Tips voor ouders

Mijn favoriete HSP kinder(voor)leesboeken

Lezen, één van de fijnste dingen die er bestaat. Hier een lijstje met mijn favoriete HSP kinder(voor)leesboeken.

Mijn favoriete HSP kinder(voor)leesboeken

Zoek je een leuk boek over hoogsensitiviteit voor je kind dat hij zelf kan lezen of een boek die je kan voorlezen, maar kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Hierbij een greep uit mijn favoriete HSP kinder(voor)leesboeken.

Fenne en het danskamp – Josina Intrabartolo

Laten we gewoon meteen met een echte aanrader beginnen. Al een tijdje baal ik er van dat er geen boek voor hoogsensitieve meiden op de markt is. Maar hier is sinds kort verandering in gekomen! Er is nu een heus HSP-meidenboek en ook nog eens eentje die heel prettig wegleest! Het boek gaat over Fenne die dol is op dansen en zowel graag hiphopt als aan klassiek ballet doet. Alleen het naderende danskamp ziet ze niet zo zitten.  Ze houdt er niet van om ergens anders te slapen. En ook niet van spannende speurtochten, of van de flauwe opmerkingen van die brutale Jasmijn. Je kan je voorstellen dat Fenne er, op zijn zachtst gezegd, tegenop ziet. Maar je begrijpt wel: dat kamp wordt natuurlijk helemaal geen drama, welnee, het wordt een hele gave ervaring voor Fenne!

De kracht van dit boek kan heel groot zijn voor een hoogsensitief meisje, want als je zelf ook bang bent om uit logeren of op kamp te gaan, dan kan je er niet ‘bij’ fantaseren hoe dat dan leuk zou kunnen aflopen. Ouders en school, opa’s en oma’s, ze kunnen je allemaal vertellen dat het echt heel leuk zal zijn, maar hoe weet je nou of dat klopt? Door dit boek te lezen kan je dat straks wél! Dit boek is wat mij betreft daarom niet alleen een feest van herkenning (voor ouders en hoogsensitieve meiden), maar ook nog eens een boek dat zelfvertrouwen en moed geeft om zoiets dappers aan te gaan als meegaan naar een kamp.

Bestel hem hier.

Ferm – Tirza van Schie

Heb jij een kind met intense emoties? Dan staat dit boek met stip op nummer één! Ferm is een jongen die niets half doet. Is hij boos dan is hij BOOS. Huilt hij, dan HUILT hij. Knuffelt hij? Dan KNUFFELT hij! Hij heeft grootste ideeën en prachtige fantasieën. De kamer wordt omgetoverd tot een jungle, een oerwoud, net wat hij bedenkt. Maar als zijn zusje struikelt over een attribuut op de grond en Ferm heel hard begint te huilen, heel hard, dan komt er een haai die een bijzonder belangrijk gesprek met hem voert. Van de haai leert Ferm dat hij niet boos is, maar Ferm. Boosheid ben je niet, maar heb je. Het is er even en gaat weer weg. Een prachtige levensles voor jongens en meiden met intense emoties zoals Ferm. Mooi vormgegeven, zeer aansprekend. Ik zou willen dat ik zo’n mooi boek kon bedenken, prachtig. (Misschien is dit eigenlijk niet persé een boek voor hoogsensitieve kinderen, maar het gaat natuurlijk wél over een gevoelig manneke met intense emoties. Dus al krijgt het beestje niet de naam, wat mij betreft hoort Ferm bij de HSP-kinder(voor)leesboeken.)

Bestel hem hier.

Langmuts op school – Josina Intrabartolo

Heb jij een gevoelige kleuter in huis? Of werk je met kleuters? Lees even met me mee……Langmuts is een kabouter die met plezier naar school gaat. Hij heeft er veel vriendjes en heeft het er naar zijn zin.  Allemaal leuk en wel, maar hij kan er ook aardig van overprikkeld raken. Op een dag, als het hem te veel wordt, loopt hij weg van de klas en gaat hij op zoek naar een rustig plekje. Als de kinderen Langmuts later vinden heeft de juf een briljante oplossing: ze maakt een rustig plekje voor de Langmuts in de klas!

Wat ik toch echt wel kunstig vind aan wat Josina Intrabartolo met kabouter Langmuts voor elkaar krijgt, is dat ze zowel herkenbare problemen voor hoogsensitieve kinderen naar voren laat komen en daarnaast oplossingen aandraagt zoals bijvoorbeeld het creëren van een veilig plekje in de klas. Op deze manier spreken deze Langmuts boeken zowel de kinderen, de ouders als de pedagogen aan. Knap gedaan en wat mij betreft heeft iedere juf in de kleuterklas de Langmuts-serie in haar klas staan!

Bestel hem hier.

De ridder met het jeukende harnas – Tineke Toet

Zoek je iets voor een jongen? Al weer eventjes geleden kreeg ik van de auteur Tineke Toet een exemplaar van de ridder met het jeukende harnas thuisgestuurd. Al direct bij het openslaan van dit boek voelde ik me er toe aangetrokken. De illustraties zijn heel beeldend, heel mooi. Wat mij betreft een heel geslaagd boek voor hoogsensitieve jongens tussen de 4-10 jaar Dit prachtige prentenboek vertelt het verhaal van een jongen die, net als zijn vader en grootvader, een ridder moet worden. Maar hij wil het niet. Veel liever rijdt hij op zijn paard of verzorgt hij de paarden in de stal. Hij kan niet tegen het gekletter van zwaarden, draagt zijn sokken binnenstebuiten en vraagt zijn vader waarom er oorlogen zijn. Zal de jongen toch een ridder worden of wordt hij wie hij het liefst wil zijn… de staljongen. Toen ik met mijn gevoelige zoon van 6 een gesprekje voerder over dit boek kwam er het volgende uit: hij wil absoluut wél een ridder worden, maar hij ziet die oorlogen, dat geweld en zo’n loeizwaar harnas net als de jongen in het boek niet zitten. In de stal met een paard lijkt hem overigens (ook) veel te eng. Wat denk je dat jouw hoogsensitieve (klein)zoon ervan zal vinden?

Bestel hem hier.

Draakje Vurig en Draakje Vurig op school – Janneke van Olpen, Josina Intrabartolo en Martine Goudappen

Twee boeken naar mijn idee echt niet kunnen ontbreken aan dit lijstje zijn de boeken ‘Draakje Vurig’ en ‘Draakje Vurig op school’. Draakje Vurig is een draakje dat zowel hoogsensitief is als een sterke wil heeft. In het eerste boek gaat draakje Vurig enthousiast aan de slag met het maken van een vlot waarmee hij later te water wil. Hij werkt er superhard aan, maar uiteindelijk zegt de strandwacht dat hij niet met deze vlot het water in mag. Toch wil draakje Vurig dit wel en hij wordt ontzettend boos. Hij vernielt met zijn eigen boze vlammen zijn vlot en daarna is draakje Vurig heel erg verdrietig.

‘Draakje Vurig op school’, ik zeg het maar gelijk, is dé aanrader voor alle kinderen die regelmatig overprikkeld raken. Het gaat namelijk niet alleen over de sterke wil en de gevoeligheid van draakje Vurig, maar ook over wat er vooraf gaat aan een woede-uitbarsting. Iedereen die dit verhaal leest begrijpt waarom draakje Vurig aan het einde ontploft als hij zijn banaan niet krijgt. Hoewel hoogsensitieve kinderen zonder een sterke wil waarschijnlijk dan niet ontploffen, maar zich eerder zullen terugtrekken of verdrietig worden, gaat het om hetzelfde principe: het aantal prikkels loopt op en op een gegeven moment barst de bom. Prachtig om dit in een kinderboek verwoord te zien.

Bestel hier Draakje Vurig en hier Draakje Vurig op school

 

Mijn favoriet uit het rijtje? Lastig, want het maakt natuurlijk uit of je een kind in de kleuterleeftijd hebt, een meisje van 9 of juist een jongen van 6. Is jouw kind prikkelzoekend, dan zou ik zeker Ferm of Draakje Vurig aanraden. Maar eigenlijk zijn alle boeken hierboven zeer de moeite waard.

 

Wat is jouw favoriete kinder (voor)leesboek? Laat het me hieronder weten of via Facebook of Instagram.

 

Liefs,

Josja

Ps. Ken jij het boek De hoogsensitiviteitssurvivalgids al? Leuk voor een hoogsensitief kind in de bovenbouw. Klik hier voor meer informatie en bestellen..

 

josja

Over josja

Josja Koelink begeleidt al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen met opvoedkundige vragen. Haar begeleiding is concreet, haar manier van kijken breed. Ze is gespecialiseerd in hoogsensitiviteit en heeft een achtergrond als autisme-specialist in het voortgezet speciaal onderwijs. Josja heeft ook verschillende succesvolle online programma's ontwikkeld.