Hoogsensitief kind

‘Wat?! Mijn mobiel inleveren voor het slapen gaan? Doe effe gewoon.’

‘Wat? Mijn mobiel inleveren voor het slapen gaan? Doe effe gewoon.’

Vandaag heb ik weer een online ontmoeting met één van de gezinnen die ik begeleid bij het verminderen van schermstrijd. Anne van 16 is niet tevreden over het gedrag van ouders. Daar gaan we het vandaag over hebben.

Zoals je misschien weet heb ik een online programma ontwikkeld om gezinnen te helpen bij het verminderen van de strijd om schermpjes met hun (hoogsensitieve) kinderen.

Hoewel dit een DIY programma is zijn er soms gezinnen, die ter ondersteuning, mijn persoonlijke hulp inschakelen.

Het gezin waarvan Anne de oudste dochter is, is zo’n gezin. Ze doet samen met haar ouders en haar twee broertjes van 14 en 11 mee aan mijn programma.

Ruzies om schermtijd

Om verschillende redenen waren de afspraken rondom schermtijd versloft en ontstonden er steeds vaker ruzies over het gebruik ervan. Daar wilden de ouders verandering in.

Anne was in eerste instantie ‘not amused’ toen ze me ontmoette. Toen ik bijvoorbeeld voorzichtig opperde dat ze haar mobiel ‘s nachts beneden zou kunnen laten, gaf ze verontwaardigd aan me terug: ‘Wat?! Mijn mobiel beneden laten? Doe effe gewoon.’

Mobieltjes ‘s nachts in de keukenla

Toch is het er wel van gekomen. Want inmiddels liggen ’s nachts alle 5 de smartphones van het gezin beneden in de keukenla. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Hoewel Anne dus in eerste instantie verbolgen reageerde op mijn suggesties, kwam ze al gauw in meer coöperatieve stand. Want ze vond zelf ook dat ze te veel tijd aan haar mobieltje besteedde.

Sterker nog, Anne is op dit moment het meest actief en meest origineel als het gaat om het bedenken van oplossingen voor schermproblemen.

Afspraken voor het hele gezin

Vandaag tref ik het gezin voor een groepssessie. Anne heeft me van te voren gemaild omdat ze ‘het niet nakomen van de afspraken door haar ouders’ op de agenda wilde hebben.

Anne houdt namelijk van eerlijkheid: als zij zich aan regels moet houden, dan haar ouders ook. Voor een deel geef ik haar hierin gelijk en daarom zijn verschillende afspraken ook van toepassing op haar ouders. Maar die hebben soms meer moeite om zich hier aan te houden dan de kinderen!

Tijdens de online afspraak van vadaag evalueren wat er goed gaat en bekijken we welke volgende issues we eventueel kunnen oppakken. De checklist voor afspraken over smartphones komt hierbij goed van pas. We bespreken ook het onderwerp dat Anne heeft ingebracht.

Meer wandelen en voetballen

Na afloop is Anne tevreden. Haar ouders zijn het met haar eens en gaan de komende twee weken ‘s middags meer met de kinderen doen, (z0als helpen bij het huiswerk, een potje voetballen met de jongens en wandelen met Anne) zodat ze zelf meer loskomen van hun smartphone.

Ik ben ook tevreden. Er zijn inmiddels veel minder ruzies in huis, het schermgebruik is flink verminderd – en heel belangrijk: ze doen weer veel meer leuke activiteiten met elkaar :-).

Schermstrijd verminderen gaat namelijk een stuk makkelijker als je tegelijkertijd meer leuke dingen met elkaar gaat doen 🙂

Hoi, mijn naam is Josja Koelink en ik help al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen. Ik ben HSP-specialist en ik heb een achtergrond als leidinggevende en autisme-expert in het voortgezet speciaal onderwijs.

Wil jij ook dat jouw kind gelukkig is? Laat mij je helpen! Je kan meedoen aan mijn ouderbegeleidingstrajecten of één van mijn online programma’s volgen, zoals Grip op Hoogsensitiviteit en Schermstrijd.
Laten we je kind gelukkig maken 😊

Spreek je snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.