Hoogsensitiviteit

Houdt de wetenschap zich bezig met hoogsensitiviteit?

Hoogsensensitiviteit is hip. Althans, er is behoorlijk wat aandacht voor deze eigenschap in de media en steeds meer mensen weten ervan. Maar houdt de wetenschap zich ook bezig met hoogsensitiviteit? Ja, gelukkig wel. Wil je weten wie en wat ze onderzoeken? Lees dan verder!

Hoewel er dus meer aandacht is voor hoogsensitiviteit zijn er nog steeds mensen die het concept niet volledig voor waar aannemen of gewoon niet kennen. Misschien heb je te maken met een psycholoog of een leerkracht die het niet serieus neemt of een baas die het niet erkent. Voor deze mensen is iets pas waar als er ook wetenschappelijk bewijs voor is. Helemaal onterecht is dit zeker niet en daarom ga in dit korte artikel in op het aantal wetenschappelijke publicaties dat er is en ik licht een aantal wetenschappers toe.

Het aantal wetenschappelijke publicaties over hoogsensitiviteit is groeiende

Wat je in ieder geval kan vertellen aan een ieder die zich afvraagt of hoogsensitiviteit wel bestaat is dat er inmiddels zo’n 78 wetenschappelijke publicaties zijn. Per jaar worden daarbij ongeveer 12 nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Dr Corina Greven, universitair docent in het Radbout UMC in Nijmegen heeft tezamen met collega’s de eerste 70 publicaties bekeken en samengevat. Als je deze samenvatting wil lezen en meenemen naar iemand die ‘bewijs’ wil, doe dat dan ook vooral.  Google op ‘Neuroscience and biobehavorial reviews’ en je hebt hem. Als ik er aan denk zal ik het artikel op de site plaatsen, scheelt je zoekwerk.

Onderzoekers naar hoogsensitiviteit

Nu je kan vertellen dat er dus daadwerkelijk onderzoek wordt gedaan naar hoogsensitiviteit kun je gelijk met wat namen strooien. Staat altijd goed 😉 Wat mij betreft zijn er een aantal onderzoekers op het gebied van hoogsensitiviteit die het waard zijn om te kennen en te onthouden:

     1. Judith Homberg

Judith Homberg is hoogleraar aan het RadboudUMC te Nijmegen. Zij doet momenteel onderzoek naar hoogsensitiviteit en druggebruik. Dit doet ze met ratten. Ze onderzoekt of drugs een manier is voor HSP om met overprikkeling op te gaan of/en zijn HSP gewoon vatbaarder voor verslaving? Het onderzoek is nog in volle gang.

     2. Veronique de Gucht

Zij is universitair docent psychologie aan de Universiteit van Leiden. Elaine Aron (hierover later meer) heeft een schaal ontwikkeld met items die meten of er sprake is van hoogsensitiviteit. Op heel veel websites vind je deze schaal, ook wel HSP-test genaamd. Deze schaal geeft aan of er mogelijk sprake is van hoogsensitiviteit. Hoewel deze schaal redelijk betrouwbaar is, wordt de diepgaande verwerking, die zo essentieel is bij hoogsensitiviteit, hierin gemist. Veronique heeft deze diepgaande verwerking in de schaal verwerkt en het zal niet lang duren voordat de nieuwe HSP-schaal gebruikt zal kunnen worden. Daarnaast houdt Veronique de Gucht zich ook bezig met onderzoek naar de (eventuele) relatie tussen hoogsensitieve personen en chronische vermoeidheid. Dit onderzoek is nog in volle gang.

  3. Esther Bergsma

Esther is een erkend expert op het gebied van hoogsensitiviteit en eigenaar van Hoogsensitief.NL. Hoewel het onderzoek dat zij doet niet onder de noemer ‘wetenschappelijk onderzoek’ valt, hoort Esther Bergsma thuis in het rijtje van namen om te onthouden.  Ze heeft onderzoek gedaan naar o.a. werkstress en HSP en onderzoek naar kinderen en HSP. Recentelijk heeft ze een prachtig boek over ‘het hoogsensitieve brein‘ uitgegeven.

  4. Elaine Aron.

Een naam om voor altijd te onthouden. Zij is degene geweest die in 1996 hoogsensitiviteit wereldwijd op de kaart wist te zetten. Ze is een Amerikaans onderzoekster en heeft samen met haar man onderzoeken gedaan naar hoogsensitiviteit. Aron heeft vastgesteld dat hoogsensitiviteit een eigenschap is die je kan onderscheiden van bijvoorbeeld introvertie en emotionaliteit. Er is heel veel over haar te vertellen, maar ik beperk me hier nu even tot het minimale. Het is ook Elaine Aron geweest die de HSP-schaal heeft ontwikkeld en deze wordt nog steeds veelvuldig gebruikt. Er zijn verschillende boeken van haar hand verschenen. Klik hier als je meer over haar werk te weten wil komen.

  5. Michael Pluess

Michael Pluess is een Phd bij Queen Mary, University of London. Hij heeft in 2015 het boek Genetics of psychological well-being geschreven. In dit boek vat hij de onderzoeken samen die zijn gedaan naar het gen 5 httpllr. Dit gen houdt verband met hoogsensitivieit. Meer weten over het 5 httpllr gen? Lees dan de blog die ik hier over schreef.

  6. Bianca Acevedo.

Bianca Acevedo is een wetenschapster en relatie-expert. Ze werkt aan de universiteit van California. In 2014 deed ze onderzoek naar intense emoties bij HSP. Zij ontdekte dat hoogsensitieve personen zowel sterkere emoties ervoeren bij het zien van blije emoties als bij negatieve emoties dan niet-HSP. Ik doe haar werk door mijn omschrijvingen vreselijk te kort, dat geldt eigenlijk voor alle onderzoekers die ik hier noem. Maar het doel van dit artikel is vooral om je laten weten welke mensen bezig zijn met hoogsensitiviteit en niet om een volledig beeld te geven.

  7. Boyce en Ellis.

Zij hebben onderzoek gedaan naar hoe kinderen reageren op stressvolle gebeurtenissen zoals een eerste schooldag. Zij hebben de termen orchideekinderen en paardenbloemkinderen geintroduceerd. In 2019 is het boek van Boyce uitgekomen waarin hij alles samenvat voor het grote publiek. Onthoudt vooral dit: ongeveer 20% van de kinderen reageert met meer stress op stressvolle gebeurtenissen en deze (orchidee)kinderen hebben meer aandacht en liefde nodig dan de paardenbloemkinderen. Krijgen de orchideekinderen echter de juiste aandacht en liefde dan bloeien zij meer dan paardenbloemkinderen. Nieuwsgierig naar meer hierover? Lees dan mijn blog die ik hierover schreef.

  8. Jay Belski

Last but not least noem ik nog Jay Belski. Hij concludeerde in 2015 samen met Michael Pluess dat er een groep kinderen is die meer last heeft van negatieve omstandigheden dan andere kinderen. Hij ontdekte dat deze kinderen meer wordt beinvloed door de omgeving dan andere kinderen.

Bovenstaand lijstje met namen is niet compleet, maar ik hoop dat dit artikel je al een beetje helpt op die momenten dat je in gesprek bent met mensen die hoogsensitiviteit niet (er)kennen.

 

Met vriendelijke groeten,

Josja

Meer lezen over hoogsensitiviteit en wetenschap? Neem dan eens een kijkje bij deze artikelen.

2 reacties op “Houdt de wetenschap zich bezig met hoogsensitiviteit?

  1. Rob Tomesen schreef:

    Klasse jouw site Josja, wat een heldere Communicatie ook!
    Omdat deze site zo enorm welkom is in HSP land, tip ik jou over een paar typefoutje‘s, die staan onder kopje nummer zes hierboven en eentje onderaan in 7 (‘dat bloeien’).

    Groeten van gewoon een ouder met een HSP kind

    1. josja schreef:

      Dank je wel! Ik postte de blog vandaag met de gedachte ‘ eigenlijk moet ik hem nog even rustig doornemen’ en deed dat vervolgens niet. Fijn dat jij me er op zo’n prettige wijze op attendeert. Ik pas het gauw aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.