Hoe ziet een coachingstraject voorhoogsensitieve jongeren eruit?
Het eerste contact voor coaching voor hoogsensitieve jongeren wordt meestal door je ouder(s) gelegd en tijdens dit contact verkennen we wat het doel is van een coachingstraject voor jou. Aan de hand van dit contact plannen we een eerste gesprek om kennis met je te maken en samen met jou te bekijken wat jij nodig hebt. Het is gebruikelijk dat bij het eerste coachingsgesprek één van je ouders (het eerste deel van de sessie) aanwezig is.
Durven zeggen wat je wilen leren opkomen voor jezelf
Gevoelige jongeren zoals jij zijn vaak echte ‘denkers’. Ik kom veel piekeraars tegen en jongeren die heel wat uren per dag aan het nadenken zijn. Het is ook mijn ervaring dat gevoelige jongeren moeite hebben te durven zeggen wat ze werkelijk wel of niet willen. Misschien heb jij dat ook? Als dat zo is bekijk ik met jou hoe we je hoofd leger kunnen maken en hoe we het denken kunnen verminderen. Ook gaan we samen gaan we op zoek naar wat je echt van iets vindt en hoe je hier uiting aan kan geven.
566977494-pessimism-melancholy-depression-mental-state-anger
travel-933171_1920
Versterken van je zelfvertrouwen en zelfacceptatie
De puberteit is een periode waarin er veel gebeurt in je hersenen en waarin je hormonen door je lijf gieren. Dit heeft gevolgen voor hoe je je gedraagt en voelt. Tijdens de puberteit ben je bezig volwassen te worden en leer je met vallen en staan de vaardigheden die bij de volwassenheid horen. Je ontdekt wie je bent en je wil tegelijkertijd er bij horen. Dit is voor een jongere heel belangrijk: je wil geaccepteerd worden door je vrienden en afgewezen voelen is daarom bijzonder pijnlijk. Dit maakt het ingewikkeld om voor jezelf te gaan staan. Het maakt je kwetsbaar. Het helpt je om hier kennis over te hebben en handvatten te krijgen om je zo goed mogelijk door deze periode heen te slaan.
Waarom kiezen voorde Maskerbloem?
500
+ Ouders & kinderen met succes begeleid
425
+ Tips & Trics in een online leeromgeving
15
+ jaar ervaring in begeleiden van ouders
Het verdere verloop van het traject
Gedurende het traject bespreken we samen wat je tot nu toe van het traject vindt, wat je leert en wat je nog wil leren. Aan de hand van jouw eigen hulpvragen gaan we samen aan de slag. Ik werk met jongeren van jouw leeftijd vrijwel altijd aan het ontwikkelen van hun kennis over zichzelf en hun gevoeligheid, het verhogen van hun sociale weerbaarheid, aan het opkomen voor zichzelf en aan het verder ontwikkelen van hun emotionele intelligentie.
Door goed naar jou te luisteren en je daadwerkelijk te begrijpen ga je doorkrijgen dat je niet raar bent of anders. Je doet de dingen niet verkeerd. Doordat je dit gaat ontdekken word je zelfverzekerder en ga je jezelf meer accepteren. Ook ontstaat er zo een basis van waaruit je in vertrouwen kan praten en je oud verdriet en moeilijke momenten uit het verleden kan gaan verwerken.
Ik heb ook een spel dat we kunnen spelen dat specifiek over hoogsensitiviteit gaat. Door dit spel ontstaat inzicht in de eigen gevoeligheid. Je ontdekt wat de voordelen van je gevoelige karakter is en je zal verbaasd zijn over de vele voordelen ervan!
IMG_6167
eye-3795205_1920
Leren omdenken en jezelf bekijken vanuit kracht
Ook komen tijdens de coaching thema’s zoals verlegenheid, meteen denken iets niet te kunnen, graag willen weten wat er van je verwacht wordt, geen fouten willen maken en drukte in het hoofd aan bod. Je leert omdenken en zichzelf te bekijken vanuit kracht. Zo verandert bijvoorbeeld “ik durf niet” in “ik wil graag van te voren weten wat er van me verwacht wordt”.
Concrete handvatten voor het omgaan met dagelijkse situaties
Je krijgt concrete handvatten, meer grip en betere strategieën voor zaken die daadwerkelijk van belang zijn voor jou. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: het plannen van het huiswerk, op vakantie met vrienden, omgaan met de druk van school, hoe te reageren op onaardige appjes van vrienden/-innen en de communicatie met je ouders. We bekijken samen hoe jij omgaat met moeilijke gebeurtenissen en opmerkingen van anderen. Samen ontdekken we wat jouw manieren zijn om de pijn die je dan voelt niet te hoeven voelen. Je ontwikkelt inzicht in welke manieren je helpen en welke niet. Daarnaast ga je aan de slag met het oefenen van manieren die beter zijn.
144211-OTC29K-371
standard_1500x1125_kid-with-parents
Oudergesprekken
Na iedere 5e- 6e sessie met jou volgt een oudergesprek. We bepalen samen of jij bij dit gesprek bent of niet. Het kan heel handig zijn om er bij te zijn, zeker als we je ouders willen vertellen over belangrijke zaken voor jou. Tegelijkertijd is het voor je ouder(s) soms ook heel prettig om even zonder jou te kunnen praten. De oudergesprekken zijn vooral bedoeld om je ouders tips en handvatten te geven om jou zo goed mogelijk in je traject te ondersteunen.
Het is gebruikelijk dat bij het eerste coachingsgesprek één van de ouders (het eerste deel van de sessie) aanwezig is. De rol van een ouder bij de coaching is vooral gericht op het vergroten van het gevoel van veiligheid.