Tips voor ouders, Tips voor volwassenen

HSP Rescue Kit

Behoefte aan een recept om overprikkeling te verminderen? Yes, dat komt mooi uit! Graag deel ik een heel leuk en fijn recept met je: de HSP-rescue kit. Een tasje vol positieve prikkels!

Ontspanning door prikkels?

Is jouw kind hoogsensitief? Dan is de kans zo groot dat het intens kan reageren op bepaalde zintuiglijke prikkels. Ik reageer bijvoorbeeld sterk op harde stemmen en ik ruik een minder lekkere adem al van verre. Maar wist jij dat een hoogsensitief persoon (HSP) niet alleen sterk negatief kan reageren op zintuiglijke prikkels, maar ook sterk positief? Zo kan je kind misschien van bepaalde muziek in vervoering raken en bij bepaalde foto’s en afbeeldingen haast wegzwijmelen. Herkenbaar?

Ik ga je een recept geven waarbij je positieve prikkels gaat verzamelen. Deze prikkels gaan jouw kind helpen bij het tegengaan van overprikkeling en ze vergroten het gevoel van ontspanning. Echt ideaal voor momenten waarop het allemaal even niet meer lukt. Dit recept dat de naam HSP Rescue Kit draagt is afkomstig van HSP-auteur en -therapeut Susan Marletta Hart. Bij haar heb ik een aantal jaar geleden een opleiding gevolgd. Ik gebruik de Rescue Kit, een tasje met positieve prikkels, regelmatig in mijn praktijk, zowel met kinderen als volwassenen. Het is leuk om te doen en de impact ervan is groot.

Zo maak je de HSP Rescue Kit

Dit heb je nodig:
  • Iets om te ruiken
  • Iets om te voelen
  • Iets om te horen
  • Iets om te zien
  • Iets om te proeven
  • Een tasje, zakje, doosje of vakje in een schoolrugzak
Werkwijze:

Ga samen met je kind op zoek naar de volgende voorwerpen:

  1. Een geur die jouw kind heerlijk vindt, misschien zelfs doet zwijmelen. Alle spulletjes die je gaat verzamelen ga je straks in een tasje of doosje doen zodat ze handig mee te nemen zijn naar school of uit logeren. Als het niet handig is om dit geurtje mee te nemen, dan kan je ook overwegen om een beetje ervan in een doekje te doen.
  2. Zoek vervolgens een stofje of een knuffeltje dat jouw kind heel prettig vindt voelen. Het kan natuurlijk ook een kneedgum of een touwtje zijn.
  3. Vraag aan je kind welke geluiden/muziek je kind heel graag beluistert. Kies hierbij voor geluiden en liedjes waar je kind echt een goed humeur van krijgt. Zet deze muziek of dit geluid op een telefoon of stick.
  4. Voeg een foto toe die jouw kind een veilig gevoel geeft of waar je kind graag naar kijkt. Dan kunnen puppy’s zijn, maar ook een foto van het gezin.
  5. Misschien is er ook nog iets eetbaars wat je goed kan bewaren waar je kind zich prettig door gaat voelen? Een pepermuntje, kauwgompje, dropje of juist iets dat kraakt als je erop bijt?
  6. Kies dan een tasje o.i.d. waar je dit alles in kan doen. Voelt hij zich even niet lekker dan kan dit tasje uitkomst bieden. Even ruiken aan een lekker geurtje, een klein dropje eten en ondertussen naar je lievelingsfoto kijken.

Behalve dat het leuk is om al deze spulletjes bij elkaar te sprokkelen (en ondertussen al te genieten van deze positieve prikkels), is het effect van deze Rescue Kit groot. Zo vertelde een tijdje terug een meisje van 11 dat, als ze zich op school niet kan concentreren, ze dan een zakdoekje met haar lekkere luchtje erop uit haar laadje haalt zodat ze daarna weer vol concentratie verder kan. Leuk toch?!

Heel veel plezier bij het maken van deze Rescue Kit,

Groeten Josja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.