Ervaringen van HSP's

Vergelijk jezelf met anderen

Jezelf vergelijken met anderen. Dat doen we allemaal. Maar het maakt zoveel uit met wie je jezelf vergelijkt. Daarom vroeg ik een tijdje terug aan Jennie Heuwekemeijer of ze hier voor mij een blog over wilde schrijven. Lees je mee?

Sanne staat op de bar te dansen. Ze is helemaal bezweet waardoor haar witte shirt, uiteraard elegant, aan haar lijf blijft plakken. Een groepje mannen staat naar haar te kijken. Ik sta aan de bar met mijn glas Mojito en kijk ook, maar voel mezelf zo saai. Geen man die op zo’n barhanger valt en als ik al zou proberen om ook een dansje te wagen, zou ik er echt uitzien als een verwilderd dier met een motorische afwijking. Sanne daarentegen is sexy en heeft de mannen voor het uitkiezen. Teleurgesteld besluit ik naar huis te gaan. Ik wou dat ik een beetje meer zoals Sanne was.

Ik besluit die bewuste stapavond eens voor te leggen aan mijn coach en zij geeft mij een heel grappige tip. Vergelijk je met mensen die op je lijken. Mijn vader zei vroeger altijd: “je moet niet zo naar anderen kijken. Ga van jezelf uit.” Deze tip gaat daar een beetje tegenin, maar ik snap ook wat ze bedoelt. Ik denk nog eens terug aan die avond en realiseer mij dat als we allemaal op de bar zouden dansen er überhaupt geen plek was voor iedereen. En eigenlijk was Sanne de enige. Naast mij stond overigens ook een rustig meisje, zij stond wel met een jongen te praten. Als ik heel eerlijk ben stonden er veel meer jongens bij de bar, dan aan de voeten van Sanne. Het geeft mij toch een beter gevoel over die avond, maar ook over mijzelf. Zo anders ben ik dus niet.

Mijn coach geeft mij een opdracht mee.

  • Schrijf op wie van jouw vrienden en collega’s ook hoogsensitief is of wie bepaalde karaktereigenschappen met je deelt. Houd dit lijstje in gedachte.
  • Kom je in een situatie waarin je jezelf vergelijkt met anderen, vraag jezelf dan af met wie jij je aan het vergelijken bent. Waarschijnlijk met iemand die niet op het lijstje staat. Merk op dat je jezelf daardoor waarschijnlijk negatief neerzet en deze vergelijking je geen prettig gevoel geeft over jezelf. Kijk nu nog eens naar het lijstje. Hoe zouden zij reageren? Waarschijnlijk niet heel anders dan jij. Voel je je al beter?

Vorige week waren er oudergesprekken op school. Deze zijn in de avond, na een vermoeiende schooldag. Die lange dagen breken mij enorm op en ik heb erg veel moeite met de kritische noot van diverse ouders. Ze geven mij het gevoel dat ik het niet goed genoeg doe. Mark en Judith, twee van mijn collega’s, reageren altijd laconiek op die opmerkingen en lijken daarnaast ook nog eens onvermoeibaar. Ik vraag mij altijd af hoe ze dit doen en zou willen dat ik ook zo relaxt was. Met de opdracht in mijn hoofd denk ik aan Anneke, een van de andere docenten. Zij heeft er ook moeite mee. Ik vond haar altijd een beetje zeuren en ben bang dat mensen dat ook van mij vinden. Dat vind ik lastig. Toch doet het mij goed om me te realiseren, dat ik niet de enige ben die het zwaar vindt.

Ik moet ineens denken aan Winnie de Pooh. Zou ik tijgertje willen zijn? Ik zou denk ik gek worden van al dat gestuiter en gelukkig met mij nog 20% van de mensen. Bovendien kan je dat beest toch niet serieus nemen?? Dan maar liever een bedachtzame uil. Ik denk dat ik binnenkort maar eens naar het bos ga, misschien vind ik daar een wijze mannetjes uil of in ieder geval iemand die ook van een beetje rust op zijn tijd houdt. Kan ik mezelf daar mooi mee vergelijken!

Liefs, Amanda

29 jaar oud, (nog) vrijgezel en docent op een basisschool.

Wil jij meer tips die helpen bij jouw hooggevoelligheid. Lees dan ook het artikel met 10 tips van andere hoogsensitieve personen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.