Heb jij veel stress door het Coronavirus en kan je wel een aantal tips gebruiken om de paniekgevoelens of zenuwen de baas te worden? Speciaal voor jou heb ik 3 tips.
Afgelopen week postte ik een korte video op social media met daarin de vraag: ‘Wat doet het Coronovirus met jou?’ Ik kreeg heel veel reacties, waarvan ik de meeste in mijn persoonlijk mailbox vond. Het trof me hoeveel mensen aangaven in paniek te zijn en dit niet makkelijk durven te uiten in hun omgeving. Sommige schreven bijvoorbeeld: ‘ ik voel me een zwakkeleling dat ik niet sterk kan blijven’.’ en ‘ Van binnen voel ik paniek, maar ik vertel het niemand.’ Hoewel ik vandaag eigenlijk een blog wilde posten over een heel ander onderwerp heb ik ervoor gekozen om een post te maken voor iedereen die in (lichte) paniek is en zich hier zwak door voelt. Als jij hiertoe behoort: deze post is speciaal voor jou.
Dit is de video die ik hierover maakte:
Tip 1: Paniek? Zoek de kou op!
Ervaar je in deze tijd, die wordt beheerst door het Coronavirus, soms aanvallen van paniek? Is je stress zo hoog dat je soms tegen het hyperventilerende aanzit? Zoek dan de kou op. Hierdoor kalmeert je brein. En dit is hard nodig, want op het moment dat je in grote stress verkeert is je brein in grote stress. Je brein is dan niet vatbaar voor logica. Het enige waar je brein nog op reageert is op extreme warmte of extreme kou. We zetten in op kou. Zodra je brein te maken krijgt met kou komt het in de overlevingsmodus en gaat het hierop reageren. Terwijl je brein dan de prioriteit geeft aan overleven, wordt de paniek als minder belangrijk ervaren. Die wordt als het ware uitgeschakeld en hierdoor zakt de paniek en stress in je lijf. Dat is wat we willen! Je kan kou nabootsen door het eten van een ijsje of het langzaam drinken van een ijskoud klas water met ijsklontjes erin.
Tip 2: Kauw!
Hoewel ik bij tip 3 in ga op wat je cognitief kan doen ter ondersteuning van het verminderen van angst, ga ik je eerst nog een belangrijke tip geven waar je niet voor hoeft na te denken. Je moet er voor kauwen 😉 Kauwen vermindert stress op een hele snelle en directe manier. Dit komt omdat alles wat je met je mond doet heel snel en goed wordt opgemerkt door je hersenschors. Die vindt wat je met je mond doet uitermate de moeite waard om op te merken. Vanuit deze hersenschors worden vervolgens signalen gegeven die kalmerend werken. Je kan aandacht geven aan het kauwen door voedsel te eten waar je flink op moet kauwen en door langer op een hap te kauwen dan je normaal gewend bent. Kauwgom kauwen is ook uitstekend om in te zetten.
Tip 3: Vergroot de versterkende kant in jezelf.
Op het moment dat je niet meer compleet in de stress bent (en je in staat bent om logisch na te denken) zijn er ook uitstekende cognitieve oefeningen die je kan inzetten. Ik ga je een hele effectieve geven. Hiervoor is het wel handig als je open staat voor het idee dat je twee kanten in jezelf hebt: een die je versterkt en een kant die je verzwakt. Uitgangspunt bij deze oefening is ook dat je kan sturen op welke kant je het meest actief laat zijn. Als je in paniek bent dan is de verzwakkende kant in jezelf actief. Deze kant heeft iedereen in zich, in meer of mindere mate. Je kan je voorstellen dat deze kant, in deze Coronavirusperiode, bij velen sterk wordt geactiveerd. Ben jij een hoogsensitief persoon? Reken dan maar dat bij jou deze kant flink getriggerd wordt nu. Hoogsensitieve personen willen namelijk graag overzicht, ze willen dat het met iedereen goed gaat en hun brein gaat op zoek naar de beste oplossing voor het Coronaprobleem. Tijdens deze zoektocht ontdekt het brein heel veel beren op de weg en bedenkt het tal van rampscenario’s. Maar bedenk: angst is een slechte raadgever. Het is dan ook niet raadzaam om deze angstkant in jezelf een te grote rol te geven. Maar hoe doe je dat, deze kant een minder grote rol geven? Ik ga het je nu vertellen:
Beschrijf hoe je wil zijn.
Het lijkt bijna te flauw voor woorden, maar ik weet dat het werkt: Wat je mag doen is opschrijven hoe je zou willen zijn in deze onzekere tijd. Doe dit in de ik-vorm. Bijvoorbeeld: ik wil sterk zijn en rustig. Ik wil vertrouwen hebben in de toekomst en ik wil me niet gek laten maken door angst.’ Check hierna of het klopt wat je hebt geschreven. Is dit werkelijk zoals je zou willen zijn? Verfijn wat je hebt geschreven, net zo lang tot het klopt.
Word je eigen beste vriendin en schrijf jezelf een brief.
Het volgende wat ik je wil vragen is om een brief aan jezelf te schrijven. Deze keer niet in de ik-vorm, maar schrijvende vanuit de rol van een beste vriendin. Die beste vriendin (of vriend) is iemand die jou al je hele leven kent, die jou volledig accepteert en waardeert. Precies zoals je bent. Een mens die weet waar jij moeite mee hebt en dit niet wil wegmaken. Maar het is ook iemand die weet hoe jij weer sterker wordt. De brief kan er bijvoorbeeld zo uit zien:
Lieve ……
Ik weet dat je deze tijd, nu zo met het Coronavirus, heel ingewikkeld en spannend vindt. Dat is niet gek, je bent niet de enige. Het wordt ook hardop benoemd door velen: het is een spannende tijd. Dat je buikpijn voelt en lichte paniek, dat hoort bij jou in situaties als deze. Alleen, vergeet niet dat je naast deze gevoelens ook sterk bent en veerkrachtig. Ja, het is een ongewisse tijd en ja, we weten niet wat er allemaal gaat gebeuren. Jij wil dit wel graag weten. Maar dat gaat niet. Laat je niet niet meenemen door de angst. Angst helpt niet. Angst verzwakt. Vertrouw erop dat je deze tijd aankunt, wat zich ook aandient. Je wil sterk blijven, voor jezelf, voor je kinderen. Dus als de angst zich aandient, merk hem op, en wijs hem vriendelijk de deur. Steeds weer. Dat kan jij. Ik hou van je.
Lees wat je hebt geschreven en richt je op jezelf.
Vervolgens raad ik je aan om een week lang iedere dag hetgeen je hebt opgeschreven door te lezen. En ook iedere keer als de angstkant zich laat zien het erbij te pakken. Het is niet zo dat de angstkant hiermee direct weg is, maar je herinnert je op deze manier er steeds weer aan hoe je wil zijn en je spreekt jezelf ook weer vanuit liefde toe. Dat is wat je nu heel hard nodig hebt en wat kalmeert. De kracht van het opschrijven en herlezen is dat je je richt op jezelf en ook nog eens op je versterkende kant. Een hoogsensitief persoon richt zich van nature op de ander en op de buitenwereld. Wil je echter rustig kunnen blijven dan is het nodig om je op jezelf te kunnen richten. Om te meten of deze techniek heeft gewerkt zou je je stress kunnen meten (van 0-10 en) voor en nadat je deze toepast. Is je stress gezakt? Dan heeft de techniek effect gehad. Maar laat je niet ontmoedigen, deze techniek vraagt ook om doorzetten. Die angstkant laat zich namelijk niet zomaar de laan uitsturen.
Extra tips om de angst voor het Coronavirus te verminderen:
- Houd de komende dagen bij wanneer je angstkant opkomt. Zo ontdek je welke dingen jouw angstkant triggeren. Deze antwoorden kun je heel goed gebruiken. Je kan besluiten om een aantal triggers uit de weg te gaan, bijvoorbeeld maar 1x per dag naar journaal of nieuws te kijken. En je kan je angstkant gaan voorspellen.
- Hou de komende dagen ook bij wanneer de angstkant weer verdwijnt. Deze informatie kan je vervolgens gebruiken om bewust in te zetten bij een volgende keer dat je angstkant aan komt zetten.
- Herinner jezelf regelmatig aan je besluit om te kiezen voor de krachtkant.
- Eindig deze cognitieve echniek waar mogelijk met een activiteit waarbij je je aandacht nodig hebt, zodat je echt op andere gedachten wordt gebracht.
- Zet veel kalmerende activiteiten in. Denk hierbij ook aan de kalmerende mogelijkheden van diepe druk en van blazen.
- Kijk maar 1x per dag naar het nieuws (dus niet de hele tijd op je mobiel checken)
Vond je dit artikel interessant? Volg me dan op YouTube, Instagram, Linked In an Instagram. Ik vind het ook leuk als je je reactie op dit artikel bij de comments hieronder plaatst.
Tot de volgende post!
Veel groeten Josja
ps wil je meer weten over diepe druk kijk dan hier of ben je nieuwsgierig naar meer over hoogsensitiviteit? Klik dan hier. Ik heb er inmiddels verschillende artikelen over geschreven.