Beweegoefeningen, Hoogsensitief kind

Propjes gooien

Het einde van het schooljaar nadert, de zomer is in zicht, maar we zijn er nog niet. Voor sommige kinderen is juist deze periode behoorlijk pittig. Daarom vandaag een leuke beweegoefening die jouw kind goed kan gebruiken: propjes gooien. Supermakkelijk om thuis te doen en ook nog eens onwijs leuk! Lees hoe de oefening gaat en waarom deze zo bijzonder geschikt is.

Omdat dit bericht over een beweegoefening gaat schrijven kinderfysiotherapeute Suzanne Strijbosch- van Snippenberg en ik dit bericht weer samen. Suzanne en ik doen de oefening ‘propjes gooien’ met vrijwel alle kinderen die we in onze begeleiding zien. Hier hebben we heel veel goede redenen voor. Maar nu eerst de oefening! – of heb je de video al bekeken?

Beweegoefening Propjes Gooien

Nodig:

  • aluminiumfolie (hoewel op de foto een krant te zien is, raden we je aan deze oefening met aluminiumfolie te doen)
  • 2 kinderhanden die 8 propjes maken van 8 stukken aluminiumfolie.
  • 1 volwassene en 1 kind en eventueel een assistent.

Werkwijze:

  1. Laat je kind 8 aluminiumpropjes maken. Je hebt hiervoor 8 stukken folie nodig die jij hebt afgescheurd.
  2. Zet je kind in een hoepel of op een bepaalde plek.
  3. Ga voor je kind staan en maak met je armen een mandje. Schat even in hoe ver je van je kind af gaat staan. Als je kind onzeker is en nog niet zo goed kan gooien, zorg er dan voor dat je lekker dichtbij staat zodat het een succeservaring wordt. Je wil namelijk dat de oefening leuk is en een gevoel van zelfvertrouwen geeft.
  4. Zorg dat de propjes op een goede plek liggen zodat je kind niet uit zijn hoepel hoeft of weg moet van zijn plek om ze te pakken. Hiervoor kan een assistente heel behulpzaam zijn, maar een tafel of bank volstaat vaak ook.
  5. Laat dan je kind de propjes één voor één door het mandje gooien.

Vaak blijft het niet bij één ronde propjes gooien en wil je kind nog veel vaker propjes in het mandje gooien. Zo leuk vinden kinderen deze oefening! Je kunt ook nog naar de video kijken die hierboven staat. Hierin zie je hoe ik (Josja) met mijn twee van haar kinderen de oefening in de huiskamer uitvoert.

Waarom propjes gooien?

De oefening propjes gooien heeft veel positieve effecten.

  • Om te beginnen zorgt het plezier dat het oplevert al direct voor een stukje ontlading en rust. Om propjes te kunnen gooien heb je namelijk je lijf nodig en in veel mindere mate je hoofd. Dat is fijn voor die koppies die soms zo overvol zitten. Door met het lijf bezig te zijn kom je meer in het hier en nu en kan er meer balans ontstaan.
  • Daarnaast kan je de oefening heel eenvoudig een succesvolle ervaring laten zijn voor een kind. En je wil niet weten hoe goed dat voor een kind is: even weer voelen iets te kúnnen!
  • Wat heel fijn is aan deze oefening is dat je het ook kan inzetten om je kind te leren een (kleine) uitdaging te laten nemen en
  • Het kan het uitstekend helpen bij het vergroten van de aandacht en focus van je kind.

Laat de zintuigen met elkaar samenwerken

Bovenstaande beweegoefening doet een beroep op verschillende zintuigen tegelijk. Met je ogen KIJK je naar het mandje waar je in gaat mikken. Met je LICHAAMSGEVOEL bepaal je hoe hard je moet gooien en dat je stevig kan blijven staan (dit is EVENWICHT). Als je in plaats van aluminiumfolie iets stekeligs pakt om te gooien pak je ook nog extra de TAST mee. Het is belangrijk om verschillende zintuigen samen te laten werken, omdat je dit bij vrijwel iedere taak nodig hebt. Als je bijvoorbeeld op school alleen maar kan zitten, dan heb je daar niet zo veel aan. Het is nodig dat je naast dat je je evenwicht kan houden (en dus kan zitten) dat je ook dingen om je heen kan horen en zien bijvoorbeeld.

Zo pas je eenvoudig de oefening aan

We gaven het al aan: propjes gooien is een hele mooie oefening die je voor heel veel doelen kan inzetten. Hieronder geven je een aantal handvatten zodat je de oefening kan aanpassen, bijvoorbeeld als je aan de slag wil met een fixed mindset of je kind wil leren omgaan met teleurstellingen.

  1. Wil je vooral het leren gooien verbeteren? Zorg er dan voor dat je kind steeds veel succes heeft en ga pas een stukje naar achteren als je kind steeds heel tevreden is over het aantal propjes dat in het mandje gaan. Maak je mandje groter of ga dichter bij staan als het te moeilijk is. Leer je kind vooral HOE het lukt: door bijvoorbeeld goed te kijken, stevig te staan voor het gooien etc. Geef daar feedback op.
  2. Aan de slag met een fixed mindset? Als jouw kind denkt dat ze niet kan gooien dan is deze oefening ook zeker onderdeel van de begeleiding en ook heel nuttig om thuis in te zetten. Laat je kind eerst een paar keer de propjes in het mandje gooien zodat je weet hoeveel er in gaan. Werk er naar toe dat je op een gegeven moment op een plek staat waarbij er maar max 6 propjes in het mandje gaan. Geef dan aan dat je er meer in wil dat net. Bespreek met je kind hoe dit aan te pakken. Moet je kind dan hetzelfde doen als dingen aanpassen? Voer dit vervolgens uit.
  3. Sturen op meer aandacht? Het gooien van propjes vraagt om aandacht en is voor veel kinderen heel uitdagend. Tijdens deze oefening zie je vaak dat kinderen heel aandachtig zijn. Hiermee is het een mooie oefening voor het vergroten van aandacht. Voor sommige kinderen werkt het beter om zwaardere balletjes te gebruiken of nog meer prikkels aan te leveren zoals een wiebelplank onder de voeten of een doel om naar toe te werken.
  4. Leren omgaan met teleurstellingen? Vraag je kind om in te schatten hoeveel propjes er minimaal van haar in het mandje moeten gaan. En vraag ook hoe ze het zou vinden als er minder in het mandje gaan. Als ze dan aangeeft dat ze dat lastig zal vinden, bespreek dan alvast een handige strategie om er dan mee om te gaan. Vervolgens zorg je dat je zo gaat staan dat haar inschatting zeer waarschijnlijk uit gaat komen. Daarna ga je juist een stuk verder weg staan of je maakt je mandje kleiner en je geeft vast aan dat je nu gaat inzetten op heel veel propjes ‘naast’ het mandje. Herinner haar van te voren aan haar strategie die je hebt besproken.
  5. Grenzen verleggen, zelfvertrouwen en mogen bepalen: ga verder weg staan en/of laat je kind zelf bepalen waar jij gaat staan. Zeker voor kinderen met een sterke wil is dit prettig. Je kan een kind ook vragen aan te geven hoe groot het mandje is. In de video zie je ook dat de jongen (mijn zoon) mag bepalen waar ik ga staan. Ik deed dit om hem zelf in te laten schatten wat een goede plek zou zijn, om hem inspraak te geven en om zijn zelfvertrouwen te verbeteren.
  6. Ook leuk: gooi i.p.v. propjes in een mandje, pijltjes op een bord met klittenband. Super leuk! Je kan ook de propjes door een basket laten gooien.

Ga jij deze oefening ook thuis doen of inzetten in je werk? Leuk! Laat je het ons weten? Dat kan via de comments hieronder of via Facebook of Instagram. Handig als je dan een #propjesgooien erbij zet. Dan zien wij het ook!

Veel plezier met de oefening,

groeten Suzanne Strijbosch-van Snippenberg en Josja Koelink

 

ps wil je meer beweegoefeningen ontdekken? Klik dan hier voor meer artikelen van ons.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.