Hoogsensitiviteit

Waarom je beter niet vraagt of je kleren leuk staan

Vraag jij aan je partner of aan je moeder geregeld ‘staat dit?’ als je kleren aan het passen bent? Krijg je eigenlijk nooit het antwoord dat je wil horen en haalt het je humeur naar beneden? Mooi! Vandaag leg ik je namelijk uit hoe je met deze situatie omgaat. Een goed handvat voor de komende feestdagen!

Waarom je beter niet vraagt ‘staat dit?’

Je kent het wel: je staat voor de spiegel en denkt: staat dit wel? Je hebt iets aangetrokken, maar je twijfelt als je naar jezelf in de spiegel staart. Ziet het er echt wel leuk uit? Lijk ik niet net een koe/tante Sidonia/vul maar in….? Is het niet té sexy/té burgerlijk/té…..? Je merkt dat je een beetje onzeker bent en dat is nu net wat je niet wil. Je wil je juist zelfverzekerder en prettig voelen in wat je aanhebt! Wat nu? Los je dit zelf op of schakel je hulp in?

Wat er gebeurt als je hulp inschakelt

Oke, je kiest ervoor om hulp in te schakelen. Je vraagt daarom aan je partner of je moeder ‘ staat dit?’. De persoon in kwestie kijkt vervolgens kort even op van zijn telefoon en mompelt ‘prima, ja, staat leuk’. Goed, jij en ik weten dat dit geen goed antwoord is. Sterker nog, het zal ons irriteren en we kunnen haast niet anders dan nu nogmaals iets zeggen als ‘nee, kijk nou even écht. Kan ik zo de deur uit? Staat dit écht leuk?’ Met een beetje pech raakt je partner nu ook licht geïrriteerd, want hij weet inmiddels dat het niet uitmaakt wat hij als antwoord geeft. Als hij met volle aandacht naar je kijkt, je drie pirouettes laat draaien en zegt ‘het staat geweldig!’ dan weet hij dat je hem niet zal geloven. En kijkt hij nauwelijks en zegt ‘staat prima’, dan zal het ook niet goed zijn. Dus jouw partner denkt nu: ‘daar gaan we weer’.

Je onzekerheid oplossen door te vragen aan een ander wat hij ervan vindt, zorgt ervoor dat je van de regen in de drup raakt. Was je eerst alleen onzeker, nu ben je ook nog boos op je partner en vica versa. Het houd je onnodig klein.

Waarom je gaat twijfelen als je in de spiegel kijkt

Bedenk dat ieder mens twee kanten in zich heeft. De ene kant heeft de voornaamste taak om er voor te zorgen dat jij geen fouten maakt en altijd goed voor de dag komt. De andere kant heeft als taak om jou gewoon lekker te laten zijn wie je bent. Deze kant hoeft niet zo nodig perfect te zijn en heeft het liever dat jij relaxt en succesvol door het leven gaat. Iedereen heeft deze beide kanten in zich, maar de ervaring is wel dat hoogsensitieve personen de perfectionistische en kritische kant vaak goed hebben ontwikkeld en de relaxte en relativerende kant soms niet eens kunnen vinden.

Nu even terug naar die kan die jou geen fouten wil laten maken. Deze kant in jou neemt zijn taak uitermate serieus. Wil jij dus een keer een jurkje aantrekken of wil jij op je best gekleed zijn voor dat avondje uit, dan zal die kant in jou altijd op de proppen komen met teksten als: ‘hm, staat dit wel echt mooi?’ en ‘ik weet het niet hoor’. Deze kant wil namelijk alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat jij geen enkel risico loopt op het maken van een verkeerde keuze. Eigenlijk kan je zeggen dat het volstrekt normaal is dat deze kant op komt zodra jij het extra belangrijk vindt hoe je er uit ziet. 

Waarom je moet leren om te gaan met onzekerheden

Juist als het er voor jou toe doet hoe je eruit ziet komt dus die ene kant naar boven die jou aan het twijfelen zal brengen (en in sommige gevallen zelfs idiote dingen gaat roepen als ‘trek maar weer uit, je ziet er niet uit!), maar de truc wordt om hier niet meer in te trappen! Het leven barst van de onzekerheden en het is gewoonweg geen doen om alle onzekerheden uit te bannen. Het is juist veel wijzer om te leren kleine risico’s aan te gaan en hiermee om te leren gaan. Op het moment dat je namelijk gaat vragen ‘staat dit?’ neem je die perfectionistische (en vaak bange) kant serieus en ga je je afhankelijk opstellen. Ineens sta jij niet meer aan het roer en moet een ander gaan bepalen of jij er wel leuk uitziet! Alleen maar omdat er een akelig stemmetje in jou jou aan het wankelen brengt…. Dus wat krijg je dan? Hoe goed het ook bedoeld is van die ene kant van jou, het maakt je tegelijkertijd zwakker en minder zelfstandig! Dat is niet goed voor je zelfvertrouwen.

Nu we weten dat het volkomen normaal is dat op spannende momenten een kant in je naar boven komt die alle eventuele mislukkingen wil zien te voorkomen, hier het recept om zo’n situatie goed door te komen.

Wat doe je als je voor de spiegel staat en je twijfelt

Je trekt je feestkleren aan, je kijkt in de spiegel en je hoort: ‘ahum, heb je die buik gezien. Pfff……dat is echt lelijk zo.’

  1. Je merkt op dat die ene kant zich roert en je gaat er niet op in.
  2. In plaats daarvan zeg je in gedachten tegen jezelf: ‘ik vind het spannend, ben een beetje bang dat ze me niet leuk vinden en vinden dat ik er niet mooi uitzie. Daarom komt nu deze onaardige kant in mij op. Die bedoelt het goed. Alleen, tja, als ik die kant geloof dan moet ik dus iets anders aantrekken. En ja, dat is ook jammer.’.
  3. Bedenk of je het risico dat je loopt groot is en of je het aan kan als het echt gebeurt.
  4. Bedenk ook of je deze kant in jezelf, die perfectionistische kant kan loslaten.
  5. Als je weet van jezelf dat de kans groot is dat je tante begint over je strakke jurkje of je kleine buikje erin en je weet dat je je hier dan de hele avond down over gaat voelen (omdat je nog onvoldoende in staat bent om dit soort reacties te pareren) dan is het echt wel een goede reden om te besluiten om iets anders aan te doen. Je de hele avond ongemakkelijk voelen, dat moet je niet willen.
  6. Als je weet van jezelf dat je toch de hele avond gaat twijfelen over je outfit en je je ongemakkelijk zal voelen, ook dan is het beter om iets anders aan te trekken. Want hoofdzaak is dat jij je lekker voelt.

Volg dit recept en je zult merken dat je zélf met dit soort onzekerheden om kan gaan. Hoe goed is dat!

Ik ben heel benieuwd of jij je herkent in dit artikel en vooral ook of jij gaat proberen om dit ‘recept’ toe te passen. Laat je het me weten via Facebook, Instagram of hieronder bij de comments?

Liefs

Josja

Als je nieuwsgierig bent naar wat je kan doen als bijvoorbeeld een collega te dicht bij komt zitten, lees dan dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.