Tips voor ouders

Mijn favoriete HSP kinder(voor)leesboeken

Mijn favoriete HSP-kinderboeken

Zoek jij een boek voor jouw hoogsensitieve kind?
Ik vertel je graag welke boeken de moeite van het lezen waard zijn.📚

Veel gestelde vraag

Welk kinderboek over hoogsensitiviteit raad je me aan om te lezen met mijn kind? Deze vraag is me echt al ongelofelijk vaak gesteld. En begrijpelijk ook, want een boek is een uitstekende manier om hoogsensitiviteit onder de aandacht te brengen. Je kind leert zichzelf hierdoor beter kennen en dit helpt jou dan weer bij een soepele opvoeding. Maar welk boek dan? Mijn antwoord is niet altijd hetzelfde, want er zijn verschillende kinderen, met verschillende behoeften. En het ene HSP kinderboek is het andere niet.

Begin januari 2019 schreef ik daarom deze veel gelezen blog met hierin de meeste HSP kinderboeken op een rij. In mei 2021 heb ik het een update gegeven. Er zijn namelijk een aantal HSP-kinderboeken bij gekomen. Jij wil vast weten welke dit zijn 🙂  Ik heb de nieuwe boeken een rood kleurtje gegeven en ik vertel je, als je even verder naar beneden scrollt, welke boeken ik de moeite van het lezen waard vind.

Als je wil kan je hier ook voor je kind een betrouwbare HSP-test invullen.  

Mijn favoriete HSP kinder(voor)leesboeken

In het rijtje hieronder staan de meeste HSP-kinderboeken die er zijn geschreven. Als je op de link van een boek klikt kun je het boek meteen bij Bol.com bestellen. Je kan ook eerst nog even doorlezen zodat je weet welke boeken, wat mij betreft, echte aanraders zijn.

Fenne en het danskamp

Laten we meteen met een echte aanrader beginnen. Dit HSP-meidenboek geef je beslist cadeau aan je hooggevoelige dochter. Vanaf een jaar of 8 superleuk om voor te lezen en vanaf een jaar of 10 om zelf te lezen.

Het boek gaat over Fenne die dol is op dansen en zowel graag hiphopt als aan klassiek ballet doet. Alleen het naderende danskamp ziet ze niet zo zitten.

Dit boek is wat mij betreft daarom niet alleen een feest van herkenning (voor ouders en hoogsensitieve meiden), maar ook nog eens een boek dat zelfvertrouwen en moed geeft om zoiets dappers aan te gaan als meegaan naar een kamp.

Bestel hem hier.

Het kleine egeltje is overprikkeld

De boeken van Marit Goessens kan ik je ook aanbevelen. Hoewel ik ze in feite allemaal aanraad, licht ik dit boekje erg graag even uit. Echt een superleuk boekje, voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Om samen te lezen met kinderen die meer willen weten over hooggevoeligheid en overprikkeling. Aan het eind van het boek staan vragen om samen te bespreken. De tekeningen in het boek zijn kleurplaten.

Bestel het boekje eenvoudig door op deze link te klikken.

Langmuts op school

Heb jij een gevoelige kleuter in huis? Of werk je met kleuters? Lees even met me mee……Langmuts is een kabouter die met plezier naar school gaat. Hij heeft er veel vriendjes en heeft het er naar zijn zin.

Allemaal leuk en wel, maar hij kan er ook aardig van overprikkeld raken. Op een dag, als het hem te veel wordt, loopt hij weg van de klas en gaat hij op zoek naar een rustig plekje. Als de kinderen Langmuts later vinden heeft de juf een briljante oplossing: ze maakt een rustig plekje voor de Langmuts in de klas! En het leuke is: er zijn nog meer Langmuts boeken 😊

Bestel Langmuts op school hier.

Wat als je hoogsensitief bent?

Leuk boekje! Heel informatief en legt op een fijne manier uit wat er allemaal komt kijken bij hoogsensitief zijn.

Door middel van vragen, invullijstjes en oefeningen leert het kind zichzelf beter kennen. Wat leuk is; door het boekje heen staan tekstwolkjes met uitspraken van andere gevoelige kinderen.

Voor kinderen vanaf 8 jaar. O ja heeft wel Vlaamse woorden soms, maar niet zo veel dat het storend wordt. Vind ik dan he?

Klik hier om het boekje direct te bestellen.

De ridder met het jeukende harnas

Zoek je iets voor een jongen? Dit prachtige prentenboek vertelt het verhaal van een jongen die, net als zijn vader en grootvader, een ridder moet worden. Maar hij wil het niet. Veel liever rijdt hij op zijn paard of verzorgt hij de paarden in de stal.

Hij kan niet tegen het gekletter van zwaarden, draagt zijn sokken binnenstebuiten en vraagt zijn vader waarom er oorlogen zijn.

Zal de jongen toch een ridder worden of wordt hij wie hij het liefst wil zijn… de staljongen.

Om het boek te bestellen klik je hier.

Ridder Zeldenmoed en Makkabie en Smakbienhilde zijn ook echte aanraders voor hooggevoelige kinderen en jongens. Beide zijn ideaal om je kind voor te lezen of als het wat ouder is zelf te laten lezen.

Draakje Vurig en de spiegel

Heb jij een kind dat heel goed weet wat hij/zij wil en dat tegelijktertijd ook heel boos kan worden als iets niet gaat zoals hij/zij dat bedacht had? Misschien herken je ook wel dat je kind zich na zo’n woedeuitbarsting heel rot voelt over zichzelf.

Dan is dit een heel fijn prentenboekje om af en toe eens samen te lezen.

Moraal van het verhaal: ook al ben je soms heel boos, je bent nog steeds een heel fijn kind!

Hoewel ik ook beslist enthousiast ben over de eerste twee boeken van Draakje Vurig, wilde ik graag Draakje Vurig en de spiegel in het zonnetje zetten. Wil je meer over dit boekje te weten komen? Kijk dan hier.

Bestel hier Draakje Vurig en hier Draakje Vurig op school

Help, ik voel zoveel!

Dit boekje is super compleet en gaat in op de talenten en de kanten die lastig kunnen zijn bij hoogsensitief zijn. Het staat vol met vragen, opdrachten en spelletjes, die je kind helpen om zichzelf beter te leren kennen.

Kinderen leren door dit boekje wat het inhoudt om veel te voelen en ze leren over verschillende manieren om te ontspannen.

Sommige vragen of opdrachten kan je kind alleen lezen of maken. Bij de ontspanningsverhaaltjes is er iemand nodig die het aan ze voorleest.

De hoogsensitiviteit survivalgids

Wat heel leuk is aan dit boekje is dat het vol staat met ervaringsverhalen van andere kinderen. Dit helpt een kind om te ervaren dat er kinderen zijn die net zo in elkaar zitten als hij/zij.

Verder leert je kind alles over hoogsensitiviteit en vind jouw kind het lastig om hulp te vragen als het dat nodig heeft? Dan is dit een goed boek!

Dit boekje is geschreven voor kinderen om zelf te lezen, zodat ze zichzelf kunnen begrijpen en helpen. Nieuwsgierig? Klik dan hier.

Mijn favoriet?

Mijn favoriet uit het rijtje? Lastig, want het maakt natuurlijk uit of je een kind in de kleuterleeftijd hebt, een meisje van 9 of juist een jongen van 12.

Maar stiekem ben ik wel fan van Fenne en het danskamp 🙂

Ik hoop dat je een boek hebt kunnen vinden en ik wens je veel leesplezier met je kind 🙂 Als je wil mag je me hieronder in de commetns laten weten welk boek jij een aanrader vindt en welke jij gekozen hebt uit dit rijtje. Ik zal je altijd antwoorden!

Hoi, mijn naam is Josja Koelink en ik help al meer dan 15 jaar ouders van gevoelige kinderen. Ik ben HSP-specialist en ik heb een achtergrond als leidinggevende en autisme-expert in het voortgezet speciaal onderwijs.

Wil jij ook dat jouw kind gelukkig is? Laat mij je helpen! Je kan meedoen aan mijn ouderbegeleidingstrajecten of één van mijn online programma’s volgen, zoals Grip op Hoogsensitiviteit en Schermstrijd.
Laten we je kind gelukkig maken 😊

Spreek je snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.