Hoogsensitiviteit

Waarom HSP bedachtzaam en afwachtend zijn

Reageer jij vaak bedachtzaam en afwachtend als iets nieuws zich aandient? Mooi, misschien ben je wel hoogsensitief! Ik leg je vandaag uit wat deze manier van reageren te maken heeft met hoogsensitiviteit. En hoe deze kennis jou kan helpen.

We leven in een snelle wereld waarin snelle beslissingen en actiegericht gedrag wordt geprezen. Mensen die langer de tijd nodig hebben om beslissingen te nemen vinden we al snel traag. Maar wat nou als jij wat trager bent?

Wat als jij je bij nieuwe dingen afvraagt: Is het wel iets voor mij? Kan ik het wel? Moeten we dit wel doen? Heb je wel rekening gehouden met? Moet je dan veranderen of zit je gewoon anders in elkaar? Hoog tijd om hier meer over te weten te komen. Lees maar mee.

Mensen reageren verschillend op nieuwe situaties

We weten allemaal dat er naast grote overeenkomsten tussen mensen ook grote onderlinge verschillen bestaan. Dit geldt zeker ook voor hoe we reageren op nieuwe situaties. Waar de één bijvoorbeeld direct een antwoord geeft op een vraag, heeft de ander eerst nog bedenktijd nodig.

Deze verschillen in reageren zijn o.a. door onderzoeker Jerome Kagan in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw onderzocht. Hij deed onderzoek bij (jonge)kinderen waarbij hij een nieuw speelgoedje introduceerde. Hij stelde vast dat er een grote groep kinderen is die vrijwel direct met het speelgoed gaat spelen en dat er een kleinere groep is die geremder en met meer stress reageert. De kinderen die geremder reageren pauzeren eerst om dan vervolgens, met alerte aandacht, de nieuwe situatie in zich op te nemen.

Ook in heel veel dierstudies is ditzelfde teruggevonden: ongeveer 20% van een diersoort reageert geremd en ongeveer 80% reageert niet geremd op een nieuwe situatie. Hetzelfde dus als bij mensen! Het blijkt ook dat deze verdeling van 80-20 uitstekend is om een groep dieren in stand te kunnen houden. Meer geremde dieren is niet goed en meer ongeremde ook niet.

Bedachtzame en nadenkende mensen zijn nodig

Hoewel we weten dat er dus verschillen zijn tussen mensen in hoe ze reageren op nieuwe situaties, lijken we de voorkeur te geven aan de snelle manier van reageren. Dat zou beter zijn. Je kan je afvragen of je het hier (nog wel) mee eens bent.

Want je weet nu dat geremde dieren en mensen wel degelijk nodig zijn in een samenleving. Als iedereen actiegericht, zonder al te veel nadenken, op iets nieuws afstormt, dan kan dat wel eens ons voortbestaan in gevaar brengen.

Hoogsensitieve personen reageren geremd

Oke, we weten nu dat er dus mensen zijn die geremd reageren en dat die nodig zijn in onze samenleving. Maar wat heeft dit nu te maken met hoogsensitiviteit? Komt ie: de mensen die geremd reageren zijn de hoogsensitieve mensen. Volgens Elaine Aron, de grondlegster van hoogsensitiviteit, reageren HSP namelijk geremd. Zij spreekt hierbij over het ‘pause-to-check’-system.

Dit systeem houdt in dat je bij een nieuwe situatie eerst even pauzeert, dan de situatie verwerkt en dan pas overgaat tot actie. En ja, dit systeem is hetzelfde als wat Jerome Kagan bedoelt met geremd reageren. Ook hij spreekt over systemen in een mens, waarvan er dus eentje inhoudt dat je eerst pauzeert, checkt, verwerkt en dan pas overgaat tot actie. Recent onderzoek bevestigt wat Elaine Aron zegt.

Overigens herkent niet iedere HSP zich in dit geremde reageren. Ongeveer 30% van de hoogsensitieve personen combineert beide reactiesystemen: geremd en ongeremd. Deze groep noemen we de hoogsensitieve high sensation seeker.

Kat uit de boom kijkers zijn helemaal oké

En nu? Wat doen we nu met mensen die jou proberen sneller te laten lopen? Wat doen we met die mensen die zuchtend van je wegkijken omdat jij nog even bedenktijd nodig hebt? Wat doen we met jouw eigen zelfkritiek op dit punt?

Dit is wat we er mee doen: niks. We doen er niks meer mee en we doen ook niet meer aan zelfkritiek. Dat slaat namelijk nergens meer op. Dat jij liever eerst ziet hoe anderen het doen, rustiger bent, trager soms, daar is helemaal niets mis mee.

Je hoeft niet anders te worden. Je hebt een sterk gedragsremmend systeem in je. Net als ik. Net als 20% van de wereldbevolking. Dat zijn er een boel, echt. Zij nemen allemaal eerst pauze, verwerken dan hun informatie diepgaand en komen dan tot actie. Dat is trouwens, weten we nu, ook nodig. Het zorgt er bovendien ook voor dat je niet in zeven sloten tegelijk loopt en dat je je snel kan ontwikkelen.

 

Ik wens je een hele fijn dag,

Tot de volgende mail!

 

Met vriendelijke groeten,

Josja

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit lees dan mijn andere artikelen in deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.