Ontdek of jouw kind een high sensation seeker is.
Is jouw kind heel gevoelig, een echte denker, maar herken je jouw kind nietals rustig en een kat uit de boom kijker? Doe dan de test hiernaast en ontdek of jouw kind een een high sensation seeker is. Ongeveer 30% van de hoogsensitieve kinderen is namelijk niet een typisch rustig kind, maar een high sensation seeker. In Nederland noemen we dit type kind ookwel hoogstimulatief. De test die ik gebruik is een vertaling van de Amerikaanse Brief Sensation Scale for Children. De test bestaat uit 13 vragen en nadat je de vragen hebt beantwoord krijg je direct de uitslag te zien. Je kan de uitslag ook via de mail ontvangen zodat je het later nog eens na kan kijken. Let wel op: deze test zegt niets over hoogsensitiviteit. Om te checken of jouw kind daarnaast ook hoogsensitief is vul je ook de HSK-test in.

Er is ook een HSS-test voor volwassenen, Klik hieronder op de buttons om de testen in te vullen.

standard_1500x1125_KidsRunning
Meer over de test.
De test die ik gebruik is een test die speciaal is ontwikkeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd, bovenbouw. De test meet de vier eigenschappen die bij de high sensation seeker horen. Het gaat om: de behoefte aan fysieke kicks en avontuur, het zoeken naar nieuwe ervaringen en vernieuwingen, het vertonen van ontremd gedrag en het ervaren van verveling. Uit onderzoek van Saskia Klaaysen komt naar voren dat hoogsensitieve volwassenen die zich niet herkennen in de rustzoeker, maar wel in de high sensation seeker, vooral hoog scoren op behoefte aan vernieuwing en nieuwe ervaringen en op verveling. Er is nog geen onderzoek gedaan naar hoogstimulatieve kinderen dus we weten niet zeker of wat opgaat voor hoogsensitieve volwassenen ook opgaat voor hoogsensitieve kinderen. Om uiteindelijk te weten of jouw kind een hoogsensitieve high sensation seeker is raad ik aan om ook de HSK-test te doen. Mocht jouw kind als HSK-HSS uit de bus komen, wees dan ook alert op de mogelijkheid van de aanwezigheid van een hoge intelligentie bij je kind. Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact met me op. Ik vertel je hier graag meer over.
Meer over hoogsensitiviteit?
Elaine N. Aron, een Amerikaans psychologe, ontdekte in 1996 dat hoogsensitiviteit een eigenschap is die bij ongeveer 15 tot 20% van de mensen voorkomt. Haar onderzoek laat zien dat hoogsensitiviteit alles te maken heeft met een verhoogde tot extreme gevoeligheid voor wat er om je heen en in jezelf gebeurt. Mensen met deze eigenschap krijgen vaak te horen dat ze (te) gevoelig zijn.