Hoogsensitiviteit

10 tips voor de perfecte spreekbeurt over het onderwerp hoogsensitiviteit

10 tips voor de perfecte spreekbeurt over hoogsensitiviteit

Geeft jouw kind binnenkort een spreekbeurt over het onderwerp hoogsensitiviteit? Wat leuk! Ik heb 10 tips op een rijtje gezet zodat de spreekbeurt onvergetelijk wordt.👊

Voeg dit toe aan de spreekbeurt:

📌 Bestel gratis een prachtig gedicht over hoogsensitieve kinderen voor de meester of juf!

📌 Geef je meester of juf een handige lijst met tips voor hoogsensitieve kinderen in de klas.

📌 Ontdek welke kinderen in jouw klas hoogsensitief zijn. Doe met de klas de korte HSK-test!

10 tips voor een topspreekbeurt

Als HSP-coach ben ik groot voorstander van zoveel mogelijk aandacht voor hoogsensitiviteit. Dus hoe meer spreekbeurten, hoe beter 🙂

En als ik jouw kind hier een klein beetje bij mag helpen, dan doe ik dat maar al te graag. Ik heb maar liefst 10 tips voor jou en je kind op een rijtje gezet.📑

Tip 1 Breng in kaart wie in de klas hoogsensitief is.

Als jouw kind een spreekbeurt houdt over hoogsensitiviteit dan gaat het vast en zeker vertellen dat naar schatting 20% van wereldbevolking hoogsensitief is. En  dit betekent dat er ook in de klas van jouw kind kinderen zijn die deze eigenschap hebben.

Ik vermoed dat ze misschien niet van zichzelf weten of ze hoogsensitief zijn. Maar je kan ze hier wel snel achter laten komen door ze een korte vragenlijst in te laten vullen.👊

Zorg tijdens de spreekbeurt voor genoeg laptops, Chromebooken of iPads en laat iedereen naar deze pagina gaan: www.maskerbloem.nl/kortehsktest

Als je wil kan jouw kind de test ook hieronder meteen doen. Je hebt er  geen emailadres voor nodig en je krijgt meteen de uitslag.👍

Heb jij op mijn site nog niet eerder een HSK-test voor je kind ingevuld? Behalve de korte HSK-test die jouw kind zelf kan invullen heb ik ook een uitgebreidere test voor ouders. Vul hem in, dan weet je meteen hoe het zit met de gevoeligheid van jouw kind. Klik hier voor de uitgebreide HSK-test.

Tip 2 Vertel over het onderzoek met de hoogsensitieve vissen

Wat het altijd goed doet bij een spreekbeurt over hoogsensitiviteit: als je je kind laat vertellen dat hoogsensitiviteit ook voorkomt bij dieren.

Zo is het leuk om te vertellen over een onderzoek dat is gedaan bij vissen. Hierbij is aangetoond dat 20% van deze vissen hoogsensitief is.

Om te weten of een dier hoogsensitief is of niet, wordt er gekeken naar hoe een dier reageert op een nieuwe gebeurtenis.

Zo hebben ze in een aquarium met vissen een nieuw voorwerp in het water gedaan. Vervolgens zijn ze gaan kijken hoe de vissen hierop zouden reageren.

Wat zagen ze? Ze zagen dat ongeveer 80% van de vissen meteen op het nieuwe voorwerp afgingen. Deze groep vissen is nieuwsgierig en willen direct weten wat er voor nieuws in het water ligt. De overige 20% van de vissen zwom niet meteen op het nieuwe voorwerp af. Zij zijn afwachtender en gaan eerst van een afstandje het nieuwe voorwerp inspecteren. Deze vissen gedragen zich hoogsensitief: ze kijken eerst de kat uit de boom.

Tip 3  Zorg ervoor dat het belangrijkste over hoogsensitiviteit goed wordt uitgelegd

Wat hoogsensitiviteit precies is vinden veel mensen best ingewikkeld. Toch is het handig als jouw kind de klas duidelijk maakt hoe het zit.

Een persoon dat hoogsensitief is kan zich heel goed inleven in de ander, wil het goed doen en is vaak ook prikkelgevoelig. Dat laatste betekent vaak dat ze snel pijn ervaren en last hebben van harde geluiden. Geluiden en pijn zijn prikkels die bij HSP of HSK harder binnenkomen. En in nieuwe situaties zie je bij hoogsensitieve kinderen vaak meer stress.

Wees erop bedacht dat hoogsensitiviteit dus meer is dan alleen maar sterk reageren op prikkels. Het gaat vooral ook om het goed willen doen en het zich goed kunnen inleven in anderen. Dat hoort er echt bij.

Tip 4 Vertel over de paardenbloemen en de orchideeen.

Om de klas goed duidelijk te maken wat  het verschil is tussen hoogsensitieve kinderen en kinderen die dit niet zijn, zijn de metaforen paardenbloemkinderen en ochrideenkinderen heel handig.

In de wetenschap is er onderzoek gedaan naar hoe kinderen reageren op veranderingen in hun omgeving. Net als dat ze bij de vissen een nieuw voorwerp in het aquarium legden en onderzochten hoe vissen hierop reageerden, hebben zo ook soortgelijke onderzoeken bij kinderen gedaan.

Zo bekeken wetenschappers hoe kinderen reageren op hun eerste schooldag.  Ze ontdekten dat er twee type kinderen waren.

Het eerste type kinderen noemen ze paardenbloemkinderen. Dit zijn die kinderen, die net als de paardenbloem, tegen veranderingen kunnen. Ze hebben er misschien wel even last van, maar ze krabbelen altijd weer op.

Net als een paardenbloem. Die geniet misschien ook niet van een harde hagelbui, maar hij blijft wel overeind. Ongeveer 80% van de kinderen in deze onderzoeken hoorde tot de groep paardenbloemkinderen.

Een andere groep kinderen, de overige 20% noemden ze de zogenaamde orchideekinderen. Dit zijn de hoogsensitieve knideren.

Deze groep heeft veel meer last van veranderingen en heeft  meer tijd nodig om op te krabbelen na een harde hagelbui. Net als de orchidee. Die zou daar ook niet tegen kunnen. Je treft ze dan ook nooit buiten in het gras, maar wel op een droog plekje in huis.

Kern van dit verhaal? Ook in de wetenschap wordt dus gezien dat ongeveer 20% van de kinderen meer moeite heeft met veranderingen dan andere kinderen.

Deze eerste groep is hoogsensitief en hierbij is het belangrijker dan bij de andere groep kinderen dat er rekening wordt gehouden met hun gevoeligheid. Net als dat je bij een orchidee doet. Die zet je ook niet buiten in het gras tussen de paardenbloemen.

Tip 5 Leg uit dat er 2 typen hoogsensitieve kinderen zijn

Hoewel de meeste hoogsensitieve kinderen rustig zijn is er ook een groep hoogsensitieve kinderen dat juist druk kan zijn. Deze kinderen worden minder snel herkend als hoogsensitief, maar ze zijn het wel.

Misschien is het leuk als je kind aan de klas vertelt tot welk type hoogsensitieve kind het behoort.

Voor meer informatie over de twee type hoogsensitieve kinderen: kijk hier.

Tip 6 Leg uit wat overprikkeling is

Hoogsensitieve kinderen raken makkelijk overprikkeld. Hoewel jouw kind waarschijnljk wel weet wat we bedoelen met overprikkeling, zal dit niet voor iedereen in de klas gelden. Het kan daarom nuttig zijn om dit uit te leggen.

Dit kan je vrij eenvoudig doen aan de hand van het volgende plaatje:

Leg eerst uit dat iedereen voortdurend met prikkels te maken heeft. Een prikkel is een stukje informatie die je ontvangt.

Je ontvangt de hele dag door geluidsprikkels. Ook krijg je op een dag met veel verschillende verwachtingen te maken. Je moet bijvoorbeeld je best doen op school, dat wordt van je verwacht. Ook dit zijn prikkels.

Hoogsensitieve kinderen reageren sterker op o.a. geluidsprikkels en op verwachtingen van anderen dan kinderen die niet hoogsensitief zijn. Hoogsensitieve kinderen (HSK) willen het heel graag goed doen.

Als we nu naar het plaatje kijken dan kan je kind het volgende uitleggen aan de klas:

  1. als een hoogsensitief kind zich fijn voelt en het is rustig in de klas dan is het glas leeg en kan het goed werken en zal het vriendelijk en vrolijk zijn.
  2. ontstaat er vervolgens een ruzie in de klas of komt er een onverwachte toets aan waarvan de juf zegt dat de kinderen extra hun best moeten doen dan vult het glas zich. De stress begint toe te nemen en het kind voelt zich niet meer zo fijn.
  3. vraagt de juf vervolgens aan het kind om een moeilijke opdracht te maken op de drukke gang en krijgt het kind ook nog eens per ongeluk een duwtje in zijn rug, dan loopt de spreekwoordelijke emmer vol. Het hoogsensitieve kind kan dan niet meer goed werken en voelt zich rot. Nu is er sprake van overprikkeling.

Het kan leuk zijn als je kind aan de klas vraagt wie er wel eens overprikkeld is.

Tip 7 Vertel wat hoogsensitieve kinderen helpt in de klas.

Altijd handig: leg uit wat een hoogsensitief kind helpt. Wat dacht je van:

De mogelijkheid om het geluid te verminderen. Dit kan met een koptelefoon, maar ook met een werkplek met je gezicht gericht naar de muur of door even naar een rustigere ruimte te mogen.

Wekelijkse korte gesprekjes met de leerkracht. Een hoogsensitief kind kan hierin vertellen waar het tegen op ziet en waar het niet aan denkt te kunnen voldoen. De leerkracht kan het kind vertellen welke nieuwe activiteiten er aan komen in de periode die volgt.

Een verzwaringskussen op schoot. Een verzwaard kussen helpt bij het verwerken en dempen van te veel prikkels. Het helpt je ook om je aandacht weer dicht bij jezelf te krijgen.

Extra bewegen. Zorg voor extra beweging. Een rondje rennen, een dansje tussendoor of knijpen in een stressballetje. Het bewegen zorgt er letterlijk voor dat prikkels makkelijker afgevoerd worden.

Persoonlijke tip. Als jouw kind nog een tip heeft die hem of haar helpt in de klas, dan zou ik die ook zeker noemen 👍

🔎 Als je wil kan ik je ook een lijst met tips geven voor de leerkracht. Met tips zowel voor de rustige hsk als de drukkere variant. Stuur me een mailtje naar [email protected] en we regelen het!

Tip 8 Vergeet niet om te noemen wie hoogsensitiviteit wereldwijd op de kaart heeft gezet.

Het was Elaine Aron, een Amerikaanse psychologe die in 1996 hoogsensitiviteit wereldwijd op de kaart heeft gezet. Noem haar in je spreekbeurt. En als de klas al een woordje Engels spreekt kan je overwegen om een kort filmpje van haar te laten zien. Kijk hiervoor op Youtube.

Tip 9 Geef je juf of meester een echt HSP-gedicht voor aan de muur in de klas.

Wil je dat alle meesters en juffen weten wat het inhoudt om hoogsensitief te zijn? Wil je dat ze allemaal weten dat er hoogsensitieve kinderen bestaan?

Met een poster met daarop een HSP-gedicht kan je hiervoor zorgen! Omdat ik het super leuk vind dat jij een spreekbeurt geeft over dit onderwerp kan je bij mij gratis deze poster ophalen of tegen verzendkosten bestellen.

Tip 10 Deel aan de kinderen uit je klas een toffe reminder uit.

Je maakt de spreekbeurt helemaal compleet als je aan het einde iets leuks kan geven aan alle kinderen uit de klas. Ik heb voor jullie bijna altijd wel iets leuks liggen dat uitgedeeld kan worden.

Op verzendkosten na, krijg je deze gratis van mij. Wil je dit? Stuur me dan een mailtje op [email protected]. Dan laat ik je weten wat ik je kan toesturen.

Mijn tips zitten er op. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt!

Op een geweldige spreekbeurt! Succes 👊👍

Hoi, mijn naam is Josja Koelink en ik help al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen. Ik ben HSP-specialist en ik heb een achtergrond als leidinggevende en autisme-expert in het voortgezet speciaal onderwijs.

Wil jij ook dat jouw kind gelukkig is? Laat mij je helpen! Je kan meedoen aan mijn ouderbegeleidingstrajecten of één van mijn online programma’s volgen, zoals Grip op Hoogsensitiviteit en Schermstrijd.
Laten we je kind gelukkig maken 😊

Spreek je snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.