Hoogsensitief

Hoogsensitief en overprikkeld

Uit mijn vorige blog kun je opmaken dat een hooggevoelig kind prikkels dieper en genuanceerder verwerkt dan anderen. Had ik ook al geschreven dat hoogsensitief zijn tevens inhoudt dat de zintuigen vaak op standje scherp staan? Gericht op:  Waar loert er gevaar? Waar moet ik voor uitkijken?

Zo niet, dan nu wel 😉

Wie de zintuigen op scherp heeft staan raakt ook snel overprikkeld. Dat is niet zo gek voor te stellen. Denk maar aan een situatie dat je oververmoeid bent, dat je te veel taken op je to do lijstje hebt staan en je komt dan in een kledingwinkel waar ze de muziek te hard hebben staan. Dan ben je vaak direct sjagrijnig. Of je komt met een overvol hoofd thuis van je werk en je jongste dochter werpt zich dramatisch huilend op de grond omdat ze echt niet meer kan lopen nu ze niks lekkers blijkt te krijgen. Terwijl je haar probeert te kalmeren is je oudste zoon met steeds luidere toon aan je aan het vragen of hij televisie mag kijken.  Ook dit is zo’n moment waarop je je prima kunt voorstellen dat het je even te veel wordt.  Je zit al aan je taks, je staat min of meer al op spanning en dan kan je gewoon minder hebben.

Wie hoogsensitief is zit vaak al snel aan zijn taks en kan daardoor minder hebben.

Naast deze snellere overprikkeling zie je ook bij hoogsensitieve kinderen dat prikkels dieper binnen komen en dat ze er meer last van kunnen hebben dan een ander. Zo kan een keukenkastje dat dichtklapt voor de één haast onopgemerkt voorbijgaan en kan het voor een hoogsensitief kind echt pijnlijk aanvoelen.

Waar ik altijd heb geleerd dat bij kinderen met autisme geluiden en aanrakingen soms echt pijn kunnen doen, terwijl wij dan denken “stel je niet aan, ik geef je alleen aai over je bol”, zo werkt het volgens mij ook bij kinderen en volwassenen die hoogsensitief zijn.  Ik herken het van mezelf in ieder geval bij bepaalde geluiden, die komen echt als hard bij me binnen.

Ik wilde eigenlijk al beginnen met een anekdote over hoe hoogsensitieve kinderen kunnen reageren op verdriet van anderen, maar ik wil me houden aan mijn voornemen om korte blogs te schrijven. Ik ga er in mijn volgende blog op door!