Ervaringen van HSP's

Het faalspiraal

Ken je dat? Het faalspiraal. Voor perfectionisten die het niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen graag goed doen, vast geen onbekend terrein. Jennie Hieuwkemeier schreef een tijdje geleden voor mij een blog hierover. Ik heb hem destijds op Hoogsensitief.nu gepubliceerd. Omdat Hoogsensitief.nu opgehouden is te bestaan zet ik deze herkenbare en veelgelezen blog nu met veel plezier op mijn eigen blog. Veel leesplezier!

Het faalspiraal

Vanmorgen was ik op mijn werk en mijn manager vroeg of het allemaal wel goed gaat. Hij merkt dat ik minder scherp ben de laatste tijd en in één van mijn persberichten van vorige week zat ook een spelfout. Dat komt hard aan, maar diep van binnen realiseer ik mij dat ik inderdaad best moe ben. Lucas slaapt minder goed en is erg druk, doordat het bijna Sinterklaas is en ook Sophie is al hartstikke zenuwachtig. Zelf ben ik ook druk bezig met de voorbereidingen om ze weer een onvergetelijke pakjesavond te bezorgen, dus ja ik ben er inderdaad niet helemaal bij.

Je zou zeggen, dat is voldoende. Maar de hele dag blijf ik er mee zitten. Ik baal van mezelf dat ik op mijn werk niet gefocust kan blijven. En hoe kan het nou dat er een fout in dat persbericht zat? Ik maak (bijna) nooit fouten en ik heb het nota bene wel 5x doorgelezen. Ik moet denken aan een paar jaar geleden. Toen was Sophie net geboren. Ik was nog erg moe en ook niet altijd met mijn hoofd erbij. Ik moet gewoon meer om mijn rust denken. Ik ben gewoon erg moe en dan maak ik fouten en dat mag gewoon niet! Misschien heb ik wel een burn-out of ben ik niet meer goed in mijn werk? Misschien moet ik wel een heel andere baan gaan zoeken of mij een tijdje ziek melden…. enz. Enz.

In gedachte schreeuwt mijn hoofd STOPPP maar het gaat maar door! En dat voedt dan weer de gedachte dat ik inderdaad lijd aan een burn-out. Kortom voor ik het weet praat ik mijzelf een burn-out aan. Ik besluit even een ‘domme’ serie te gaan kijken, zodat mijn hoofd weer even stil is.

Met de burn-out in gedachte ga ik slapen en als ik de volgende ochtend na een goede nacht wakker word, realiseer ik mij dat het eigenlijk best prima met gaat. Ja het is een beetje druk, maar een burn-out… Hoe kan het nou toch dat ik elke keer weer in dat rare faalspiraal trap. Ik zie het een beetje voor me als zo’n tunnelglijbaan met bochten. Misschien moet ik halverwege mijn voeten eens wijd doen om mijzelf tot stilstand in de glijbaan te brengen. Maar ja hoe doe je dat als je al lekker hard naar beneden gaat?

Zo perfectionistisch als ik ben, besluit ik dat ik niet mijn zelfbedachte burn-out moet aanpakken, maar eens moet uitzoeken hoe ik dat hoofd tot stilstand kan brengen. Ik kom op Hoogsensitief.nu terecht en lees daar over het (blijkbaar vaak voorkomende) faalspiraal. Ik zal in het kort de techniek delen die moet helpen de glijbaan te stoppen.

Zo ga je om met de faalspiraal:

  1. Beschrijf kort een of enkele faalspiralen van jezelf. Wanneer slaat jouw hoofd op hol? In welke situaties? Beschrijf hierbij het volgende:
  • Wat was de pijnlijke situatie?
  • Welke herinneringen en andere ervaringen haalde je erbij (lees: jouw hoofd)?
  • Welke conclusies trok je?
  1. Kun je voorspellen in welke situaties of momenten in de toekomst of bij welke ervaringen zeer waarschijnlijk je hoofd op hol zal slaan? Schrijf deze uit.
  1. Merk op wanneer er zich iets pijnlijks voordoet en merk het op als je hoofd op hol slaat. Trap er deze keer niet in en zeg tegen jezelf: ik heb net iets pijnlijks meegemaakt en daar heb ik al moeite genoeg mee, laten we nu niet op de zaken vooruit lopen. Conclusies trekken en andere voorbeelden erbij halen doen we een andere keer wel. Maar nu niet.

Terwijl ik er mee bezig ben roept Mark. Of ik de was niet vergeten ben? Shit!!! Weer vergeten. Vorige week was ik het ook al vergeten en een paar weken terug ook al. Ik moet er echt beter bij blijven. Straks vindt Mark nog dat ik niets in huis doe. Dat is niet zo, maar ik ben ook gewoon druk met mijn kinderen en mijn werk. Ik ben wel erg verstrooid de laatste tijd. Misschien heb ik toch die burn-out…

Hé, daar gaan we weer. Nou ja nog een situatie om mee te oefenen. Je merkt het ook ik ben er nog lang niet, maar ik heb genoeg situaties om mee te oefenen. Zodra het me lukt zal ik het je laten weten. Ik ga nu eerst gauw de was ophangen J.

Sara, moeder van Sophie (7 jaar) en Lucas (3 jaar).

 

Wil jij meer weten over het faalspiraal? Lees dan nu het hele artikel: het faalspiraal op hol of bestel het boek: Sterk voelen op het werk: https://www.demaskerbloem.nl/shop/sterk-voelen-op-het-werk-eveline-baar/ voor hoogsensitieve medewerkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.