Beweegoefeningen, Tips voor volwassenen

De 5 belangrijkste verschillen tussen een verzwaringsdeken en een slaaptunnel

De 5 belangrijkste verschillen tussen een verzwaringsdeken en een slaaptunnel

Niets zo belangrijk als een goede nachtrust. Een verzwaringsdeken of een slaaptunnel kan een echte uitkomst zijn. Maar welke kan je nou het beste nemen? Ik heb de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet 🤔

Meest gestelde vraag

Wat kan ik het beste kiezen, een slaaptunnel of een verzwaringsdeken? Je wil niet weten hoe vaak deze vraag mij al is gesteld. Ik begeleid ouders van hoogsensitieve kinderen en juist deze kinderen hebben veel baat bij diepe druk in de nacht. Dat geldt trouwens ook voor kinderen met autisme, ADHD, volwassenen, ouderen en verstandelijk gehandicapten.

Toen ik ruim 15 jaar geleden begon als autisme-specialist (nu als hsp-specialist) bestonden er alleen nog verzwaringsdekens. En hoe fijn ze soms ook uitpakten, ik vond er ook nadelen aan kleven. Daarom ontwikkelde ik in 2018 samen met master kinderfysiotherapeute Suzanne Strijbosch-van Snippenberg de Slaaptunnel. Een uitkomst!

Sinds de slaaptunnel bestaat is mijn antwoord in 80% van de gevallen de slaaptunnel, maar adviseer ik dus ook nog steeds de verzwaringsdeken.

Lees hieronder de verschillen zodat jij kan besluiten welke het beste bij jou of jouw kind past.

Hoewel ik fan ben van de slaaptunnel (en met mij heel veel ouders en kinderen 🙂 ) adviseer ik ook de verzwaringsdeken nog geregeld. Want ook een verzwaringsdeken kan ervoor zorgen dat je kind beter slaapt.

In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen een slaaptunnel en een verzwaringsdeken:

1. Een verzwaringsdeken kan van het dekbed afglijden.

Een eerste verschil tussen een verzwaringsdeken en een slaaptunnel is dat een  verzwaringsdeken los op een dekbed ligt. Hierdoor kan het gemakkelijk van het dekbed afglijden. Dat is niet fijn, want je trekt hem, vanwege het zware gewicht, niet zo eenvoudig weer even terug. Zeker kinderen niet.

Een slaaptunnel daarentegen is een hoes die je om je matras heen trekt. Hier kruipt je kind vervolgens tussen en dit kan gewoonweg niet van je kind af glijden.

2. Een slaaptunnel is licht en luchtig.

Een ander verschil tussen een verzwaringsdeken en een slaaptunnel heeft te maken met de zwaarte. Een verzwaringsdeken weegt al gauw 8-16 kg.

Vaak is het gevuld met steentjes, zand of andere verzwarende materialen. Deze zwaarte is aan de ene kant heel fijn, want het is juist deze zwaarte die ervoor zorgt dat je kan ontspannen.

Aan de andere kant is deze zwaarte helaas soms heel onhandig. Want na een minuut of 20 is het effect van de zwaarte (diepe druk noemen we dit) weg en heeft je kinde nog wel die zware deken op zich liggen. En dat vinden veel kinderen niet prettig.

Bij een slaaptunnel werkt dit anders. De diepe druk komt hier niet door de zwaarte, maar doordat de tunnel zich om het lijf van je kind spant.

Zowel bij de verzwaringsdeken als de slaaptunnel krijg je dus diepe druk die je helpt ontspannen, maar zodra het effect van de diepe druk verdwijnt heb je bij de deken nog steeds een zwaar gewicht op je.

Bij de slaaptunnel heb je daar geen last van omdat het verder geen gewicht geeft.

3. Een verzwaringsdeken is in de zomer vaak te warm.

Op warme dagen vinden veel kinderen het niet zo prettig om onder een verzwaringsdeken te liggen. Het is te warm. Bij een sleeptunnel hebben kinderen hier veel minder last van. Je kan namelijk ook prima alleen onder de slaaptunnel slapen.

Maar, eerlijk is eerlijk, als het buiten tropisch is, dan slapen kinderen ook niet graag onder een slaaptunnel. Die is dan ook te warm.

4. Een slaaptunnel is veel gunstiger geprijsd!

Waar verzwaringsdekens vaak duur zijn, vallen de kosten voor een slaaptunnel reuze mee. Voor € 65,- heb je al een slaaptunnel. Een verzwaringsdeken kost al gauw tussen de €200,- en € 500,-.

De verzwaringsdeken die ik heb en ook uitleen zijn te koop (en te huur!) bij de Naaitafel. Ze hebben zand als inhoud. Deze dekens vind ik goed te betalen. Maar verreweg de meeste verzwaringsdekens zijn behoorlijk aan de prijs.

5. Een slaaptunnel geeft meer geborgenheid

Hoewel ook een verzwaringsdeken een veilig en vetrouwd gevoel kan opleveren, is dit bij een slaaptunnel veel sterker het geval: het wordt ervaren als een een lekker aanvoelend, veilige plek. Dit komt doordat je je in een slaaptunnel omringd voelt met een fijne zachte stof waar je ook weer gemakkelijk uit kan als je zou willen.

Tips om de keuze makkelijker te maken

Zowel de slaaptunnel als de verzwaringsdeken bieden diepe druk en maken het mogelijk dat je lichaam (of dat van je kind) kan kalmeren en in slaap kan vallen.

Maar tegelijkertijd zijn er dus zeker verschillen.

Waar de reacties op de verzwaringsdekens heel wisselend zijn, zijn de reacties op de slaaptunnel vrijwel altijd positief.

Om te bepalen wat je het beste kan kiezen heb ik een paar tips voor je.

 1. Onderzoek of je kind ervan houdt om strak ingestopt te worden in bed.

Als je hieraan twijfelt of dit het geval is kun je dit uittesten door je kind bij het naar bed gaan stevig in te stoppen. Als je kind dit vervolgens fijn vindt, dan zal het een slaaptunnel zeer waarschijnlijk prettig vinden.

2. Om te weten of een verzwaringsdeken geschikt zou kunnen zijn is het goed om te weten of jou kind ervan houdt om iets zwaars op zich te voelen.

Bijvoorbeeld een kussen dat je zwaarder maakt door er 2 kg rijst in te doen. Leg dat op de schoot van je kind en ontdek hoe je kind dit vindt.

Waar je ook naar kan kijken is naar hoe het reageert als je je kind stevig knuffelt. Kalmeert je kind hiervan? Geniet het hiervan?

Als jouw kind van stevige knuffels houdt en/of een verzwaring op bijvoorbeeld de schoot prettig vindt, dan is de kans zeker aanwezig dat je kind een verzwaringsdeken fijn zal vinden.

Houdt jouw kind van beide, dus zowel van strak ingestopt worden als van verzwaring? Zoek dan uit waar de voorkeur naar uit gaat en check nog eens de verschillen die ik in dit artikel heb beschreven.

“De zzsleeptunnel heeft ervoor gezorgd dan onze dochter van 8 weer rustig doorslaapt en hierdoor uitgeruster wakker wordt waardoor ze overdag minder geprikkeld is.
Vind de druk van de tunnel erg fijn, het ontspant en zorgt er tevens voor dat ze sneller in slaapt valt.
Het voelt als een veilig en geborgen plekje”
Ingrid
“Mijn zoon slaapt voortaan moeiteloos in en voelt zich prettiger en veilig dankzij de zzsleeptunnel. We zijn er blij mee!”
Marleen

Ik hoop dat dit artikel je wijzer heeft gemaakt en dat je nu makkelijker een keuze kan maken.

Ben je nieuwsgierig naar wat een sleeptunnel voor jou of je kind kan betekenen? Klik dan hier. Wil je meer te weten komen over diepe druk kijk dan naar de masterclass van Suzanne. Direct een sleeptunnel bestellen?  klik dan hier

Hoi, mijn naam is Josja Koelink en ik help al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen. Ik ben HSP-specialist en ik heb een achtergrond als leidinggevende en autisme-expert in het voortgezet speciaal onderwijs.

Wil jij ook dat jouw kind gelukkig is? Laat mij je helpen! Je kan meedoen aan mijn ouderbegeleidingstrajecten of één van mijn online programma’s volgen, zoals Grip op Hoogsensitiviteit en Schermstrijd.
Laten we je kind gelukkig maken 😊

Spreek je snel!

3 reacties op “De 5 belangrijkste verschillen tussen een verzwaringsdeken en een slaaptunnel

 1. Nienke schreef:

  Welke soort deken/slaaptunnel zou de voorkeur zijn voor iemand met dementie met slaapproblemen? Of hangt dat van de persoon af?

 2. Toeria Achemlal schreef:

  Hallo.

  Wanneer komt de slaaptunnel (zwart) van 90 cm met hoogte van 20 cm of meer weer op voorraad ?

  1. josja schreef:

   Beste Toeria,

   Goede vraag. Ik zag dat je mintgroene besteld hebt 🙂
   Het kan nog erg lang duren. Misschien wel pas na de zomer weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.