Tips voor ouders, Tips voor volwassenen

Makkelijke tips om overprikkeling tegen te gaan.

Ben je vaak bezig met wat je kan doen om minder overprikkeld te raken?! Yes, yes, ik heb een paar hele simpele én effectieve tips voor je. Kauwgom, rietjes en zuigsnoepjes. Oh, en appels. Echt ideaal!

Makkelijke tips om overprikkeling tegen te gaan.

Raak jij makkelijk overprikkeld? Dat het je te veel wordt, je gestresst raakt en geïrriteerd reageert? Bijvoorbeeld als er veel tegelijk van je wordt gevraagd op je werk of thuis? Of ben je eigenlijk steevast aan het einde van de dag uitgeput? Wat ook kan: dat je je al bij het krieken van de dag min of meer al overprikkeld voelt. Herkenbaar? Wat als ik je vertel dat je deze overprikkeling kan verminderen door iets heel eenvoudigs als een rietje, een kauwgumpje en een appel?

Zuig op een snoepje, kauw op een flinke grote kauwgom en bijt in die appel!

Als je kauwt, bijt, zuigt of blaast gaan je hersenen prikkels ordenen en kalmeert je zenuwstelsel. Kijk maar eens naar een baby. Die zuigt aan een speen of aan de borst en je ziet dat het de baby rustig maakt en een veilig gevoel geeft. En een baby die aan het kauwen is helpt zichzelf de wereld om zich heen te ordenen. Dat is bij grote mensen niet anders hoor, we doen het alleen niet meer zo vaak en als we het wél doen, hebben we niet door dat het ons kalmeert of helpt de prikkels te ordenen. Laten we hier verandering in brengen. Het is namelijk buitengewoon effectief en zeer eenvoudig in te passen in je dagelijkse leven!

Kauwen, zuigen en sabbelen inzetten om overprikkeling te voorkomen en verminderen.

Hieronder geef ik je een aantal tips die uitstekend passen als je een baan hebt, maar met enige fantasie kan je ze ook heel gemakkelijk ombuigen naar je eigen situatie.

  1. Moet je zo een spannend gesprek in? Zorg er vanaf nu voor dat je altijd kauwgom op zak hebt. Op een moment dat je op het punt staat iets spannends te doen, stop dan gerust een kauwgom of 3 tegelijk in je mond. Hoe meer je je best moet doen om te kauwen, des te beter. Start met kauwen. Laat die kaken flink malen. Spuug de kauwgoms na een minuut of 5 weer uit, merk op dat je rustiger bent en ga dan pas het spannende gesprek aan. Nuttige toevoeging: als je de tijd hebt, blaas dan ook nog een paar bellen met je brok kauwgom. Want ook dat blazen is zeer kalmerend. Uiteraard mag je de kauwgom ook langer dan 5 minuten in je mond houden, maar ik weet niet of dat gepast is tijdens het gesprek 😉
  2. Kom je maar niet tot rust tijdens de pauze? Advies: pak er een rietje bij. Drink je melk? Vergeet dan niet om ook bellen te blazen. Sluit je lunch af met een soebelsnoepje. Zowel het soebelen op een snoepje als het zuigen door een rietje hebben beiden een kalmerend effect en dragen bij aan het verminderen van je overprikkeling.
  3. One apple a day keeps the doctor away……ja, neem die appel mee! Mag ook een wortel zijn. Crackers, ook goed. Zorg er voor dat die mond van jou aan het werk moet, want dan komt het kalmerende en ordenende effectop gang. Dus als jij merkt dat de spanning oploopt vanwege een deadline of die moeizame communicatie met een collega: kauwen! Kan natuurlijk ook prima met een lekkere, verse salade :-).

Ga jij deze aan de slag met deze tips? Ik zou het heel leuk vinden als je je ervaring met me wil delen op Facebook, Instagram of hieronder bij de comments. Gebruik #Hoogsensitief.nu zodat ik je reactie kan zien!

 

Liefs,

Josja

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.