Nieuws, Hoogsensitiviteit

Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit

Al weer eventjes geleden heb ik het initiatief genomen om een aantal HSP-professionals uit te nodigen voor een ontmoeting. Inmiddels is deze ontmoeting uitgemond in de kerngroep HSP-professionals. Vorig jaar schreven we een communiqué omdat we merkten dat er (te) veel diversiteit aan begrippen en termen bestaat als het gaat om hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Dit communiqué heb ik al eens gedeeld op deze site, vandaag nogmaals. Het is namelijk nog steeds relevant. Ook is het een mooie manier om de kerngroep ook weer onder je aandacht te brengen. Temeer ook omdat je binnenkort heel goed nieuws van ons mag verwachten! Maar nu eerst hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Twee verschillende begrippen, die hetzelfde betekenen. Lees maar mee.

Hoogsensitiviteit volgens Elaine Aron

Laten we bij het begin beginnen. Het begrip Highly Sensitive Person (HSP) is geïntroduceerd in 1997 door Elaine Aron. Elaine beschrijft de karaktertrek als: “Een aangeboren temperament met de strategie om informatie zorgvuldig te verwerken alvorens te handelen, dat resulteert in een besef van subtiele verschillen en in snel overprikkeld raken”.

Hooggevoeligheid in Nederland

De eerste boeken die in Nederland over dit onderwerp op de markt kwamen, hebben allemaal de term hooggevoeligheid in de titel. Susan Marletta Hart, bestsellerauteur, zegt daarover: “Ik vond de term hooggevoeligheid prettiger klinken dan het moeilijk uit te spreken hoogsensitiviteit. Daarom heb ik voor die vertaling gekozen.” De vertaling van het Engelse woord sensitivity is volgens de Van Dale ook ‘gevoeligheid’. Wij gebruiken dan ook ‘hooggevoelig’ als synoniem voor ‘hoogsensitief’.

Taalkwestie

De Belgische professor en klinisch psycholoog Elke van Hoof splitst echter in haar in 2018 verschenen boek “Hoogsensitief” de termen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit. Elke gebruikt de term hooggevoeligheid voor de (over)emotionele reactie die bij hoogsensitieve én niet-hoogsensitieve mensen kan optreden als gevolg van intense emoties. Wij zijn het volledig met Elke eens dat deze (over)emotionele reactie die bij eenieder kan optreden als gevolg van intense emoties, niet hetzelfde is als hoogsensitiviteit. Alleen gebruiken wij in Nederland voor deze (over)emotionele reactie, de term overgevoelig en niet de term hooggevoelig. Omdat in Nederland het woord ‘hoog’ eenduidig staat voor ‘in hoge mate’ en niet staat voor ‘te’ of ‘over’.

Zo gebruiken we de begrippen

Wij stellen ons op het standpunt dat hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid beide staan voor hetzelfde, namelijk: het vermogen subtiele informatie waar te nemen, deze intens te beleven én deze diepgaand te verwerken. Dit doen wij al sinds hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit zijn intrede in Nederland deed en zo blijven wij deze termen dan ook hanteren. Wij hopen hiermee helderheid te hebben verschaft in de verwarring die bij een toenemend aantal mensen is ontstaan. Dat is in onze visie belangrijk als we willen dat hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid volop gewaardeerd, herkend en erkend wordt.

Kerngroep HSP-Nederland:

Annelyn de Boer                                www.adbcoach.nl
Esther Bergsma                                  www.hoogsensitief.nl
Janneke van Olphen                         www.gevoeligheidgrootbrengen.nl
Jaqueline Pama                                 www.hooggevoeligheelgewoon.nl
Josja Koelink                                      www.hoogsensitief.nu
Susan Marletta Hart                          www.susanmarlettahart.com

Vrije Universiteit Brussel, België:

Elke van Hoof                                      www.vub.ac.be/people/elke-van-hoof

Klik hier als je meer wil weten over de kerngroep.

Datum publicatie communiqué: 31-1-2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.