Tips voor volwassenen

Zo reageer je op een stom voorstel.

Stomme voorstellen, ieder (hoogsensitief) mens krijgt er zo nu en dan mee te maken. Bijvoorbeeld doordat een collega met het idiote idee komt om iedereen apart te gaan interviewen, terwijl jij weet dat dit nu niet handig is. Of wat te denken van een vriendin die voorstelt om naar het museum te gaan, terwijl jij musea haat! Tja, hoe reageer je hierop? Hou je je mening voor je, zoals altijd? Of zeg je waar het op staat, maar pakt dit niet zo lekker uit? Omdat dit soort situaties knap lastig kunnen zijn leer ik je vandaag hoe je dit doet!

Hoe reageer je op een stom voorstel?

Houd jij vaak stil als je het ergens niet mee eens bent? Of zeg je gewoon wat je vindt, maar baal je ervan dat het dan vaak uitloopt op gedoe? Ik ga je nu leren hoe je om kan gaan met stomme voorstellen op een manier dat je wél van jezelf laat horen, maar gedoe zoveel mogelijk voorkomt.

Eerst een quizje

Situatie 1: er wordt op je werk een voorstel gedaan waar jij niets voor voelt. Sterker nog, je vindt het gewoon een stom idee. Hoe reageer je?

  1. Je zegt er niks van.
  2. Je zegt ‘nee, dat lijkt me geen goed idee. Ik heb een ander voorstel, namelijk….’
  3. Je zegt ‘interessant idee, kun je er nog wat meer over vertellen? …..en dan later: ‘hmm, ik hoor een aantal hele nuttige punten uit jouw idee. Ik heb overigens zelf ook een idee, mag ik die tegen het licht houden?’

Situatie 2: je vriendin stelt voor om naar het museum te gaan, maar jij haat musea. Hoe reageer je?

  1. Je zegt er niks van en gaat mee naar het museum. Je denkt: hoe kan ze dit nou bedenken, ze kent me toch?
  2. Je zegt: ‘wat leuk dat je me uitnodigt om iets te gaan doen samen, is het een bijzondere tentoonstelling die ik echt niet mag missen?………(later in het gesprek)…’ik sla liever over. Zullen we samen naar de bioscoop gaan?’
  3. Je zegt ‘nee, ik haat musea, dat weet je. Ik snap echt niet waarom jij met dit idee komt.’

Spiek hier voor de juiste antwoorden:  1c en 2b

Zo reageer je op een stom voorstel

  1.  je merkt op bij jezelf dat je het een enorm stom voorstel vindt, maar je weerstaat de verleiding om dit direct te uiten.
  2. je kiest voor het belang van een goede verbinding met de ander en je reageert daarom positief op het voorstel en nodigt de ander uit om er meer over te vertellen. ‘wat een interessant idee. Kun je er meer over vertellen?’
  3. je gaat ook weer positief in op wat de ander zegt. ‘oke, zo had ik er nog niet tegen aan gekeken. Er zitten een aantal interessante aspecten aan.’
  4. je zegt nu: ‘ik denk dat het een heel goed idee is en ik wil je graag ook nog een ander idee voorleggen. Zal ik dat nu doen?’

Is het dan niet belangrijk om integer te zijn?

Maar hoor ik je nu denken ‘is dat niet nep? Verloochen ik mezelf niet als ik ga zeggen dat ik het een leuk idee vind als ik dat helemaal niet vind? Nou, dat is helemaal niet zo heel gek gedacht hoor. Want in feite is het inderdaad niet helemaal integer naar jezelf toe. Tegelijkertijd is het communicatief heel slim en tactisch om eerst positief in te gaan op wat de ander zegt. En het wordt nog beter als je de ander nog meer laat vertellen over zijn of haar idee. Op het moment dat je dit namelijk niet doet en je zegt meteen dat je het geen goed idee vindt, dan ontstaat er verwijdering tussen jou en de ander. Wil je echter de verbinding tussen jou en de ander goed houden (iets wat veel HSP’s graag willen) dan doe je er goed aan om zó te communiceren dat deze ook daadwerkelijk in tact blijft. Dit doe je door het voorstel van de ander serieus te nemen en er positief op in te gaan. Als die verbinding in stand blijft dan kan er vervolgens ook ruimte zijn voor jouw idee. Kets je het idee van de ander af, dan zal die ander ook niet zo happig zijn op jouw idee.

Hoe pak ik dit nu in de praktijk aan?

Nog zo’n mooie vraag. In een vorige blog die ik schreef over ‘wat je doet als iemand te dichtbij je komt staan’ gaf ik het nut van ‘oefenen op het droge’ al aan. Dat geldt in dit geval net zo goed. Het loont bijzonder de moeite om eerst met een vriendin of een coach dit soort situaties na te spelen. En mocht je op een gegeven moment de stoute schoenen aan willen trekken en het voor het eggie gaan doen, kies dan voor situaties die niet al te spannend zijn. Mijn graadmeter is altijd ‘het mag niet spannender dan zijn op een spanningsmeter van 0 tot 10 dan een 4’. Zit je hoger op de spanningsmeter? Zoek dan een oefensituaties die iets minder spannend is. Je wil namelijk dat het gaat lukken 🙂

 

Als jij aan de slag gaat met deze oefening, laat je het me dan weten? Zou ik heel leuk vinden! Dat kan hieronder bij de comments of via Facebook of Instagram.

 

Liefs,

Josja

 

Ps. Verlaag je stress bij spannende situaties door ergens op te kauwen of op te soebelen. Hoe dit werkt? Lees dan mijn blog over makkelijke tips bij overprikkeling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.