).

Hoe je minder last kan hebben van de emoties van de ander

Dat een HSP vaker de stemming van een ander overneemt, daar kan ie feitelijk niets aan doen. Dat is gewoon neuronenwerk, daar heb je niet veel invloed op. Wel heb je invloed op hoe je ermee omgaat. Ik vind het altijd een beetje flauw klinken als ik het zeg tegen een cliente, maar het scheelt vaak al een boel als je weet hoe het bij jezelf werkt. Als jij weet dat het klopt, dat je inderdaad kan voelen wat een ander voelt, dan maakt dit meestal al een positief verschil. De cliente van vanochtend bedacht, n.a.v. mijn uitleg, om het volgende te doen: ‘Vóór ik start met werken opmerken hoe ik me dan voel en ook inschatten wat het humeur van mijn collega is. En zodra ik me weer onprettig ga voelen, ga ik kijken of dit afkomstig is van mezelf of van mijn collega.’ Door dit heel bewust te doen trek je heel duidelijk een scheiding tussen het gevoel van de ander en van jezelf. Dit werkt vaak goed. Ook bedacht ze dat ze zich meer op zichzelf wilde gaan concentreren en echt bewust iets anders wilde gaan doen als ze zou merken dat haar spiegelneuronen aan het werk waren.

Tot zover de blog van vandaag.

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit? Kijk dan eens bij mijn andere blogberichten over dit onderwerp. Ook een aanrader is het boek van Esther Bersma.

Met vriendelijke groeten,

Josja

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.