Hoogsensitief kind

De drie grootste problemen met schermgebruik waar ouders van een hoogsensitief kind tegenaan lopen.

De drie grootste problemen met schermgebruik waar ouders van een hoogsensitief kind tegenaan lopen.

Veel ouders ervaren moeilijkheden als het gaat om het schermgebruik van hun kind. Maar hoe zit dit bij ouders van een hoogsensitief kind? Om hier meer inzicht in te krijgen startte de kerngroep HSP professionals een onderzoekje. Nieuwsgierig of jij je herkent in de drie grootste problemen die uit dit onderzoekje naar voren komen?

Omgaan met tegenstand en gemopper.

Eén van de drie grootst ervaren problemen is het omgaan met tegenstand en gemopper als een kind moet stoppen. Het zorgt al gauw voor een ongezellige sfeer in huis en mondt niet zelden uit in discussies en strijd.

Ouders zijn zoekende in hoe ze uit deze strijd kunnen blijven en hun humeur er niet door laten beïnvloeden. Hoewel ouders aangeven ook moeite te hebben met dit gedrag als het een dochter betreft, wordt het vaker als een probleem ervaren bij zonen dan bij dochters.

Kind stimuleren iets anders te gaan doen.

Een tweede probleem dat naar voren komt is dat ouders hun kind niet makkelijk weten te stimuleren om iets anders te gaan doen.

Vooral bij dochters blijkt dit veel voor te komen. Zij zijn maar moeilijk te porren voor nieuwe of andere activiteiten, dit tot irritatie van de ouders.

Aandacht van het kind krijgen.

Wat we ten slotte ook zien is dat ouders het lastig vinden om de aandacht van het kind te krijgen zodra het achter een scherm zit. Het gaat dan zo sterk op in wat het aan het doen is dat de ouder haast de aandacht niet getrokken krijgt. Zeker bij meisjes blijkt dit vaak een uitdaging.

Verslaving aan schermtijd.

Behalve deze drie meest ervaren problemen geven ouders aan dat ze bij meer dan de helft van de kinderen zien dat er verslaving aan schermtijd optreedt. Dit verslavende effect is dé reden dat kinderen niet willen stoppen als de tijd om is.

Het is ook de reden dat ze weerstand laten zien en moeilijk te motiveren zijn om iets anders te doen. Ook het niet reageren als je iets vraagt aan je kind kan hierdoor worden verklaard.

Schermwijs opvoeden.

Schermgebruik zorgt binnen veel gezinnen, over de hele wereld, niet alleen voor plezier, maar ook voor strijd en een ongezellige sfeer. Omdat de hoeveelheid tijd die kinderen besteden achter een scherm voorlopig nog zal gaan toenemen, is het belangrijk dat ouders bekwaam worden in het voorkomen en oplossen van schermproblemen.

Maar ouders van nu hebben het niet geleerd van hun ouders, en kunnen dan ook niet terugvallen op de schermopvoeding van hun ouders. Toch is het heel belangrijk dat ouders van nu leren hun kinderen hierin goed op te voeden.

Als ouders kinderen schermwijs opvoeden, dan wordt het niet alleen gezelliger in huis, maar geven ze hun kinderen ook een basis mee waar zij later op kunnen terugvallen als ze hun eigen kinderen opvoeden.

Zelf uitzoeken?

Hoe doe je dat, je kinderen schermwijs opvoeden? Je kan het zelf gaan uitzoeken en informatie op internet gaan zoeken, bijvoorbeeld. Je kan er ook voor kiezen om je te laten helpen.😀

Ik heb al mijn kennis en ervaring van de afgelopen jaren op het gebied van het oplossen en voorkomen van schermstrijd in gezinnen gebundeld tot een heel compleet online programma.

Met dit programma kun je thuis de strijd voorkomen en oplossen en hoef je het wiel niet in je eentje uit te vinden. Lijkt je dit wat? Kijk dan hier voor meer informatie.

Mijn naam is Josja Koelink en ik help al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen. Ik heb expertise in hoogsensitiviteit en ben jarenlang werkzaam geweest als autisme-specialist in het voortgezet onderwijs. 🧐

Ik heb ook verschillende online programma’s ontwikkeld, zoals schermstrijd.

Spreek je snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.