Heb jij een hoogsensitief kind? Doe de test
HSP-test voor kinderen
Ontdek door de HSP-vragenlijst of jouw kind hoogsensitief is. De test bestaat uit 50 vragen waarin de gevoeligheid voor fysieke en emotionele prikkels en de gevoeligheid voor prikkels in nieuwe en sociale situaties gemeten van jouw kind wordt gemeten. Daarnaast wordt bevraagd in hoeverre je bij jouw kind een intense manier van verwerken van informatie herkent. Na het invullen van de test krijg je direct de uitslag.

Let op: de test geeft slechts een indicatie van de hoogsensitiviteit van jouw kind en is geen sluitend bewijs van het al dan niet hoogsensitief zijn. Om het zeker te weten kan je het beste jouw resultaten bespreken met een HSP-professional. Ook sluit de uitslag van deze test niet uit dat er eventuele andere eigenschappen of diagnoses een rol spelen.

De test waar ik gebruik van maak is de checklist van Esther Bergsma.

Er is ook een HSP-test voor volwassene en er is een HSP/HSS-test voor volwassenen en een voor kinderen waarmee je test of jij of je kind hoogstimulatief zijn. Klik hieronder op de buttons om de testen in te vullen.

parenting-the-strong-willed-child1-1024x700
Informatie over de test.
Na het invullen van de test krijg je een score en deze zegt iets over de hoogsensitiviteit van jouw kind. Komt er een hoge score uit? Dit kan een reden zijn om aan te nemen dat er sprake is van hoogsensitiviteit. Om echt te kunnen spreken van hoogsensitiviteit is het nodig dat er sprake is van een diepgaande verwerking van prikkels en van emotionele gevoeligheid. Diepgaande verwerking heeft te maken met het vele denken en piekeren en het intens dromen dat hoogsensitieve kinderen vaak hebben. Maar het gaat ook over faalangst en perfectionisme. Als er geen diepgaande verwerking is dan kunnen we niet spreken van hoogsensitiviteit. Ook de emotionele intelligentie is van belang omdat deze gaat over het grote inlevingsvermogen dat hoogsensitieve kinderen hebben.
Meer over hoogsensitiviteit?
Elaine N. Aron, een Amerikaans psychologe, ontdekte in 1996 dat hoogsensitiviteit een eigenschap is die bij ongeveer 15 tot 20% van de mensen voorkomt. Haar onderzoek laat zien dat hoogsensitiviteit alles te maken heeft met een verhoogde tot extreme gevoeligheid voor wat er om je heen en in jezelf gebeurt. Mensen met deze eigenschap krijgen vaak te horen dat ze (te) gevoelig zijn.