Hoogsensitiviteit

Waarom een HSP met een orchidee wordt vergeleken.

Waarom het helpend is om een hoogsensitief kind met een orchidee te vergelijken.

Zoek jij naar manieren om je hoogsensitieve kind beter te begrijpen? Of zou je willen dat opa en oma je kind beter snappen? Lees dan gauw verder.😀

Hoogsensitieve kinderen zitten anders in elkaar dan kinderen die deze eigenschap niet hebben. Maar hoe zit het precies en leg het maar eens uit aan anderen. Best lastig…..toch? De vergelijking met een orchidee gaat je hierbij helpen. Lees maar……

Paardenbloemkinderen

Al weer een aantal jaar geleden ontdekte o.a. onderzoeker Thomas Boyce dat kinderen verschillend reageren op nieuwe elementen in hun omgeving. Hij onderzocht o.a. hoe kinderen reageren op hun eerste schooldag.

Hij ontdekte dat ongeveer 80% van de kinderen zich nauwelijks laten beïnvloeden door stressvolle omstandigheden zoals een eerste schooldag.

Boyce heeft dit type kind paardenbloemkinderen genoemd. Want, zo redeneerde hij: paardenbloemen zijn bloemen die goed tegen wisselende omstandigheden kunnen.

Een paardenbloem tref je immers aan de kant van de weg, tussen een paar stenen door, in het gras, eigenlijk overal kan het groeien. Deze groep kinderen gedraagt zich net zo: wat er ook gebeurt in hun omgeving, ze krabbelen weer op en blijven overeind.

Orchideekinderen

Naast de paardenbloemkinderen zag Boyce dat er ook een groep kinderen is die veel kwetsbaarder is voor wat er gebeurt in de omgeving. Deze groep kinderen (20% van de kinderen) gedraagt zich volgens hem als een orchidee en noemde hij orchideekinderen.

Een orchidee is bij uitstek een kwetsbare plant die veel verzorging en een ondersteunende omgeving nodig heeft. In een hagelstorm kun je deze bloem beter niet terecht laten komen, evenmin overleeft hij het naast de rand van de weg.

Orchideekinderen zijn net als de bloem de orchidee kwetsbaar voor de omstandigheden in hun omgeving. Ze hebben meer last van veranderingen en meer last van grote gebeurtenissen.

Tegelijkertijd blijkt ook uit onderzoek dat deze kinderen meer profiteren van een omgeving die heel goed bij ze past en hen ondersteunt.

Hoogsensitieve kinderen zijn orchideeen

Die 20% van de kinderen die zich laat typeren als een orchidee zijn de kinderen die hoogsensitief zijn. Hoogsensitieve kinderen zijn omgevingsgevoelig. En ze zijn dus kwetsbaar. Maar dat laatste wist je waarschijnlijk al 😉

Wat je aan deze vergelijking hebt

Iedereen die je bovenstaande vertelt snapt het dat een paardenbloem tegen een stootje kan en dat een orchidee veel kwetsbaarder is. Het helpt vaak ook dat je uit kan leggen dat je het niet zelf verzint, maar dat het wetenschappelijk onderzocht is.

Er zijn gewoon 2 type kinderen waarvan er eentje beduidend kwetsbaarder is dan de ander! Het is dan ook niet raar dat jouw kind meer stress ervaart of over de sjees raakt als zich veranderingen voor doen in de omgeving. Dat hebben meer kinderen, 20% maar liefst.

Deze vergelijking helpt je hopelijk ook om mild te zijn naar je hoogsensitieve kind en het zo goed mogelijk te ondersteunen als de omgeving niet optimaal is.

Hoi, mijn naam is Josja Koelink en ik help al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen. Ik ben HSP-specialist en ik heb een achtergrond als leidinggevende en autisme-expert in het voortgezet speciaal onderwijs.

Wil jij ook dat jouw kind gelukkig is? Laat mij je helpen! Je kan meedoen aan mijn ouderbegeleidingstrajecten of één van mijn online programma’s volgen, zoals Grip op Hoogsensitiviteit en Schermstrijd.
Laten we je kind gelukkig maken 😊

Spreek je snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.