Ben jij benieuwd of je een high sensation seeker bent?
Niet iedereen die hoogsensitief is zoekt rust. Ongeveer 30% van de hoogsensitieve personen houdt juist van nieuwe uitdagingen en verveelt zich snel. Herken jij dit bij jezelf? Doe dan vooral de test hiernaast. Deze geeft je inzicht in jouw behoefte aan sensaties. Misschien ben je wel een hoogsensitieve high sensation seeker! De test die ik gebruik is de test zoals Saskia Klaaysen deze heeft opgesteld. Zij heeft de originele HSP-HSS test van Elaine Aron aangevuld met vragen uit de originele HSS-test van Zuckerman en vragen op basis van onderzoek van Tracy Cooper. De test bestaat uit 29 vragen en nadat je de vragen hebt beantwoord krijg je direct de uitslag te zien.

Let op: deze test geeft je uitslag over of je een sensatiezoeker bent en niet of je daarbij hoogsensitief bent. Om te checken of je hoogsensitief bent vul je ook de HSP-test in.

Er is ook een HSS-test speciaal voor kinderen, die noem ik de HSK/HSS-test. HSK staat voor hoog sensitief kind. Daarnaast is er dus ook de algemene test om te onderzoeken of er spraken kan zijn van hoogsensitiviteit. Er is een voor kinderen (HSK-test) en een voor volwassenen (HSP-test). Klik hieronder op de buttons om de testen in te vullen.

travel-933171_1920
Meer over de test.
De test die ik gebruik meet de vier eigenschappen die bij de high sensation seeker horen. Het gaat om: de behoefte aan fysieke kicks en avontuur, het zoeken naar nieuwe ervaringen en vernieuwingen, het vertonen van ontremd gedrag en het ervaren van verveling. Uit onderzoek van Saskia Klaaysen komt naar voren dat hoogsensitieve personen die zich niet herkennen in de rustzoeker, maar wel in de high sensation seeker, vooral hoog scoren op behoefte aan vernieuwing en nieuwe ervaringen en op verveling. Om uiteindelijk te weten of je een hoogsensitieve high sensation seeker bent zul je ook positief uit de HSP-test moeten komen.
Meer over hoogsensitiviteit?
Elaine N. Aron, een Amerikaans psychologe, ontdekte in 1996 dat hoogsensitiviteit een eigenschap is die bij ongeveer 15 tot 20% van de mensen voorkomt. Haar onderzoek laat zien dat hoogsensitiviteit alles te maken heeft met een verhoogde tot extreme gevoeligheid voor wat er om je heen en in jezelf gebeurt. Mensen met deze eigenschap krijgen vaak te horen dat ze (te) gevoelig zijn.