Schaamte

Wat te doen met twijfel?

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Wat zal ik  doen: wél of niet verhuizen van de stad naar het platteland? Zal ik die lippenstift kopen of toch maar niet? Ga ik wél of niet sporten vanavond? Twijfels zijn er in alle soorten en maten en ze kunnen knap lastig zijn.

Wat te doen met twijfel? Hoe weet je waar je voor moet kiezen als je twijfelt? Ga je af op je gevoel of op je verstand?

Op het moment dat je twijfelt ben je meestal druk bezig er achter te komen wat je nu zou moeten beslissen. Je wikt en je weegt. Mogelijk kom je tot  de conclusie dat al dat getwijfel je heel veel tijd en energie kost, maar misschien blijf je voornamelijk hangen in het nadenken over ‘wat te besluiten’. Het is ook heel goed mogelijk dat je al een aantal van je vrienden en bekenden hebt gevraagd wat zij vinden dat je zou moeten doen.

Dat twijfel ook een gevolg van iets heel anders en een doel heeft,daar staan we niet zo vaak bij stil.

We denken vaak dat twijfel de stem is van de rede en we hebben daardoor niet door dat het te maken met een kritische stem in jezelf.

Iedereen heeft een kritische stem in zich. Deze stem levert kritiek op onszelf als je een broek wil aantrekken die je heel mooi vindt, maar waarbij je bang bent dat anderen er kritiek op zullen hebben. Je hoort deze stem ook als je graag wil veranderen van baan, maar bang bent dat vrienden het een onverstandige keuze vinden.

De kritische stem zegt dingen als: “die broek staat je niet, daar heb je veel te dikke benen voor, iedereen vindt dat je er niet uitziet in die broek”. Of: “blijf toch bij de baan die je hebt. Alles loopt straks in de soep, straks gaat het niet goed en dan heb je geen geld meer en dan verlies je ook nog je huis.”

De stem is overtuigend in zijn ogenschijnlijk redelijke argumenten en zorgt er voor dat begint te twijfelen aan je idee of besluit.

Zo ontstaat dus twijfel. Du moment dat er een risico is dat jij ten prooi valt aan kritiek, aan mensen die je bespotten dan wel uitlachen dan ontstaan er gedachten van zelfkritiek en/of twijfel. Dit geldt even zo goed als er de mogelijkheid bestaat dat je gaat falen.

De kritische stem heeft het doel om jou te behoeden voor de pijn die kritiek van anderen oplevert en wil voorkomen dat je fouten maakt. Deze stem, deze twijfel, doet zich voor als ‘het verstand’.

Hoewel het leven vooral ook bedoeld is om het naar je zin te hebben en te groeien en te bloeien is dat zeker niet iets waar de kritische stem zich mee bezig houdt.  Tara Mohr beschrijft in haar boek “Playing Big” dat deze stem volgens haar werkt bij de afdeling Risicobeperking en dat deze stem enkel en alleen bezig is om er voor te zorgen dat jij geen enkel risico loopt.

Door te beseffen dat twijfel je wil behoeden voor pijn en zich geen seconde bekommert over of jij al dan niet lekker in je vel zit kun je stoppen met het luisteren naar de kritische stem. Je hoeft niet meer te kiezen tussen ‘verstand en gevoel’ zoals de kritische stem je wil doen geloven. Denk: “hee, ik ben aan het twijfelen, dat betekent dat mijn kritische stem van zich laat horen en dat de afdeling Risicobeperking actief is.”

Juist door jezelf te distantieren van deze twijfel en het als een zelfstandig operend personage te behandelen kun je de twijfel stoppen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.