Beweegoefeningen

Opleiding coachen van hoogsensitieve kinderen

Werk jij als coach of therapeut met kinderen en zou je meer te weten willen komen over hoe je hoogsensitieve kinderen coacht? Leuk! Wij geven een 4-daagse opleiding waarin we je dit leren. Vandaag geven we je een indruk van wat je van onze opleiding kan verwachten.

Wij zijn Josja en Suzanne. In andere blogs hebben we ons al eens voorgesteld, maar misschien zijn we voor jou nog nieuw. Om meer over ons te weten te komen (en vooral onze manier van werken) kun je onze andere blogs lezen en onze masterclasses bekijken. In deze blog nemen we je mee in onze laatst gegeven opleiding, die we nét afgerond hebben. We hebben een aantal korte filmpjes toegevoegd van ervaringen van onze deelnemers zodat je ook hoort wat zij van onze opleiding vinden. Hier meteen al een filmpje van hooggevoeligheidsdeskundige Lea Hendriks, over ons als trainers:

De locatie

Op 23 september stapten 15 enthousiaste professionals het boerenerf De Boerenstee in Woudenberg op. Daar vonden ze vergaderlocatie De Liniedijk, tussen de koeien en mooie vergezichten. Eigenlijk, merkte een van de deelnemers op, waren de laatste 10 minuten van de reis naar ons toe al rustgevend: weilanden, bomen, lucht. Heel fijn. Vanmiddag maakten we een filmpje van Nathalie. Zij vertelt jou wat zij van de locatie vindt. Kijk maar:

Bewegen

Het belangrijkste aspect van de opleiding is toch zeker wel het bewegen. Elke keer zijn we weer verwonderd over hoe prachtig dat bewegen toch werkt. Waar de meeste mensen, zeker ook volwassenen kunnen zeggen: “oh nee hoor ik heb geen probleem met grenzen aangeven” of “ja hoor, ik ben hartstikke in balans”, liegt het lichaam nooit. In beweegoefeningen kom je erachter hoe het echt zit. Daarbij is het leuk en geeft het eerlijke en snelle informatie. Ook blijft het op een andere manier (en vaak beter) in je brein plakken dan de meer cognitieve en verbale therapieen.

Deelnemer: Wat gaaf hoe (simpele) beweegoefeningen zo’n groots effect hebben!

Bekijk hier een korte video van Judith Dibbit, kinder- en jongerencoach bij de Paarse Giraffe. Net als alle andere deelnemers is zij meteen aan de slag gegaan met de beweegoefeningen die wij aanbieden. In deze video vertelt zij over een oefening die wij de ‘opruimoefening’ noemen en die we o.a. inzetten om beter voor jezelf op te leren komen.

Wij leren jou:

Gedurende de 4 dagen die we met de groep doorbrengen staan 3 thema’s centraal: hoogsensitiviteit, prikkelverwerking en bewegen. Hieronder een greep van wat je mag verwachten:

 • Wat hoogsensitiviteit is en hoe je het onderscheidt van andere eigenschappen (en stoornissen)
 • De laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van hoogsensitieve kinderen
 • Hoe je bewegen eenvoudig kan integreren in je huidige manier van werken, ook als je niet over veel middelen en ruimte beschikt
 • Hoe je met beweegoefeningen kan werken aan zelfvertrouwen, prikkelverwerking, ontspanning en executieve functies.
 • Wat een prikkelverwerkingsstoornis is, wat prikkeldrempels zijn en hoe het zit met de prikkelverwerking bij hoogsensitieve kinderen
 • Hoe je bij een hoogsensitief kind kan herkennen of het juist prikkelzoekend of prikkelmijdend is en hoe je overprikkeling herkent
 • Hoe je (motorisch) onrustige gedrag interpreteert en wat je ermee doet in je begeleiding
 • Hoe je zelf beweegoefeningen kan bedenken en kan aanpassen aan de verschillende behoeften van kinderen.
 • De relatie tussen de motorische ontwikkeling en problemen met gedrag, leren lezen en executieve functies.

Hier nog een tweetal quotes van de deelnemers:

Deelnemer: Er is nog zoveel dat ik niet wist, ook vooral de wetenschappelijke onderbouwing, fijn om dat nu te krijgen.

Deelnemer: Het is zo waardevol om de verschillen te leren tussen hooggevoeligheid en prikkelverwerking, ik weet nu al dat ik hier veel aan ga hebben.

Praktisch en praktisch

Tijdens alle vier de dagen komen er heel veel bewegingsoefeningen aan bod. We doen ze voor, we doen ze samen en de deelnemers bedenken ook eigen beweegoefeningen. We leren de basis aan zodat je na onze opleiding zelfstandig beweegoefeningen kan inzetten. Op dag 3 zien we dat de deelnemres in staat zijn om een beweegoefening aan te passen aan de verschillende behoeften van een kind. Want een kind dat veel prikkels nodig heeft heeft bijvoorbeeld iets anders nodig in een beweegoefening dan een kind dat overprikkeld is.  Ze beginnen te begrijpen waarom de ene oefening bij het ene kind wel helpt en bij de andere niet. Hieronder volgt een leuk filmpje van Leonie Oude Hengel, psychomotore therapeut. Zij vertelt dat ze in aanvang wat sceptisch was: want ze doet al zo veel met beweging, gaat onze opleiding haar nog echt wat bijleren? Ondanks haar scepsis was ze al gauw helemaal om.

Belangrijke details

Tijdens onze opleiding houden we ook rekening met onszelf en de deelnemers. Veel van hen zijn hoogsensitief, net als wij. Dus we starten niet te vroeg en stoppen iedere dag ook weer om 16 uur. We hebben ook een goed uur waarin we zowel een lekker lunch met soep en salade nuttigen als dat er tijd is om even te wandelen of anderzins tot rust te komen. Aan het einde van de dag gaan de meeste deelnemers naar huis, maar je kan er ook overnachten. Dat kan in de zogenaamde Liniehutten.

Hoewel er nog veel meer te vertellen is over onze opleiding dan we hierboven schetsen, hopen we je nu al een klein inkijkje te hebben gegeven. Voor ons als trainers voelt het als een cadeautje om de opleiding te geven en zijn we dankbaar voor de tevreden en enthousiaste deelnemers die we steeds weer treffen.

Ben jij nu ook nieuwsgierig geworden? 16,17, 18 maart en 18 mei 2020 geven we de volgende opleiding. Meer informatie over de opleiding en meer reacties van deelnemers vindt je hier.

 

Tot onze volgende blogbericht!

 

Groeten Suzanne en Josja

2 reacties op “Opleiding coachen van hoogsensitieve kinderen

 1. Avatar Ida Aantjes schreef:

  Hoe duus is de 4-daagse opleiding?

  1. josja josja schreef:

   Hoi Ida, de opleiding kost € 1099,- inclusief BTW. Hier een linkje met meer informatie: https://www.demaskerbloem.nl/opleiding-coachen-van-hoogsensitieve-kinderen/ Als je nog meer vragen hebt, mail me gerust op josja@demaskerbloem.nl. Groeten Josja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.