Hoogsensitief kind, Tips voor ouders

Tip 1 bij het doorbreken van een negatief gedachtenpatroon van je kind

Heb jij een kind dat zich heel negatief kan uitlaten over zichzelf? Ik heb 4 tips voor jou als ouder om je kind te helpen dit gedrag te doorbreken. In een aantal korte video’s licht ik deze tips toe. Vandaag de eerste tip.

Bekijk hier de video die ik hierover heb gemaakt.

Als jouw kind zich negatief uitlaat over zichzelf.

Sommige kinderen kunnen erg onaardige dingen over zichzelf zeggen. Dat ze dom zijn, lelijk, niks kunnen, dat het nooit gaat lukken of dat niemand ze leuk vindt. Herken je dit bij jouw kind? Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat het niet makkelijk is om deze negatieve gedachten van jouw kind te doorbreken. In de komende weken ga ik je een aantal tips geven om je hierbij te helpen. Ik noem deze manier van reageren van jouw kind overigens een negatief gedachtenspiraal of een faalspiraal. Dit noem ik zo omdat de manier van reageren vaak een bepaald patroon laat zien en dat qua negativiteit vaak alleen maar toeneemt.

Tip 1: Ga niet in op de negatieve uitlatingen van je kind.

Hoewel ik heb overwogen om je eerst het patroon van reageren uit te leggen, kies ik er voor om met een tip te beginnen en de uitleg voor later te bewaren. Want ook zonder uitleg kan je al een start maken. De eerste tip die ik vandaag voor je heb is: ga niet in op de negatieve dingen die je kind over zichzelf zegt. De natuurlijke neiging van iedere ouder is om op de een of andere manier je kind ervan te overtuigen dat al die onaardige dingen die het over zichzelf zegt niet kloppen. Hoewel dit dus niet meer dan normaal is, wil ik je vragen om dit niet meer te doen. Er wel op ingaan werkt namelijk niet. Dus als jouw kind roept of verdrietig verzucht dat niemand hem of haar nog ooit zal mogen en dat het leven totaal mislukt is, dan wil ik je vragen om hier niet inhoudelijk op in te gaan. We gaan deze negatieve stem van jouw kind namelijk geen aandacht meer geven. Want wat we aandacht geven groeit en dat willen we in dit geval niet. Mee eens?

Wat er gebeurt als je niet ingaat op de negatieve uitingen van je kind.

Als je gaat oefenen met niet reageren op uitingen als ‘ ik wilde dat ik niet bestond’  kan het zijn dat jouw kind in verzet komt en nog harder gaat roepen hoe erg het leven is. Als je kind in een negatief gedachtenpatroon zit (of in het faalspiraal) dan wil het dat je ingaat op deze negativiteit. Hoe verleidelijk ook, doe het niet. Zoals gezegd, als jij het wel doet zal je merken dat jouw kind vaak alleen maar verder zakt in zijn of haar gevoel van niets kunnen en totaal gefaald zijn. Hoewel je dus in het begin een extra roep om een reactie op het negatieve mag verwachten, zal op de iets langere termijn het niet reageren leiden tot een vermindering van het faalspiraal. En dat is wat we willen.

Herken het patroon, maar doe er nog even niets mee.

Deze tip is een deel van een techniek die ik je ga leren. In de volgende video en blog leg ik uit hoe het faalspiraal werkt en geef ik je een volgende tip waar je mee aan de slag kan. Voor nu wil ik je vragen om opmerkzaam te zijn op dit faalspiraal bij jouw kind. Noteer wanneer dit gebeurt en waarom het gebeurt. En nogmaals: weerhoud je natuurlijke neiging om in te gaan op de zwaar negatieve uitingen van je kind.

Vond je dit een interessant artikel en ben je nieuwsgierig naar de tweede tip? Volg me dan op YouTube en Facebook en krijg een melding zodra het volgende artikel en de volgende video online staan.

Tot volgende week!

groeten Josja

ps Ben je nieuwsgierig naar het faalspiraal bij volwassenen en hoe je hiermee om kan gaan? Lees dan dit artikel eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.