Nieuws, Hoogsensitief kind

Tip 2 bij het doorbreken van een negatief gedachtenpatroon van je kind

Vorige week gaf ik de eerste tip zodat jij bij je kind een negatief gedachtenpatroon kan leren doorbreken. In deze leg ik uit waardoor dit negatieve denken wordt uitgelokt en ik geef je de tweede tip!

Bekijk de video die ik maakte.

 

Er is altijd een trigger die het negatief denken veroorzaakt.

Negatief denken wordt altijd voorafgegaan door een bepaalde trigger. Een kind gaat niet uit het niets roepen ‘mijn hele leven is mislukt’ of ‘Ik kan er helemaal niks van.’ of ‘Niemand vind mij leuk.’ Dus, hoe onbenullig het soms lijkt, er altijd een trigger geweest. Het is van belang dat je weet welke dingen jouw kind triggeren tot negatief denken. Dit helpt om voorbereid te zijn op toekomstige negatieve uitlatingen van je kind. Verderop in dit artikel lees je hoe je erachter komt wat de triggers van jouw kind zijn.

En dan slaat het brein op hol.

Het tweede wat er gebeurt, dus nadat de trigger is geweest, is dat het brein op hol slaat. Althans zo leg ik het vaak uit. Laten we zeggen dat je kind een tegenvallend cijfer heeft gekregen voor een rekentoets, of je hebt net op je kind gemopperd dat ze haar kamer moet opruimen. Voor jouw kind is dit pijnlijk en hiermee is dit een trigger. Na deze trigger gaat het brein gaat razendsnel een aantal soortgelijke herinneringen erbij halen. Dus bijvoorbeeld : ‘laatst had ik voor biologie ook al een onvoldoende en ” die vorige rekentoets had ik ook slecht gemaakt’. Je brein doet dit om bewijs te vinden voor  de gedachte ‘zie je wel ik ben eigenlijk niet goed genoeg’. Vervolgens gaat het brein ook conclusies trekken. Het maakt er bijvoorbeeld van: ‘ik ben altijd slecht in rekenen’ ‘mama wordt altijd boos op mij’. Het brein kan er zelfs van maken: “Ik ben niet goed in leren en ik deug niet, ik ben dom, ik kan er niks van.’ Dit kan zelfs uitmonden in gedachten als ‘ik vind het leven niet meer leuk’.

Ontdek de triggers van je kind.

Weet jij al wat de triggers van jouw kind zijn die het negatieve denken veroorzaken? Een goede manier om om te ontdekken wat triggers voor jouw kind zijn is door te kijken naar waar jouw kind goed in wil zijn. Want hoe belangrijker een kind het vindt om het goed te doen, hoe makkelijker het is om een trigger te krijgen. Dat zit zo: op het moment dat jij heel graag goede cijfers wilt halen voor rekenen dan is het des te pijnlijker als jij geen goed cijfer hebt gehaald. Op het moment dat jij heel graag een goede dochter wil zijn voelt het als enorm falen op moment dat je op je kop krijgt van je moeder. Zo werkt het ook voor je kind. Dus probeer zoveel mogelijk na te gaan op welke gebieden (denk aan sport, leren, het zijn van een dochter en vriendin etc) jouw kind het goed wil doen.

Leer het negatieve denken te voorspellen.

Hoe meer zicht je krijgt op waar de kwetsbaarheden zitten, hoe meer je kan gaan voorspellen wanneer triggers kunnen voorkomen en hoe makkelijker het wordt om het patroon op te merken en er niet op in te gaan. Dat is wat we uiteindelijk willen. dat we niet meegaan in dat negatieve denken van jouw kind. We willen het juist doorbreken en de belangrijkste stap daarbij is dat we er dus niet op ingaan.

Ik wens je toe dat je de komende tijd gaat op letten op en zicht krijgt op welke momenten je kind het heel goed wil doen, waar de triggers liggen. En merk het patroon op. In de volgende video ga ik verder op dit thema en krijg je een 3e tip. Wil je deze video niet missen? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal en druk op het belletje, want dan krijg je ook melding als de volgende video binnen is.

 

Vriendelijke groeten,

Josja

ps. ben je nieuwsgierig naar mijn 1e tip? Kijk dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.