Tips voor ouders, Tips voor volwassenen

HSP Rescue Kit

Zin in een ‘recept’ om overprikkeling te verminderen? Yes, dat komt mooi uit, want vandaag heb ik een heel leuk en fijn recept dat ik graag met je wil delen: de HSP-rescue kit, een tasje vol positieve prikkels!

Ontspanning door prikkels?

Ben jij hoogsensitief? Dan is de kans zo maar eens heel groot dat jij heftig kan reageren op bepaalde zintuiglijke prikkels. Ik reageer bijvoorbeeld sterk op harde stemmen en ik ruik een minder lekkere adem al van verre. Maar wist jij dat je niet alleen sterk negatief kan reageren op zintuiglijke prikkels, maar dat je als HSP ook sterk positief kan reageren? Zo kan je wellicht van bepaalde muziek in vervoering raken en bij bepaalde foto’s en afbeeldingen haast wegzwijmelen. Herkenbaar?

Ik ga je een recept geven waarbij je positieve prikkels gaat verzamelen. Deze prikkels gaan je helpen bij het tegengaan van overprikkeling en ze vergroten je gevoel van ontspanning. Echt ideaal voor momenten waarop het allemaal even niet meer lukt. Dit recept dat de naam HSP Rescue Kit draagt is afkomstig van HSP-auteur en HSP-therapeut Susan Marletta Hart. Een aantal jaren geleden heb ik bij haar een opleiding gevolgd en daar mocht ik er kennis mee maken. Ik gebruik de Rescue Kit, een tasje met positieve prikkels, regelmatig in mijn praktijk, zowel met kinderen als volwassenen. Het is leuk om te doen en de impact ervan is groot. Vandaag deel ik hem met jou!

Zo maak je de HSP Rescue Kit

Dit heb je nodig:

 • Iets om te ruiken
 • Iets om te kunnen voelen
 • Iets om te kunnen horen
 • Iets om te kunnen zien
 • Iets om te kunnen proeven
 • Een tasje, zakje, doosje of vakje in een schoolrugzak

Werkwijze:

Ik ga er nu voor het gemak even vanuit dat je een rescue kit met je kind gaat maken, maar het is dus ook heel geschikt om voor jezelf te doen.

 1. Ga samen met je kind op zoek naar een geur die jouw kind heerlijk vindt, misschien zelfs doet zwijmelen. Het kan ook de geur van papa of mama zijn. Alle spulletjes die je gaat verzamelen ga je straks in een tasje of doosje doen zodat ze handig mee te nemen zijn naar school of uit logeren. Als het niet handig is om dit geurtje mee te nemen, dan kan je ook overwegen om een beetje ervan in een doekje te doen.
 2. Zoek vervolgens een stofje of een knuffeltje dat jouw kind heel prettig vindt voelen. Het kan natuurlijk ook een kneedgum of een touwtje zijn.
 3. Vraag vervolgens aan je kind welke geluiden/muziek je kind heel graag beluistert. Kies hierbij voor geluiden en liedjes waar je kind echt een goed humeur van krijgt. Zet deze muziek of dit geluid op een Ipod.
 4. Voeg daar ook nog een foto aan toe die jouw kind een veilig gevoel geeft of waar je kind graag naar kijkt. Dan kunnen puppy’s zijn, maar ook een foto van het gezin.
 5. Misschien is er ook nog iets eetbaars wat je goed kan bewaren waar je kind zich prettig door gaat voelen? Een pepermuntje, dropje of juist iets dat kraakt als je erop bijt? Pak dat ook maar vast.
 6. Kies dan een een tasje o.i.d. waar je dit alles in kan doen. Dit tasje kan je kind vervolgens meenemen naar school of meenemen als hij uit logeren gaat. Voelt hij zich even niet lekker dan kan dit tasje uitkomst bieden. Even ruiken aan een lekker geurtje, een klein dropje opsabbelen en ondertussen naar je lievelingsfoto kijken.

Behalve dat het leuk is om al deze spulletjes bij elkaar te sprokkelen (en ondertussen al te genieten van deze positieve prikkels), is het effect van deze rescue kit groot. Zo vertelde een tijdje terug een meisje van 11 dat, als ze zich op school niet kan concentreren,  ze dan een zakdoekje met haar lekkere luchtje erop uit haar laatje haalt zodat ze daarna weer fris verder kan. Leuk toch?!

 

Ga jij deze HSP-rescue kit maken? Ik zou het heel leuk vinden als je je ervaring met me wil delen op Facebook, Instagram of hieronder bij de comments. Gebruik #Hoogsensitief.nu zodat ik je reactie kan zien!

 

Liefs

Josja