Hoogsensitiviteit

Prikkels verwerken met een Ipad?

De komende periode wordt het druk. Op school en thuis. Grote kans dat jij je kind ook wat vaker op zijn Ipad laat spelen. Kinderen zeggen vaak zelf ook dat het hen heel goed helpt om te ontspannen. Vandaag leggen kinderfysiotherapeute Suzanne Strijbosch-van Snippenberg en ik je uit waarom je toch beter voor een alternatief zoals stoeien of strijkkralenwerkjes kiest.

Prikkels verwerken met een Ipad?

Aan het einde van een schooldag merk je dat je kind niet zo veel puf meer heeft en gun je hem met liefde en plezier even tijd op zijn Ipad. Je merkt ook dat het hem goed doet. Hij ontspant, je ziet zijn schouders en lijfje zakken in de bank. Goed toch? Ja en nee. We leggen je uit hoe het zit. Ja, het is een goed teken dat je dat lijfje ziet zakken. Heel goed om de ontspanning te zien toenemen. Tegelijkertijd, als je kind ook nog heel wat te verwerken heeft, dan komt dat er nog even niet van. Door tv te kijken, of tijd te besteden op de Ipad of tablet zet je eigenlijk jezelf even op een ander kanaal. Je zet jezelf tijdelijk even on hold en je stelt dus de oververmoeidheid even uit.

Bovenstaande gaat evengoed op voor jou. Als je aan het einde van de week moe en voldaan bent van het werken en er zit je niet zo veel dwars, dan kan je geweldig genieten van een avondje tv. Ontspannen is dan het enige dat je nodig hebt. Heb je echter een rotdag op je werk, zit een opmerking van je zus je nog dwars of spookt er een to do list door je hoofd, dan los je dat niet op met tv kijken of een Ipad. Want zodra je klaar bent met je beeldscherm dan zit alles wat daarvoor nog dwars zat in je hoofd, er nog steeds. Als je dan net gaat slapen, dan val je vaak niet in slaap of je wordt niet uitgerust wakker. Beter is om in die gevallen dat je iets dwars zit juist iets te gaan doen. Op je Ipad en tv kijken valt daar niet onder. Dat is consumeren en daarmee verwerk je geen (dwarszittende) prikkels of emoties, maar stel je deze enkel uit.

Maar wat dan?

Stoeien raden we alle ouders aan als ze een kind hebben dat veel prikkels nodig heeft. Zo’n kind heeft gewoon nog een portie flinke beweegprikkels nodig. Smijt hem op de bank en laat hem boven op je springen terwijl jij op de bank ligt. Lijkt je dit wat ruig? Hmmm, probeer het eens (rustig) uit en ontdek de grote voordelen! Je wil bezwete koppies zien en afgematte lijfjes. Dit is echt een prachtig medicijn wat je dagelijks zou moeten inzetten bij al die kinderen die nog flink wat prikkels nodig hebben. Het ontspant enorm. Haalt stress weg. De diepe druk die je ze biedt door met ze te stoeien maakt dat ze terug in hun lijf komen en dat er wordt voldaan aan hun prikkelbehoefte. Dat is precies wat je wilt! Vaak horen we dat ouders zeggen: “maar dan maak je ze juist druk” Dit is maar gedeeltelijk waar: door even druk te mogen doen, zicht echt uit te leven, wordt eindelijk voldaan aan de prikkels die ze nodig hebben, daarna hebben ze rust. Begrens het wel in tijd: zet een eierwekker op 10 minuten en spreek af dat het daarna klaar is. Dit voorkomt dat het te lang doorgaat met ruzietjes als gevolg.

Maar wat als mijn kind niet zo van het stoeien is?

Oke, niet alle (hoogsensitieve) kinderen zitten te wachten op een potje ruig stoeiwerk. 70% van de hoogsensitieve kinderen is introvert en is meer afwachtend en vermijdt eerder de flinke prikkels dan dat ze ze opzoeken. Hoewel ook bij hen een potje stoeien heel effectief kan zijn, is dit niet altijd het aangewezen middel om zich te ontdoen van stress. Waar we bij de kinderen die ‘prikkels zoeken’ de Ipad verruilen voor een potje stoeien kan je bij de hoogsensitieve kinderen die ‘geen extra prikkels nodig hebben’ kiezen voor werken met strijkkralen, knutselen, tekenen, spelen met kapla, lego of playmobil. Door rustig te spelen, waarbij zeker het bovenlijf in beweging is, wordt het effect van stil zetten, zoals bij gebruik van de Ipad gebeurt, voorkomen. Je richt je aandacht op iets dat mentaal niet zwaar is , je zet je handen in en daarmee kan je lijf tot rust komen. De prikkels die zijn opgehoopt worden verwerkt. Ideaal toch?

Mogen ze dan nog wel ooit op de Ipad?

But ofcourse! In het begin van dit artikel hebben we het al een beetje verklapt, maar je kan prima genieten van een uurtje Ipad als je je gewoon moe voelt. Of gewoon omdat jij of je kind er zin in hebben. Maar wel nadat je je ontdaan hebt van overtollige emoties, prikkels of je zoektocht naar prikkels.

Ga jij vanaf nu vaker met je kind stoeien of juist vaker met hem een kapla bouwwerk maken? Leuk! Laat je het ons weten via Facebook, Instagram of hieronder bij de comments?

Liefs Josja en Suzanne

Ps Ben je een professional en werk je met kinderen en ben je benieuwd hoe je nog meer van dit soort dingen kan inzetten bij kinderen? Kijk dan even hier!

Ps heb je de leuke oefening ‘Relax met kussens’ al gedaan met je kind? Lees de blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.