Hoogsensitiviteit

Hoogsensitief en HSS

Wellicht herken jij je in een groot deel van alle informatie die je hebt gelezen over hoogsensitivitei, maar heeft het ook vraagtekens opgeroepen, omdat jij je niet in alles herkent. Wellicht vallen de puzzelstukjes nu wel op hun plaats. Ongeveer 30% van de hoogsensitieve mensen zijn namelijk zogenaamde High sensation seekers (HSS). Elaine Aron, de grondlegster van hoogsensitiviteit, ontdekte dat deze groep juist op zoek gaat naar prikkels en sensaties, naar spannende avonturen. Over dit type hooggevoeligheid is nog niet zo veel geschreven en soms is het ook wel verwarrend wat hier nu precies onder moet worden verstaan. Het beeld is dat dit extraverte, prikkelzoekende mensen met een sterke wil zijn. Uit onderzoek van Esther Bergsma van Hoogsensitief.nl blijkt echter dat slechts 4% van de hooggevoeligen zich in dit beeld herkent. Splits je deze elementen uit dit beeld echter op in extravertie, prikkelzoekend en sterke wil dan zijn er méér hooggevoeligen die zich herkennen in één of meerdere van deze elementen en combinaties. Onderstaande informatie is grotendeels gebaseerd op een blogartikel van Hoogsensitief.nl

Hieronder volgt meer uitleg over de HSP-HSS en de afzonderlijke elementen:

Hoogsensitief en extravert

Hoewel de meeste hooggevoelige mensen introvert zijn is er ook een groep HSP’s die extravert is. Deze mensen krijgen juist energie van anderen. Deze HSP’s houden van de interactie met anderen en treden meer met hun belevingswereld naar buiten dan introverte HSP’s doen.

Hoogsensitief en prikkelzoekend

Hoogsensitiviteit kan ook gepaard gaan met het opzoeken van prikkels. HSP’s die dit hebben zijn gemakkelijk verveeld en hebben nieuwe sensaties, avonturen en uitdagingen nodig om zich goed te voelen. Kenmerkend bij deze hooggevoeligen is de innnerlijke dialoog waarin ze vaak verwikkeld zijn: het ene deel in henzelf wil nieuwe avonturen aangaan en het andere deel wil graag rust en de tijd nemen om e.e.a. te verwerken.

Hooggevoelig en een sterke wil

Naast extravertie en het opzoeken van prikkels kan een hoogsensitief persoon ook over een sterke wil beschikken. In plaats van het bekende ‘aanpassen aan anderen’ en ‘niet weten wat ze zelf willen’ zoals je veel bij hooggevoeligen ziet weten deze HSP’s juist heel goed wat ze wel en niet willen. Ze doen niet zomaar wat een ander zegt, pas als ze de noodzaak zien. De hoogsensitieve mensen kunnen hun mening vaak goed onder woorden brengen. Net als bij de hooggevoelige mensen die extravert zijn zie je ook bij deze HSP’s een innerlijke strijd. Esther Bergsma schrijft in haar blogartikel ‘extravert; strongwilled of sensatiezoeker-HSS’ het volgende over HSP met een sterke wil: ‘Ze voelen dat ze iets op een bepaalde manier willen, maar kunnen zich ook goed inleven in de belangen van anderen. De eigen wil neemt vaak de overhand, maar het inzicht in de ander resulteert soms in schuldgevoelens. Ondanks de stoere buitenkant kunnen deze mensen dan ook zeer kritisch op zichzelf zijn.’

Hooggevoelig, prikkelzoekend, extravert en een sterke wil

Slechts een klein percentage van 4% van de hooggevoelige personen herkent zich in alle drie de elementen. De HSP’s die zich hier wel in herkennen worden gezien als natuurlijk leiders, ze voelen zich prettig in een groep, houden van uitdagingen en hebben een duidelijke wil. Doordat ze evengoed wel tijd nodig hebben om alle prikkels te verwerken en hier lang niet altijd genoeg tijd voor nemen zijn ze geregeld overprikkeld. Zodra ze echter weer bijgetankt zijn storten ze zich weer in een nieuwe uitdaging.

Ben je nieuwsgierig naar meer informatie over hoogsensitiviteit? Lees dan de artikelen: wat betekent HSP en hoe herken je het? Wil jij meer lezen over hoogsensitiviteit bij kinderen? Lees dan ook dit artikel: Hoogsensitiviteit bij kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.