Beweegoefeningen, Tips voor volwassenen

De 5 belangrijkste verschillen tussen een verzwaringsdeken en een sleeptunnel.

Niets zo belangrijk als een goede nachtrust. Wie een kind heeft dat de slaap niet makkelijk vat of ’s nachts vaak wakker wordt kan niet wachten tot dit probleem is opgelost. Ook als jezelf niet makkelijk in slaap valt is er je veel aan gelegen om dit ten goede te keren. Een verzwaringsdeken of een sleeptunnel kan een echte uitkomst zijn. Maar welke kan je nou het beste nemen, een verzwaringsdeken of een sleeptunnel? Ik heb de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet.

In de afgelopen 15 jaar dat ik ouders begeleid heb ik veel ervaring opgedaan met slaapproblemen en het oplossen ervan. De meeste kinderen die ik begeleid zijn hoogsensitief, hoogbegaafd of hebben een vorm van autisme.

Toen ik begon bestonden er alleen nog verzwaringsdekens en hoe fijn ze soms ook uitpakken, ik vond er te veel nadelen aan zitten. Daarom ontwikkelde ik samen met kinderfysiotherapeute Suzanne Strijbosch-van Snippenberg de Zzsleeptunnel. Een uitkomst!

Toch adviseer ik ook de verzwaringsdeken nog geregeld.

Bestel hier je handgemaakte sleeptunnel!

Zzsleeptunnels zijn voor kinderen, jongeren en volwassenen die ’s avonds de slaap niet kunnen vatten. De sleeptunnel geeft diepe druk waardoor lichaam en brein kunnen ontspannen. Dit bevordert zowel het in- als het doorslapen.

1. Een verzwaringsdeken kan van je afglijden.

Een verzwaringsdeken ligt los op je dekbed ligt en kan daarmee gemakkelijk van het dekbed afglijden. Dat is niet fijn, want je trekt hem, vanwege het zware gewicht, niet zo eenvoudig weer even terug. Zeker kinderen niet.

Een sleeptunnel daarentegen is een hoes die je om je matras heen trekt. Hier kruip je vervolgens tussen en kan gewoonweg niet van je af glijden.

2. Een sleeptunnel is licht en luchtig.

Een ander verschil tussen een verzwaringsdeken en een sleeptunnel heeft te maken met de zwaarte. Een verzwaringsdeken is heel zwaar. Voor een kind ongeveer 8-10 kilogram.

Vaak is het gevuld met steentjes, zand of andere verzwarende materialen. Deze zwaarte is aan de ene kant heel fijn, want het is juist deze zwaarte die ervoor zorgt dat je kan ontspannen.

Aan de andere kant is deze zwaarte helaas soms heel onhandig. Want na een minuut of 20 is het effect van de zwaarte (diepe druk noemen we dit) weg en heb je nog wel die zware deken op je liggen.

Bij een sleeptunnel werkt dit anders. De diepe druk komt hier niet door de zwaarte, maar doordat de tunnel zich om je lijf spant.

Zowel bij de verzwaringsdeken als de sleeptunnel krijg je dus diepe druk die je helpt ontspannen, maar zodra het effect van de diepe druk verdwijnt heb je bij de deken nog steeds een zwaar gewicht op je. Bij de sleeptunnel heb je daar geen last van omdat het verder geen gewicht geeft. Op de foto hierboven zie je rechts een voorbeeld van een mintgroene sleeptunnel.

3. Een verzwaringsdeken is in de zomer vaak te warm.

Op warme dagen vinden veel kinderen het niet zo prettig om onder een verzwaringsdeken te liggen. Het is te warm. Bij een sleeptunnel hebben kinderen hier veel minder last van. Je kan namelijk ook prima alleen onder de sleeptunnel slapen.

4. Een sleeptunnel is veel gunstiger geprijsd!

Waar verzwaringsdekens vaak duur zijn, vallen de kosten voor een sleeptunnel reuze mee. Voor € 49,- heb je al een sleeptunnel. Een verzwaringsdeken kost al gauw tussen de €200,- en € 500,-.

De verzwaringsdeken die ik heb en ook uitleen te koop bij de Naaitafel en hebben zand als inhoud. Deze dekens vind ik goed te betalen. Maar verreweg de meeste verzwaringsdekens zijn behoorlijk aan de prijs.

5. Een sleeptunnel geeft meer geborgenheid

Hoewel ook een verzwaringsdeken een veilig en vetrouwd gevoel kan opleveren, is dit bij een sleeptunnel veel sterker het geval: het wordt ervaren als een een lekker aanvoelend, veilige plek. Dit komt doordat je je in een sleeptunnel omringd voelt met een fijne zachte stof waar je ook weer gemakkelijk uit kan als je zou willen.

Hoe je bepaalt wat nu het beste is voor je kind: een sleeptunnel of een verzwaringsdeken?

Zowel de sleeptunnel als de verzwaringsdeken biedt diepe druk en maakt het mogelijk dat je lichaam (of dat van je kind) kan kalmeren en in slaap kan vallen. Maar tegelijkertijd zijn er dus zeker verschillen.

Waar de reacties op de verzwaringsdekens heel wisselend zijn, zijn de reacties op de sleeptunnel vrijwel altijd positief. Toch ken ik genoeg kinderen en volwassenen die zweren bij de verzwaringsdeken.

Test voor thuis

Houd jouw kind ervan om strak in bed ingestopt te worden? Als je hieraan twijfelt stel ik voor om je kind eens stevig in te stoppen. Een kind (0f volwassene) die dit prettig vindt, zal een sleeptunnel zeer waarschijnlijk prettig vinden.

Dat is een belangrijke voorwaarde als je overweegt om een sleeptunnel aan te schaffen. Om te weten of een verzwaringsdeken geschikt zou kunnen zijn is het goed om te weten of jou kind ervan houdt om iets zwaars op zich te voelen? Houd het van flink stoeien?

Houdt jouw kind van beide: zoek dan uit waar de voorkeur naar uit gaat en check nog eens de verschillen die ik in dit artikel heb beschreven.

Groeten Josja

Ben je nieuwsgierig naar wat een sleeptunnel voor jou of je kind kan betekenen? Klik dan hier. Wil je meer te weten komen over diepe druk kijk dan naar de masterclass van Suzanne. Direct een sleeptunnel bestellen?  klik dan hier

josja

Over josja

Josja Koelink begeleidt al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen met opvoedkundige vragen. Haar begeleiding is concreet, haar manier van kijken breed. Ze is gespecialiseerd in hoogsensitiviteit en heeft een achtergrond als autisme-specialist in het voortgezet speciaal onderwijs. Josja heeft ook verschillende succesvolle online programma's ontwikkeld.