Hoogsensitief kind

Mijn routekaartje van adviezen voor een soepele opvoeding van je (hoogsensitieve) kind

Mijn routekaartje van adviezen voor een soepele opvoeding van je (hoogsensitieve) kind

Ik schrijf over hoogsensitieve kinderen en over opvoeden. En wat dat laatste betreft: ik ben niet de enige. Wat is er veel informatie te vinden, en wat is het aanbod van tips en adviezen groot! Ik kan me voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Vooropgesteld: alles begint met goede nachtrust. Zowel voor je kind als voor jou. Dan kan je prikkels beter verwerken, beter leren, heb je meer mentale veerkracht én lopen emoties minder hoog op. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? En heb je dan daarnaast nog aanvullende opvoedadviezen nodig? Vaak wel, althans dat is mijn jarenlange ervaring met het werken met ouders en kinderen.

De belangrijkste adviezen heb ik verwerkt in de ouderbegeleidingstrajecten die ik geef. Hiervan pas ik de meeste ook zelf toe binnen mijn eigen gezin en het leek me een goed idee om ze hieronder voor je te bundelen.

Klik en lees direct meer over:

1. Zorg voor een goede nachtrust De basis voor de leukste versie van je kind
2. De basis begint ook bij gezonde voeding = grote kans op ontspannen gedrag
3. Een goede prikkelverwerking is de volgende stap Voorkomt misverstanden
4. Activeer de motorische ontwikkeling en beweeg! Begeleiding geeft goede resultaten
5. Houd rekening met hoe het brein van jouw kind informatie verwerkt Bye gedragsproblemen
6. Sluit aan bij het emotionele ontwikkelingsniveau Vergroot het EIQ van je kind
7. (H)erken stress en doe aan stressmanagement Misschien wel mijn meest gegeven advies!
8. Opvoeden in een digitale wereld Maak je kind mediawijs
9. Zorg dat je zelf lekker in je vel zit Ook jij doet ertoe
10. Slotadvies Lest best

1. Zorg voor een goede nachtrust
  • De basis voor de leukste versie van je kind

Het belang van een goede nachtrust is essentieel. Slaapt je kind te weinig dan zal het zijn emoties moeilijker de baas zijn, kan het zich minder goed concentreren en dan wordt opvoeden een ware uitdaging. Alleen met een goede nachtrust kan je kind uitgroeien tot de leukste versie van zichzelf.

Hiervoor is het belangrijk dat je kind gedurende de dag genoeg slaapdruk opbouwt: dat het aan het einde van de dag echt toe is aan slapen. Dit bereik je door het biologische ritme van je kind zoveel mogelijk te volgen. Maar hoe doe je dat?

Mijn advies:
  1. Laat je kind iedere ochtend op dezelfde tijd opstaan. Trap niet in de valkuil om je kind na een slechte nachtrust zo lang mogelijk te laten liggen. ( Voor pubers gelden andere slaapadviezen. Voor meer informatie lees je mijn blog met slaapadvies.)
  2. Houd zoveel mogelijk een vaste tijd aan bij het naar bed gaan.
  3. Het helpt enorm om je kind vóór 12 uur zoveel mogelijk bloot te stellen aan daglicht.
  4. Niet nog even snoozen, leer je kind direct op te staan en in actie te komen.
  5. Vermijdt felle lichten van smartphone vlak voor het slapen gaan en zorg voor een gedimd nachtlampje of rood licht.
  6. Doe regelmatig de oefening ‘wat zit er in mijn hoofd’. Deze oefening helpt veel ouders en kinderen om rust in het hoofd te krijgen.
  7. Schaf een slaaptunnel aan. Dit zorgt voor diepe druk waardoor je kind sneller ontspant en de behoefte voelt om te gaan slapen.
  8. Veranderen is niet makkelijk en na 2 weken is het eerste enthousiasme vaak al weer gezakt. Een eenvoudig slaapjournaal waarin je noteert wat je anders gaat doen motiveert om door te zetten en bij te sturen.
2. De basis begint ook bij gezonde voeding
  • Gezonde darmen = grotere kans op een ontspannen kind

Zoals je misschien weet communiceren onze darmen met onze hersenen en heeft de inhoud van onze darmen invloed op hoe we ons voelen. Gezonde darmen zorgen o.a. voor een stabiel humeur.

Onderzoek laat ziet dat kinderen met obstipatie vaak gedragsproblemen laten zien en bij o.a. Coeliakie (glutenintolernatie), is ook een duidelijke relatie tussen gedrag en darmgezondheid waarneembaar.

Naast de darmen heeft ook de bloedsuikerspiegel gevolgen voor hoe we ons voelen. We weten we bijvoorbeeld dat hoogsensitieve personen sneller kribbig worden als hun bloedsuikerspiegel daalt dan mensen die niet hoogsensitief zijn.

Het is dus belangrijk dat de darmen van jouw kind zo gezond mogelijk zijn en we voor een stabiele bloedsuiker zorgen. Een gezond dieet met veel groenten, fruit, beweging, weinig fastfood en weinig koek en snoep is helaas niet altijd even makkelijk te realiseren. En bovendien: wat doe je als je kind bang is om de ontlasting los te laten of dit om andere reden niet zo goed kan? Waar kan je je dán aan vasthouden?

Mijn advies:
  1. Geef de darmen van je kind minimaal 12 uur per etmaal de gelegenheid om te herstellen. Dit doe ik: mijn kinderen krijgen na het avondeten geen eten meer tot het ontbijt de volgende dag. Hiermee krijgen hun darmen al gauw 12 uur rust en kan de bloedsuikerspiegel stabiliseren.
  2. Check de ontlasting van je kind. Je wil het liefst 1 x per  1-2 dag(en) ontlasting, rond dezelfde tijd van de dag, in een stevige vaste vorm. Houdt dit een maandje bij en als je dan merkt dat er veel diarree, pijnlijke ontlasting of anderszins afwijkingen zijn, ga dan sleutelen aan het dieet van je kind. Voeg meer vezels toe, meer groenten, minder snelle koolhydraten. Of laat je adviseren door een huisarts, of dietiste.
  3. Heeft je kind vaak obstipatie en heb je eventueel macrogol van je huisarts gekregen, maar blijft het een gedoe? Consulteer dan eens een osteopaat of een kinderbekkenfysiotherapeut. Ik werk met beide samen en merk geregeld dat hierdoor goede resultaten worden bereikt.
3. Een goede prikkelverwerking is de volgende stap
  • Helpt een hoop misverstanden te voorkomen

Je kind laat zijn bestek weer eens vallen en kan maar niet rustig op zijn stoel blijven zitten. Maan je je kind nu eens stil te blijven zitten of geef je het zwaarder bestek en laat je het staand eten?

Als jouw kind een prikkelverwerkingsprobleem heeft dan kies je voor dat laatste. Maar hoe weet je of het gewoon ‘gedrag’ is of een prikkelverwerkingsprobleem? En wat is dat eigenlijk?

Prikkelverwerking

De hele dag door krijgt jouw kind informatie tot zich via zijn of haar zintuigen: het wordt aangeraakt, het beweegt, het wordt bewogen, het ruikt geuren, het proeft eten en het hoort geluiden.

De zintuigen worden met deze informatie geprikkeld en daarom noemen we deze informatie ook wel prikkels. De hersenen van je kind moeten deze prikkels verwerken, dat doen ze door ze op te merken (te registreren) en labels mee te geven: gevaarlijk, niet gevaarlijk, belangrijk, niet belangrijk.

Bij het grootste deel van de kinderen verloopt dit prima, maar bij kinderen met gedragsproblemen, bij kinderen met autisme en/of ADHD, zien we vaak dat dit helaas wel problemen kan geven.

  • Ze raken bijvoorbeeld in paniek als ze bewogen worden,
  • blijven maar wiebelen op hun stoel omdat ze de evenwichtsprikkels niet goed registreren,
  • reageren sterk op bepaalde smaaksensaties en bepaalde geluiden. Of
  • ze registreren bepaalde prikkels juist minder goed. Dan krijg je bijvoorbeeld een kind dat te hard praat, wilde bewegingen blijft opzoeken of haar bestek weer eens laat vallen.

Ook bij hoogsensitieve kinderen valt op dat ze sterker reageren op prikkels, met name op geluid en pijn. Ook reageren zij (net als kinderen met autisme) sterk op sociale en emotionele prikkels.

Je begrijpt dat er problemen kunnen ontstaan als ouders denken dat hun kind er iets aan kan doen dat het steeds zijn bestek laat vallen, of dat het zich aanstelt als het zegt niet tegen het felle licht te kunnen. Terwijl in werkelijkheid hun kind een prikkelverwerkingsprobleem heeft of sterk op bepaalde prikkels reageert.

Mijn advies:
  1. Breng in kaart hoe jouw kind prikkels verwerkt. In mijn online programma Grip op Hoogsensitiviteit kun je hiervoor een officiele vragenlijst (Sensory Profile) invullen. Als hier veel opvallendheden uit naar voren komen is het verstandig om met je kind door een therapeut te laten zien die hierin gespecialiseerd is. Als je meedoet met één van mijn ouderbegeleidingstrajecten Grip op Thuis dan breng ik dit voor jouw kind in kaart, in samenwerking met een van de sensorisch integratietherapeuten waar ik veel mee samenwerk.
4. Activeer de motorische ontwikkeling en beweeg!
  • Begeleiding geeft goede resultaten

Goed kunnen bewegen is belangrijk: het maakt dat je kind plezier kan beleven aan sporten en makkelijker zijn werk kan maken op school. Daarbij is bewegen essentieel bij het verwerken van prikkels.

Het helpt enorm om te stoeien of naar de hockey te gaan om uit een neerslachtige stemming te komen en weer frisse energie op te doen. Het maakt dat je kind makkelijk kan relativeren en zich kan ontspannen.

Als ik naar jouw kind zou kijken dan kijk ik altijd naar de motorische ontwikkeling. Je wil namelijk niet weten hoeveel ouders zich bij mij melden met klachten over hun kind die uiteindelijk terug te voeren zijn op de prikkelverwerking dan wel de motoriek!

Signalen motorische achterstand

Zeker als een kind op school gedragsproblemen laat zien, dan ben ik alert op signalen die kunnen duiden op een mogelijke motorische achterstand. Bijvoorbeeld als het schrijven op school ‘haat’, als het steeds onderuit zakt op haar stoel of als het met sporten niet over de kop durft kijk ik extra goed.

Nu is de motorische ontwikkeling weliswaar niet mijn vak, maar ik heb genoeg kennis en ervaring om te weten wanneer ik in overleg moet met therapeuten die hier wel in gespecialiseerd ben. Bovendien heb ik het geluk dat ik in een centrum werk waar kinderoefentherapeuten werken en samenwerken met hen haast vanzelfsprekend is.

Als na overleg je kind wordt onderzocht door een oefentherapeut en er worden motorische achterstanden geconstateerd dan helpt oefentherapie goed.

Mijn advies:
  1. Als je toch al de prikkelverwerking laat onderzoeken, vraag dan ook of deze therapeut de motoriek mee wil nemen. Een standaard onderzoek is de Movement ABC en voor ‘schrijven’ hebben ze aparte onderzoeken. Een goede therapeut schat zelf in (tijdens het onderzoek) wat er wel en niet afgenomen moet worden.
  2. Stimuleer je kind om deel te nemen aan een of meerdere sporten. Wees hierin wel relaxt: het ene kind durft en wil dit als het 4 jaar oud is, de ander pas als het 8,5 jaar oud is.
  3. Laat je kind veel bewegen. Stoei met je kind: je kind moet alle kracht die het in zich heeft aanboren en dat is een hele positieve ervaring.
5. Houd rekening met hoe het brein van jouw kind informatie verwerkt
  • Bye gedragsproblemen  

Soepel opvoeden valt of staat met het rekening houden met hoe jouw kind informatie verwerkt. Gemiddeld genomen hebben kinderen meer tijd nodig hebben voor dit proces dan volwassenen. En het schakelen van de ene naar de andere activiteit kost hen meer moeite. Daarbij worden zowel bij kinderen met autisme, bij kinderen met ADHD als bij hoogsensitieve kinderen verschillen waargenomen in hoe zij hun informatie verwerken.

Adviezen voor verschillende kindkenmerken

Hieronder volgt een aantal adviezen. Deze heb ik niet gekoppeld aan een eigenschap als hoogsensitivieit of een diagnose zoals autisme, maar aan kindkenmerken. Kijk bij iedere kenmerk dat jij herkent bij jouw kind wat het advies is dat erbij staat. De meeste adviezen zijn erg voor de hand liggend, de kunst zit hem dus ook vooral in het toepassen ervan. Meer adviezen lees je hier.

Mijn advies:

Algemeen

  • Geef je kind meer tijd om informatie te verwerken
  • Geef je kind meer tijd om een activiteit af te ronden
  • Wees duidelijk in wat je van je kind verwacht. Spreek dit uit en check geregeld of jouw informatie goed is overgekomen.

Als je kind veranderingen lastig vindt of opziet tegen een nieuwe activiteit

  • Bespreek veranderingen en maak gebruik van visuele ondersteuning (teken het, laat foto’s en video’s zien) om duidelijk te maken wat je kind kan verwachten.
  • Verminder indien nodig het aantal veranderingen.
  • Breng in kaart welke type veranderingen je kind ingewikkeld vindt, gebruik hiervoor mijn wekelijkse toekomstcheck.

Als je kind zich druk maakt over het leed van anderen

  • Neem de zorgen van je kind serieus door er de tijd voor te nemen om over te praten.
  • Onderzoek waar het zich precies druk over maakt. Gebruik hiervoor eventueel de oefening ‘wat zit er in mijn hoofd’, deze vind je in mijn online programma Grip op Hoogsensitiviteit.
  • Breng ook de mate van zorgen in kaart met de stressmeter, ook deze is te vinden in mijn online programma Grip op Hoogsensitiviteit.
  • Bespreek welke invloed je kind heeft op het probleem van de ander. Laat je kind in actie komen (dus iets doen voor die ander met leed) als dat zinvol is, want in actie komen verlaagt stress.

Als je kind niet goed tegen kritiek kan

  • Leer je kind (niet op het moment dat het zich aangevallen voelt, maar als de emoties gezakt zijn) te kijken naar wat kritiek zegt over de persoon die het gaf.
  • Oefen met je kind hoe het een volgende keer zou kunnen denken en reageren als hetzelfde nog eens zou gebeuren. Wat zou je kind dan anders doen en denken, nu je weet wat het over die ander zegt?

Als je kind vastloopt in sociale contacten of contacten niet aan durft te gaan

  • Help je kind bij het aangaan van contacten, verwacht niet van je kind dat het dit zelfstandig kan oplossen. Bied de juiste hulp: neem niet te veel over, maar ook niet te weinig. Gebruik hiervoor mijn stressmeter en mijn techniek Stap voor stap minder bang. Beiden vind je in mijn programma Grip op Hoogsensitiviteit.
  • Wees zowel ondertitelaar voor je kind. Leg het veelvuldig uit wat er om hem heen gebeurt, hoe anderen zich voelen en hoe problemen weer worden opgelost.

Klik hier om meer te lezen over de informatieverwerking van kinderen

6. Sluit aan bij het emotionele ontwikkelingsniveau
  • En stimuleer de emotionele intelligentie (EIQ) van je kind

Het is belangrijk dat je kind emotioneel gezien zo intelligent mogelijk wordt. Want hoe intelligenter qua emoties, hoe evenwichtiger het zich voelt en gedraagt. Bovendien maak je dan gemakkelijk vrienden en wordt samenwerken dan een eitje. Ik vertel je wat je kan doen om je kind hierbij te helpen.

Drie emotionele ontwikkelingsdomeinen

Emotionele intelligentie bestaat uit 3 domeinen:

  1. Het kunnen herkennen en erkennen van gevoelens bij jezelf en anderen en hier het gesprek over aan kunnen gaan.
  2. Het kunnen reguleren van opkomende emoties.
  3. Het kunnen toepassen van manieren om in balans te komen.

Bij kinderen die gedragsproblemen laten zien worden vaak minder goede scores gemeten als de emotionele intelligentie wordt getoetst. Hoe zit dit bij jouw kind denk je? Als je wil kan ik het voor jouw kind in kaart brengen, maar je kan ook zelf een inschatting maken.

Aansluiten bij de emotionele ontwikkelingsfase van je kind

Tijdens het opgroeien doorloopt je kind op het gebied van de emotionele ontwikkeling een aantal fases. Je kind leert, naarmate het ouder wordt steeds beter zijn eigen emoties te herkennen, hierover te praten en emoties in toom te houden. Deze ontwikkeling loopt echter niet altijd gelijk met de kalenderleeftijd van je kind.

Het is belangrijk dat je in je opvoeding aansluit bij de emotionele ontwikkeling en niet bij de kalenderleeftijd. Doe je dit (onbewust) niet, omdat je op emotioneel gebied te veel of te weinig van je kind verwacht, dan zal het zich niet gehoord en begrepen voelen. En helaas gaat dit dan ten koste van de emotionele ontwikkeling van je kind.

Mijn advies:
  • Sluit in je reactie op je kind aan op de emotionele ontwikkeling van je kind en niet op zijn of haar kalenderleeftijd. Schat de emotionele ontwikkeling in door de volgende vraag te beantwoorden: Het gedrag dat ik nu zie van mijn kind, bij welke leeftijd van een kind zie je dit vaak? Stel dat je kind 11 is, maar het laat gedrag zien van een 6 jarige, pas dan een reactie toe die zou passen bij een 6-jarige.
  • Stimuleer het eerste domein van de emotionele ontwikkeling van je kind door je kind gevoelens uit te laten drukken a.d.h.v. een simpel 4 kleurensysteem. Je kan ook werken met een eenvoudig bulletjournal waarmee je kind dagelijks aangeeft in kleuren hoe de dag is geweest of werken met een stressmeter. Zowel de kleurenmeter, het bulletjournal en de stressmeter vind je hier.
  • Het 2e en het 3e domein kun je ook ontwikkelen middels de kleurenmeter. Je brengt hiermee namelijk ook in kaart (met je kind) wat je kind helpt om zich weer prettiger te voelen en wat hierbij niet helpt. Je werkt daarmee zowel aan het bedenken van strategieen, als het reguleren van emoties doordat je kind er woorden aan leert te geven.
  • Als jouw kind vaak ontploft of veel stress ervaart dan raak ik je zeker aan om een signaleringslijst in te vullen en te gaan werken met de weekcheck. Met de signaleringslijst breng je in kaart aan welke signalen bij je kind je kan herkennen in welke stressfase je kind zit. Met de weekcheck anticipeer je op aankomende stress en leer je hoe je de totale hoeveelheid stress kan managen. Beide hulpmiddelen vind je in mijn online programma.

Klik hier en lees mijn uitgebreidere blog ‘hoe je je kind helpt emotioneel intelligent te worden’.

7. H)erken stress en doe aan stressmanagement
  • Misschien wel mijn meest gegeven advies!

Hoewel een beetje stress niet verkeerd is en kinderen prima uit de voeten kunnen met af en toe een flinke portie ervan, is het niet de bedoeling dat een kind voortdurend onder (lichte) stress gebukt gaat. Dat is schadelijk, net als te veel stresspieken dat zijn.

Toch is dit wel bij een deel van de kinderen aan de orde. Sommige zijn continu gestresst en andere ervaren alleen gedurende een bepaalde periode of bij nieuwe activiteiten (hoge) stress. En je hebt ook kinderen die het steeds maar goed willen doen voor de ander en stress ervaren omdat ze bezig zijn te voldoen aan de verwachtingen van anderen en bang zijn om hierin te falen. Als jouw kind autisme heeft bijvoorbeeld, dan kan dit het geval zijn. Maar ook als jouw kind hoogsensitief is. Stressmanagement is in deze gevallen nodig!

In mijn werk heb ik veel te maken met kinderen (en ouders) die met stress kampen. Ik leer hen hoe ze stress herkennen, hoe ze weten wat normaal is qua hoeveelheid en wat ze kunnen doen om deze stress te verlagen.

Vuistregel bij stress bij je kind

Naast dat stress allerlei ongewenste processen in het lichaam aan het werk zet (er worden verschillende hormonen aangemaakt zoals adrenaline die ervoor zorgen dat de darmen tijdelijk hun werk niet goed doen en die je uit je slaap houden) wordt de ontwikkeling van je kind beperkt. Als jouw kind hoge stress heeft zal het namelijk doorgaans minder dapper worden, minder kunnen relativeren, minder presteren enzovoorts.

Als vuistregel mag je aanhouden dat de dagelijkse stress van je kind op een meter van 0-10 (waarbij 10 voor extreme stress staat) onder de 4 moet zitten en dat het niet te vaak in een week boven de 7 mag komen. Hoe doe je dit?

Mijn advies:
  • Gebruik de stressmeter: hierdoor krijgen zowel jij als je kind zicht op de maten van stress die het ervaart. Daarbij krijg je ook inzicht in het effect van de acties die jullie inzetten om stress te verlagen.
  • Doe de weekcheck.
  • Maak een stresssignaleringsplan zodat je weet welke signalen bij je kind wijzen op verhoogde stress en je ook per ‘stressfase’ gerichte acties kan inzetten om de stress te verlagen.
  • Pas stressverlagende technieken toe zoals diepe druk, trein-tunneloefening, heavy work, activiteiten met de mond en de handen en laat je kind veel bewegen en stoeien.
  • Gebruik een slaaptunnel om ‘s nachts meer prikkels af te laten voeren en tot diepere ontspanning te komen. Voor overdag kun je de antistressdoek gebruiken of een verzwaringskussen. Klik hier voor toepassingsmogelijkheden voor een antistressdoek en klik hier voor meer informatie over verzwaringskussens.
  • Monitor de stress zodat je zicht krijgt op de stressfactoren en – momenten.

De weekcheck, het signaleringsplan, de stressmeter en álles over stressverlagen (inclusief heel veel tips en oefeningen) vind je in mijn online programma Grip op Hoogsensitiviteit. Je kan er direct mee beginnen.

8. Opvoeden in een digitale wereld
  • Maak je kind mediawijs

Bij opvoeden hoort ook dat je je kind mediawijsheid bijbrengt. Het is belangrijk dat je hierin zelf een duidelijke rol speelt en dit niet aan je kind zelf overlaat. De belangrijkste kaders moeten van jou komen. Maar hoe doe je dat?

Hoe weet jij wat normaal is? Kan jij je kind helpen als het een nare email van een klasgenoot krijgt? Als het nog 50 appjes te lezen heeft en stress heeft als het iedere dag een Snapchatfoto moet plaatsen? En wat doe je als het maar blijft zeuren om nog meer schermtijd?

Mijn advies:
  • Speciaal voor ouders (van hoogsensitieve kinderen) heb ik het online programma Schermstrijd gemaakt. Dit is een do it yourself programma waar je direct mee kan starten en dat je hierbij uitstekend kan helpen. Je krijgt richtlijnen over hoeveel uren schermtijd normaal is, uitleg waarom je kaders moet maken, maar vooral ook concret tips en stappenplannen hoe je afspraken met je kinderen maakt die ook kans van slagen hebben. Het programma is er op gericht om de strijd bij jou in huis over schermpjes te stoppen en jou te ondersteunen bij het mediawijs opvoeden van je kind.

Klik hier en lees over een onderzoekje over schermstrijd en hoogsensitieve kinderen.

Klik hier voor mijn blog over Anna die haar mobiel niet wilde inleveren voor het slapengaan.

9. Zorg dat je zelf lekker in je vel zit

Ook jij doet ertoe.

Bij opvoeden hoort ook zelfzorg. Eentje die je volhoudt, no matter what. Want als jij in optima forma bent dan gaat het opvoeden een stuk gemakkelijker. En dat heeft dan weer positieve gevolgen over hoe je over jezelf denkt. Win, win dus. Welke ouder wil dit niet bereiken? Maar wat kan je doen om dit voor elkaar te krijgen?

Mijn advies:
  • Maak van slapen je prioriteit.
  • Eet ieder etmaal (minimaal) 12 aaneengesloten uren niet en geef zo je organen rust en je cellen de kans om zich te herstellen.
  • Kauw je eten goed, niet alleen de hoofdmaaltijden, maar ook je eventuele tussendoortjes. Hiermee help je je spijsvertering enorm en weet je nog? De gezondheid van je darmen is van grote invloed op hoe je je voelt!
  • Laat je vitamine D checken ook als je geen klachten hebt. Vitamine D is voor heel veel processen belangrijk, waaronder je algemene energiegevoel en humeur. Helaas hebben veel mensen een tekort van deze vitamine.
  • Creeer je eigen mini me-moments.
  • Vul een signaleringslijst in voor jezelf als geregeld zelf overprikkeld bent. De lijst kan je eenvoudig zelf maken of je gebruikt het signaleringsplan uit mijn programma Grip op Hoogsensitiviteit.
  • Geef het goede voorbeeld en vertrouw erop dat jouw kind een groot deel van deze voorbeelden op latere leeftijd zal overnemen.
  • Herinner jezelf er actief aan dat jouw kind niet perfect hoeft te zijn en jij ook niet.
  • Leer jezelf kennen: doe een HSP-test als je denkt dat je hoogsensitief bent en/of breng je eigen kenmerken in kaart.
  • Laat je niet afleiden door andere ouders. Bedenk je eigen mantra als je weer eens denkt dat je het niet goed doet. Die van mij is:‘ik doe het prima, niet gaan twijfelen aan jezelf’.
  • Doe mee met mijn ouderbegeleidingstrajecten en ervaar hoe het is om herkenning bij andere ouders te binden.

Klik hier voor mijn complete blog over zelfzorg

10. Slotadvies

Lest best

Mij wordt regelmatig gevraagd of er één advies is dat het belangrijkste is als het om opvoeden gaat. Ik vind dit een hele lastige, want opvoeden is een samenspel van verschillende factoren. Ik geloof dan ook niet dat er één de belangrijkste is. Wel is er één advies dat ik nog niet genoemd heb, maar dat ik wel bijzonder belangrijk vind: zorg dat je een belangrijk persoon bent en blijft voor je kind.

Dat wat je bent voor een kind heeft namelijk een enorm groot effect op het gedrag van je kind. Als jouw kind jou respecteert en jou ziet als een gids die hem of haar veel kan leren en waar het op kan vertrouwen dan zal het heel veel voor je willen doen. Hiermee is de helft van het opvoeden al gedaan 🙂

Daarnaast heb ik nog een advies voor je: behoed je voor te veel tegelijk aan te willen pakken. Dat loopt vaak op niets tot weinig uit: want na enkele weken actief ander gedrag vertonen heb je de energie niet meer om door te gaan en gooi je er snel het bijltje weer bij neer. En dat is jammer! Dus als je iets doet, doe het dan goed. Enals je aan de slag gaat met één of meerdere adviezen van mij: if you wanna go fast, go slow.

Mijn advies:
  • Investeer in het doorbrengen van tijd met je kind alleen. Als je hier meer over wil lezen, raad ik je het boek Laat je kind niet los aan.
  • Maak een gedegen plan als je met enkele van mijn adviezen aan de slag gaat en laat je hierin eventueel door mij begeleiden.

Hoi, mijn naam is Josja Koelink en ik help al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen. Ik ben HSP-specialist en ik heb een achtergrond als leidinggevende en autisme-expert in het voortgezet speciaal onderwijs.

Wil jij ook dat jouw kind gelukkig is? Laat mij je helpen! Je kan meedoen aan mijn ouderbegeleidingstrajecten of één van mijn online programma’s volgen, zoals Grip op Hoogsensitiviteit en Schermstrijd.
Laten we je kind gelukkig maken 😊

Spreek je snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.