Hoogsensitiviteit

Schaamte en feedback, hoe je ermee omgaat

Kan een ‘lauwe’ reactie, terwijl je een enthousiaste reactie verwachtte, je ook zo van je stuk doen raken? Ik kan dan ook hebben. Dit artikeltje, dat gaat over schaamte en het omgaan met feedback, herlas ik onlangs nog eens en plaats ik graag nog een keer op mijn blog. Ook al is het al een aantal jaar geleden geschreven, het is en blijft voor hoogsensitieve mensen een herkenbaar onderwerp. Ik wens je dan ook veel leesplezier en wie weet helpt het je jou op die momenten waarop jij even stuk zit.

Schaamte en omgaan met feedback

Afgelopen dinsdagavond logeerde ik bij mijn moeder. Haar man was de deur uit en zou pas laat thuis komen. We hadden een avondje voor ons alleen. Hier had ik naar uitgekeken. We spraken over van alles en nog wat. Nu ja, vooral ik was aan het woord. Over de kinderen, over mijn man, over de aanstaande vakantie en over mijn werk. Mijn moeder luisterde en we vonden het fijn om zo samen te zijn.

Na een tijdje vertelde mijn moeder me trots dat ze iedere week mijn blog op Facebook voor me deelt. Dat had ik natuurlijk heus al gezien – en dat vond ik iedere week weer heel lief! – en ik vroeg me af of ze mijn blog deelde omdat ze me wil steunen of dat ze ook daadwerkelijk mijn blog interessant vind. Dus ik vroeg haar: “wat vind je eigenlijk van mijn blog?”, waarop zij antwoordde: “gaat”.

Au. Dat was niet het antwoord dat ik wilde horen. Ik had meer iets in gedachten als “ik vind je blog echt geweldig, je schrijft echt over dingen die zo essentieel zijn. Ik wist niet dat je zo goed kon schrijven.” Het antwoord van mijn moeder ging direct met mij aan de haal en ik voelde me ineens helemaal niet meer blij. Ik kan ook niet schrijven dacht ik bij mezelf, mijn moeder heeft gelijk. Wie zit er nu op mijn blog te wachten? Misschien moet ik er maar mee ophouden. Ook dacht ik ‘wat ben je toch een moeilijk mens en wat ben je toch afhankelijk van lof van anderen.”

Gelukkig weet ik toch wel iets meer van schaamte en zelfkritiek af en wist ik wat er in en met mezelf gebeurde. Ik appte snel mijn man met de tekst: “ik ben zo stom geweest om mijn moeder te vragen wat ze van mijn blog vond. Ik kreeg niet bepaald een laaiend enthousiaste reactie. Nu twijfel ik meteen aan mezelf en schaam ik me.”

En ik herinnerde me ook hoe het ook al weer zat met feedback:

  1. Vraag alleen feedback aan mensen die je wil bereiken 
  2. Neem alleen feedback serieus van mensen die je wil bereiken 
  3. Feedback zegt iets over de ander

In dit geval is mijn moeder op zich wel iemand die ik wil bereiken met mijn blog, maar tegelijkertijd is ze vooral mijn moeder. En aan moeders en vaders kun je beter geen feedback vragen als het gaat om zaken als “wat vind je van mijn boek, mijn idee om een webwinkel te beginnen, aardappelen te gaan telen?”. De reactie van mijn moeder zegt eigenlijk alleen dat zij niet zo enthousiast is over mijn blog. Het zegt niets over hoe anderen over mijn blog denken of over mijn kwaliteit van schrijven.

Door mijn schaamte te delen met mijn man en me ter herinneren hoe feedback werkt kon ik afstand nemen van dit nare gevoel en de zelfkritiek. Wat voorheen voor een totaal verpestte avond had gezorgd, zorgde deze keer slechts voor een naar half uurtje. Zeker nadat ik de moed had om mijn moeder te vertellen over wat haar opmerking met me had gedaan en hoe ik er mee om was gegaan. Ik had nooit eerder tegen mijn moeder durven vertellen dat zo’n opmerking als “gaat” me schaamte bezorgde. Ze herkende het maar al te goed: dat één lauwe reactie er al voor kan zorgen dat je wil opgeven.Haar empathische reactie gaf me het gevoel “gelukkige ben ik niet de enige”. De rest van de avond voelde ik me weer fijn en genoot ik er van om bij mijn moeder te zijn.

Herken jij het dat één lauwe opmerking of één scheve blik je volledig uit het veld kunnen doen slaan? Als je wil mag je dit hieronder bij de comments met me delen of op Facebook een reactie achterlaten.

Liefs,

Josja

Trouwens, als je meer te weten wil komen over hoe je omgaat met situaties waarin je heel erg geraakt wordt door een ogenschijnlijk iets kleins (is niet klein trouwens), lees dan eens het artikel over het faalspiraal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.