Hoogsensitief kind

5 voordelen van een verzwaringsvest voor je kind

5 voordelen van een verzwaringsvest voor je kind

Een verzwaringsvest kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het verlagen van (dagelijkse) stress bij je kind. Maar ook voor het verhogen van zelfvertrouwen en het voorkomen van overprikkeling werkt het buitengewoon goed.

Graag informeer ik je over de voordelen van een verzwaringsvest zodat je goed kan inschatten of het ook voor jouw kind interessant kan zijn. En omdat het echt een verschil kan maken voor een kind heb ik handgemaakte verzwaringsvesten opgenomen in mijn webshop. Op deze manier geef ik je niet alleen informatie, maar ook de mogelijkheid om direct een goede aan te schaffen.

De 5 voordelen van een verzwaringsvest
  1. Een verzwaringsvest verlaagt dagelijkse stress
  2. Het helpt bij spannende gebeurtenissen
  3. Het vermindert het oppikken van prikkels uit de omgeving
  4. Het bevordert de concentratie thuis en op school
  5. Het vermindert overprikkeling
Voordeel 1: Een verzwaringsvest verlaagt dagelijkse stress

Sommige kinderen ervaren dagelijks veel stress. Iedere dag weer. Het is belangrijk dat we deze kinderen helpen bij het verlagen van deze stress. Een kind dat namelijk dagelijks stress ervaart, heeft niet het gevoel situaties de baas te kunnen en voelt zich onveilig. Hierdoor gaat de ontwikkeling van een kind haperen en mogelijk zelfs stagneren. En dat moeten we zien te voorkomen. Een verzwaringsvest kan voor deze kinderen een uitkomst zijn, want het vergroot het gevoel van veiligheid bij een kind en het verlaagt daarmee de dagelijkse stress.

Hoe dit werkt? Een verzwaringsvest zorgt ervoor dat een kind zijn lijf door beter voelt. In feite werkt het net als bij een baby die je inbakert: die voelt hierdoor waar zijn of haar lijfje begint en ophoudt. En juist dat geeft een gevoel van veiligheid.

Dit verhoogde gevoel van veiligheid vermindert de stress die je kind ervaart enorm. Want: een gevoel van stress en een gevoel van veiligheid kunnen niet samengaan. Het is het één of het ander.

Voordeel 2: Een verzwaringsvest kan enorm helpen bij een spannende gebeurtenis

Hoogsensitieve kinderen ervaren doorgaans meer stress bij nieuwe of spannende activiteiten/events. Denk aan verjaardagen of bezoekjes aan pretparken. Ook bij kinderen met een vorm van autisme wordt meer stress opgemerkt. Een verzwaringsvest kan dan heel handig zijn. Door namelijk een half uur vóór (en of tijdens) een spannende spreekbeurt een verzwaringsvest te dragen voelt een kind zich veiliger en gaat het zich zekerder voelen.

Het zelfvertrouwen van een kind wordt groter door het dragen van een verzwaringsvest.

Waar je bij een jong kind er ook voor kan kiezen om een knuffel te verzwaren en zo voor extra veiligheid te zorgen voor een kind, doe je dat niet meer bij een tiener. Die wil niet gezien worden met een knuffel. Een verzwaringsvest werkt dan vaak wel.

Voordeel 3: Een verzwaringsvest zorgt ervoor dat een kind minder prikkels uit de omgeving oppikt

Meer dan geregeld tref ik kinderen die constant op ‘aan’  staan. Ze pikken alles uit hun omgeving op: ze horen alles, ze zien alles, ze ruiken alles. Dit kan komen door een hogere sensitiviteit, maar kan ook komen doordat een kind veel stress ervaart. Wat ook voorkomt is dat een kind door een hoge sensitiviteit voor prikkels gestresst wordt. In beide gevallen komen prikkels sterk binnen.

Door dan een verzwaringsbest aan te doen wordt de aandacht naar prikkels in de omgeving verlegt naar aandacht dicht bij het kind zelf: bij het eigen lichaam. Hierdoor kan een kind zich beter afsluiten voor wat er om hem/haar heen gebeurt. Het gaat minder op ‘aan’ en kan tot rust komen.

Voordeel 4: Een verzwaringsvest bevordert de concentratie op school en thuis.

Een kind dat op school en thuis haast niet lijkt te kunnen blijven zitten, dat steeds maar weer op staat kan baat hebben bij een verzwaringsvest. Dit geldt ook voor die kinderen die iedereen aanraken, de les verstoren en maar blijven wiebelen en friemelen.

Hoewel ik in deze gevallen aanraad om de prikkelverwerking van een kind eerst helder te hebben alvorend over te gaan op het gebruik van een verzwaringsvest, kan verzwaring wel degelijk heel helpend zijn. Ook hier zorgt een verzwaringsvest ervoor dat een kind zijn/haar lijf gaat voelen, minder gaat reageren op de omgeving en minder zal hoeven bewegen en friemelen. Het vest zorgt er dan voor dat een kind tot rust komt en de aandacht kan leggen op het werk op school of op de taak thuis.

Voordeel 5: Een verzwaringsvest helpt een kind te ontprikkelen en overprikkeling te voorkomen

Kinderen die snel overprikkeld raken hebben het nodig dat hun emmertje op tijd geleegd wordt. Een uitstekende manier hierbij is door het gebruik van een verzwaringsvest. Zeker voor kinderen die zelf geen rust pakken of niet weten hoe dit te doen is dit heel fijn. Ik raad ouders bijvoorbeeld geregeld aan om hun kind tijdens het spelen met de lego het vest aan te laten doen of als ze een boekje lezen op de bank. Of tijdens een keuzemoment op school.

Door het gebruik van verzwaring krijgt het brein en het lijf van een kind signalen die een kind helpen te ontspannen. Het is de diepe druk (die ontstaat door de verzwaring) die ervoor zorgt dat een kind kan ontspannen. En hierdoor leegt het spreekwoordelijke emmertje zich.

Weet je wat ik nou het meest fijne aan een verzwaringsvest vindt? Je helpt een kind op tal van manieren, zonder dat een kind er moeite voor hoeft te doen. Je kind hoeft geen vaardigheden aan te leren en je hoeft er niet met je kind voor te gaan ‘zitten’. Het hoeft alleen het vest aan te doen 🙂

Hoi, mijn naam is Josja Koelink en ik help al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen. Ik ben HSP-specialist en ik heb een achtergrond als leidinggevende en autisme-expert in het voortgezet speciaal onderwijs.

Wil jij ook dat jouw kind gelukkig is? Laat mij je helpen! Je kan meedoen aan mijn ouderbegeleidingstrajecten of één van mijn online programma’s volgen, zoals Grip op Hoogsensitiviteit en Schermstrijd.
Laten we je kind gelukkig maken 😊

Spreek je snel!