Beweegoefeningen, Tips voor volwassenen

De 5 belangrijkste verschillen tussen een verzwaringsdeken en een sleeptunnel.

Als je ’s avonds slecht in slaap komt dan kan een verzwaringsdeken of een sleeptunnel een uitkomst zijn. Maar wat kan je nou het beste nemen, een verzwaringsdeken of een sleeptunnel? We hebben de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet.

1. Een verzwaringsdeken kan van je afglijden.

Een verzwaringsdeken ligt los op je dekbed ligt en kan daarmee gemakkelijk van het dekbed afglijden. Dat is niet fijn, want je trekt hem, vanwege het zware gewicht, niet zo eenvoudig weer even terug. Zeker kinderen niet. Een sleeptunnel daarentegen is een hoes die je om je matras heen trekt. Hier kruip je vervolgens tussen en kan gewoonweg niet van je af glijden. Op de foto hierboven zie je links een voorbeeld van een verzwaringsdeken. De zwarte deken is de verzwaringsdeken en die leg je over het dekbed heen.

2. Een sleeptunnel is licht en luchtig.

Een ander verschil tussen een verzwaringsdeken en een sleeptunnel heeft te maken met de zwaarte. Een verzwaringsdeken is heel zwaar. Vaak is het gevuld met steentjes, zand of andere verzwarende materialen. Deze zwaarte is aan de ene kant heel fijn, want het is juist deze zwaarte die ervoor zorgt dat je kan ontspannen. Aan de andere kant is deze zwaarte helaas soms heel onhandig. Want na een minuut of 20 is het effect van de zwaarte (diepe druk noemen we dit) weg en heb je nog wel die zware deken op je liggen. Bij een sleeptunnel werkt dit anders. De diepe druk komt hier niet door de zwaarte, maar doordat de tunnel zich om je lijf spant. Zowel bij de verzwaringsdeken als de sleeptunnel krijg je dus diepe druk die je helpt ontspannen, maar zodra het effect van de diepe druk verdwijnt heb je bij de deken nog steeds een zwaar gewicht op je. Bij de sleeptunnel heb je daar geen last van omdat het verder geen gewicht geeft. Op de foto hierboven zie je rechts een voorbeeld van een mintgroene sleeptunnel.

3. Een verzwaringsdeken is in de zomer vaak te warm.

Op warme dagen vinden veel kinderen het niet zo prettig om onder een verzwaringsdeken te liggen. Het is te warm. Bij een sleeptunnel hebben kinderen hier veel minder last van. Je kan namelijk ook prima alleen onder de sleeptunnel slapen.

4. Een sleeptunnel is veel gunstiger geprijsd!

Waar verzwaringsdekens vaak duur zijn, vallen de kosten voor een sleeptunnel reuze mee. Voor € 49,- heb je al een sleeptunnel. Een verzwaringsdeken kost al gauw tussen de €200,- en € 500,-. De verzwaringsdeken die je op de foto ziet (zwart) is overigens vrij aardig geprijsd. Deze zijn te koop bij de Naaitafel en hebben zand als inhoud. Maar verreweg de meeste verzwaringsdekens zijn behoorlijk aan de prijs.

5. Een sleeptunnel geeft meer geborgenheid

Hoewel ook een verzwaringsdeken een veilig en vetrouwd gevoel kan opleveren, is dit bij een sleeptunnel veel sterker het geval: het wordt ervaren als een een lekker aanvoelend, veilige plek. Dit komt doordat je je in een sleeptunnel omringd voelt met een fijne zachte stof waar je ook weer gemakkelijk uit kan als je zou willen.

Betekent dit nu dat je altijd beter voor een sleeptunnel kiest? Nee, dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wij kennen verschillende clienten die met veel plezier onder een verzwaringsdeken slapen en niet anders meer willen. Het is deels ook een persoonlijke voorkeur. Beiden bieden diepe druk en maken het mogelijk dat je lichaam (of dat van je kind) kan kalmeren en in slaap kan vallen. Tegelijkertijd zijn er dus wel degelijk verschillen tussen verzwaringsdekens en sleeptunnels. Waar de reacties op de verzwaringsdekens heel wisselend zijn, zijn de reacties op de sleeptunnel vrijwel altijd positief. Hopelijk lukt het je met de informatie uit dit artikel om makkelijker je keuze te maken.

 

Tot de volgende keer!

Groeten Josja en Suzanne

Ben je nieuwsgierig naar wat een sleeptunnel voor jou of je kind kan betekenen? Klik dan hier. Wil je meer te weten komen over diepe druk kijk dan naar de masterclass van Suzanne. Direct een sleeptunnel bestellen?  klik dan hier