Hoogsensitiviteit

Waarom een HSP met een orchidee wordt vergeleken.

HSP worden vergeleken met een orchidee.

Start jij dit jaar wederom met de hoop om nu eens echt in balans te blijven? Ben je daarnaast ook hoogsensitief? Mooi, want ik ga je vandaag vertellen over de vergelijking die er gemaakt wordt tussen hoogsensitiviteit en orchideeën. En hoe meer kennis je hebt over hoogsensitiviteit, des te makkelijker het wordt om goed voor jezelf te zorgen.

Of het je dit jaar gaat lukken om je balans te vinden hangt van veel verschillende factoren af. Voor een groot deel heeft het te maken met de mate waarin het je lukt om je omgeving af te stemmen op wat bij jou past. Dat geldt in principe voor iedereen, want ieder mens wordt namelijk gelukkiger in een omgeving die aansluit bij wat hij nodig heeft. Maar er is een groep mensen voor wie de omgeving nog belangrijker blijkt te zijn dan voor de meeste anderen. Deze mensen hebben meer last van veranderingen en stress in hun omgeving. Ook weten we van deze groep dat ze meer dan anderen opbloeien in een omgeving waarin ze zich veilig voelen. Voor deze groep mensen is het daarom extra belangrijk dat ze op zoek gaan naar een omgeving waarbinnen ze zich zo prettig mogelijk voelen.

Paardenbloemkinderen

Al weer een aantal jaar geleden ontdekte o.a. onderzoeker Thomas Boyce dat kinderen verschillend reageren op nieuwe elementen in hun omgeving. Hij onderzocht hoe kinderen reageren op hun eerste schooldag. Hij ontdekte dat ongeveer 80% van de kinderen zich nauwelijks tot niet laten beïnvloeden door stressvolle omstandigheden. Boyce heeft dit type kind paardenbloemkinderen genoemd. Want, zo redeneerde hij: paardenbloemen zijn bloemen die goed tegen wisselende omstandigheden kunnen. Een paardenbloem tref je immers aan de kant van de weg, tussen een paar stenen door, in het gras, eigenlijk overal kan het groeien. Deze groep kinderen gedraagt zich net zo: wat er ook gebeurt in hun omgeving, ze krabbelen weer op en blijven overeind.

Orchideekinderen

Naast de paardenbloemkinderen zag Boyce ook een groep kinderen die veel kwetsbaarder is voor wat er gebeurt in de omgeving. Deze groep kinderen gedraagt zich volgens hem als een orchidee. Een orchidee is bij uitstek een kwetsbare plant die veel verzorging en een ondersteunende omgeving nodig heeft. In een hagelstorm kun je deze bloem beter niet terecht laten komen, evenmin overleeft hij het naast de rand van de weg. Orchideekinderen zijn net als de orchidee kwetsbaar voor de omstandigheden in hun omgeving. Ze hebben meer last van veranderingen en meer last van grote gebeurtenissen. Tegelijkertijd blijkt ook uit onderzoek dat deze kinderen meer profiteren van een omgeving die heel goed bij ze past en hen ondersteunt.

Hoogsensitieve personen zijn orchideeen

Die 20% van de kinderen die zich laat typeren als een orchidee zijn de kinderen die hoogsensitief zijn. Hoogsensitieve kinderen zijn omgevingsgevoelig. En dus kwetsbaar. Het is mijn ervaring in mijn werk dat het heel helpend is naar ouders, volwassenen en kinderen toe om de vergelijking met de orchidee te maken. Want deze metafoor snap je direct. Je kan meteen invoelen of jij of jouw kind bij dit type plantje passen. En het leuke is dat het ook meteen handvatten biedt. Het helpt om jezelf of je kind beter te begrijpen en steunt je bij het maken van keuzes.

Pas je omgeving aan aan jouw behoeften

In het begin van dit artikeltje schreef ik het al: pas je omgeving aan aan wat jij nodig hebt en het zal je goed doen. Nu weet je ook, dat als jij hoogsensitief bent, dat dit nog belangrijker is dan je al dacht. De resultaten van een fijnere, meer ondersteunende omgeving zijn vaak echt verbluffend. Ik maak het echt heel vaak mee in mijn werk dat mensen die bijvoorbeeld veranderen van afdeling op hun werk ineens veel meer energie krijgen en wel in een flow terecht kunnen komen. Of dat een kind in een ander voetbalteam met een andere trainer die sensitiever is ineens weer met plezier naar zijn trainingen gaat. Ik hoop dat je, in je zoektocht naar balans, nu nog meer rekening gaat houden met wat er bij jou past. Zet je zelf hierin voorop. Zoek problemen daarom gerust wat minder snel bij jezelf, maar meer in je directe omgeving.  Je hoeft niets steeds jezelf te veranderen. Jij bent gewoon goed zoals je bent, alleen de omgeving sluit soms nog niet helemaal aan. Ga er overigens niet vanuit dat je van de een op de andere dag je omgeving precies naar wens kan krijgen, maar geef jezelf de tijd. Maak kleine stapjes, in de voor jou passende richting.

 

Met vriendelijke groeten,

Josja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.