Hoogsensitiviteit

Deze genen zijn betrokken bij hoogsensitiviteit

Hoewel er niet zoiets als hét hoogsensitiviteitsgen bestaat, laat recent wetenschappelijk onderzoek zien dat er twee genen zijn die met hoogsensitiviteit in verband worden gebracht. Omdat dit me waardevol lijkt voor je om te weten, deel ik het vandaag met je.

Van hoogsensitieve personen (HSP) weten we dat ze gevoelig zijn voor wat er gebeurt in hun directe omgeving. Als bijvoorbeeld de thuissituatie van een HSP stressvol is dan heeft een HSP hier meer last van iemand die niet hoogsensitief is. Het omgekeerde is ook het geval. Is het thuisfront ontspannen en ondersteunend, dan heeft een HSP hier juist weer meer profijt van. Deze gevoeligheid voor de omgeving vormt wordt in de wetenschap ‘omgevingsgevoeligheid’ genoemd. Samen met ‘afwachtend reageren op nieuwe situaties’ vormt deze de kern van hoogsensitiviteit. Het mooie is nu dat er twee genen zijn gevonden die (de mate van) omgevingsgevoeligheid bij mensen ook daadwerkelijk aantonen. Daar moet je meer van weten, toch?

Het 5-HTTLPR gen

Het eerste gen waar ik je kennis mee wil laten maken is het 5-HTTLPR gen. Van dit gen bestaat er een korte variant en een lange variant. Ieder mens heeft twee 5-HTTLPR genen. Omdat je er twee hebt kan je bijvoorbeeld twee keer de lange variant hebben of twee keer de korte. (maar natuurlijk ook een korte en een lange). Als je de lange variant van dit gen hebt dan ben je helemaal niet zo omgevingsgevoelig. Nare gebeurtenissen in je leven beïnvloeden je niet sterk. Heb je echter de korte variant dan ben je veel minder veerkrachtig. Je reageert veel sterker op wat er in je omgeving gebeurt. Je bent dus veel omgevingsgevoeliger. Als er iets stressvols gebeurt, raakt dit je wel degelijk. De kans op depressies is veel groter dan bij mensen met de korte variant van dit gen.

Toch is het niet alleen maar vervelend om de korte variant van dit gen te hebben, want hoewel je meer last hebt als er iets vervelends gebeurt, bloei je op in een omgeving die ondersteunend en positief is.

Uit recentelijke onderzoeken blijkt dat er een direct verband is tussen hoogsensitiviteit en de korte variant (twee keer kort) van dit gen. Ook hebben HSP vaker de korte variant van dit gen. Met andere woorden: een HSP heeft vaker het gentype dat staat voor een sterke gevoeligheid voor de omgeving. Concreet betekent dit dat een HSP bij stressvolle gebeurtenissen hier meer last van heeft en sneller opknapt en succesvoller is als de omgeving prettig en ondersteunend is.

Het DRD4 7 repeat gen

Behalve het 5-HTTLPR gen dat over de omgevingsgevoeligheid gaat is er nog een gen dat verband houdt met de mate waarin iemand reageert op zijn omgeving. Ook dit gen kent een aantal varianten. Variant 4 is de meest voorkomende. Je kan ook variant 7 hebben. Mensen variant 7 reageren sterker op wat er in hun omgeving gebeurt.  Overigens heeft het gen waar ik het nu over heb (DRD4 7 repeat) te maken met dopamine en het 5-HTTLPR gen heeft te maken met serotonine. Maar om het niet al te ingewikkeld te maken, ga ik hier nu even niet dieper op in.

Om te onthouden

Hoogsensitieve personen zijn sterk gevoelig voor wat er gebeurt in hun omgeving en dit is nu ook aantoonbaar door de aanwezigheid van genetisch materiaal. Het 5-HTTLPR gen met de korte variant staat voor een sterke omgevingsgevoeligheid en komt vaker voor bij HSP. Ook is er het DRD4-7 repeat gen dat in verband wordt gebracht met hoogsensitiviteit.

Hoewel ik inmiddels best aardig wat weet over hoogsensitiviteit, heb ik gemerkt dat ik het soms nog wel lastig vindt om wetenschappelijke artikelen echt goed te snappen en de lijntjes tussen het een en ander goed te verbinden. Het boek ‘het hoogsensitieve brein’ van Esther Bergsma, is voor mij daarom echt een heel welkom geschenk. Mocht jij ook (nog) voor je werk meer over hoogsensitiviteit te weten willen komen, lees dan vooral haar boek. Klik hier om het te bestellen.

Wil je specifiek meer lezen over omgevingsgevoeligheid en de wetenschappelijke onderzoeken hiernaar? Dan is het interessant om het werk van de wetenschapper Michael Pluess te lezen. Hij heeft o.a. de onderzoeken naar het gen 5-HTTLPR samengevat in zijn boek. Klik hier voor meer informatie en bestellen van zijn boek.

Tot de volgende blog!

Met vriendelijke groeten,

Josja

 

ps. wil je meer blogartikelen over hoogsensitiviteit lezen? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.