Nieuws

Verwar autisme niet met hoogsensitiviteit

Verwar autisme niet met hoogsensitiviteit

Een kind met autisme lijkt qua gedrag sterk op een hoogsensitief kind.
Verwarring ligt daarom op de loer. 😯

Ze verschillen echter meer van elkaar dan dat er overeenkomsten zijn. Beiden kinderen vragen om een andere begeleiding.

In maart j.l. werd ik wederom geïnterviewd door Monique de Muijtenaere, auteur bij Clique Magazine. Je kan het hier teruglezen😀

Josja Koelink

Josja Koelink begeleidt al meer dan 15 jaar met veel succes ouders met complexe opvoedkundige vragen. Zij is gespecialiseerd in hoogsensitiviteit en oprichter van de landelijke kerngroep HSP-professionals Nederland. Daarnaast werkte Josja jarenlang als autisme-specialist in het voortgezet speciaal onderwijs.

Tijd nodig

“Wat betreft de overeenkomsten reageren beide kinderen sterk op zintuiglijke prikkels, zoals bijvoorbeeld geluid en pijn, “ legt Josja Koelink uit. “Ze zijn daarnaast beiden gauw overprikkeld, niet zo assertief, faalangstig en laten intense emoties zien. Beiden hebben meer tijd nodig om prikkels te verwerken en kunnen lang doen over het maken van een keuze. Ze houden verder allebei van structuur en zijn doorgaans geen fan van veranderingen. Ook kunnen ze emoties van de ander overnemen.”

Het brein

De verschillen tussen een autistisch en een hsp kind zijn te vinden op niveau van het brein.

“Een brein van een hsp kind pikt bijvoorbeeld sociale signalen sterk op, en houdt hier rekening mee bij het maken van beslissingen,” vertelt Josja Koelink. “Een hsp kind wil het voor iedereen goed wil doen. Dit denkproces kost moeite en tijd.”

Daarentegen ziet het brein van een kind met autisme sociale signalen als één van vele signalen.Het autistische kind geeft heel veel informatie/prikkels hetzelfde label,” verduidelijkt Josja Koelink.  “Met andere woorden, vrijwel alles is even belangrijk. Dat stelt deze kinderen voor uitdagingen op het gebied van het maken van keuzes, het hebben/houden van en het stellen van prioriteiten, maar ook in het hebben/onderhouden van contact.”

Juiste ‘diagnose’

Josja Koelink pleit voor een passende begeleiding. “In een notendop help je een hsp kind met een coachende aanpak en is een kind met autisme meer gebaat bij een faciliterende aanpak. Alles valt of staat echter met de juiste ‘diagnose’.”

GRATIS online challenge “In 5 dagen minder overprikkeling bij je kind”. Deze challenge, speciaal voor lezers van Clique Magazine, is geschikt voor zowel een hsp kind als een kind met autisme

Wil je jouw hoogsensitieve kind nog beter leren kennen?

Wil je mijn meest succesvolle oefeningen en tools krijgen om met problemen zoals een fixed mindset, te veel piekeren en weinig zelfvertrouwen te verminderen? Speciaal voor ouders als jij heb ik het online programma Grip op hoogsensiviteit ontwikkeld. Neem gerust een kijkje en lees ook wat andere ouders ervan vinden. 🧐

Spreek je snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.