Nieuws

Dag van de imperfectie

Dag van de imperfectie

Wist jij dat het 25 november de dag van de imperfectie is? Een dag die in het teken staat van de bewustwording van de vele burnouts en depressies in Nederland. Deze dag geef ik maar al te graag aandacht. Doe je mee?

Imperfectie. Ofwel: niet perfect. Het is een thema dat me raakt. In mijn werk word ik dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van de druk om perfect te zijn. Ik kom veel (hoogsensitieve) volwassenen tegen die kampen met een burnout en (hoogsensitieve) kinderen die van vermoeidheid soms letterlijk niet meer op hun benen kunnen staan. De dag van de imperfectie juich ik daarom van harte toe.

Druk je het gaspedaal in? Dan moet je na een tijdje op de rem trappen.

Een paar dagen geleden verwees ik in een eerdere blog al naar de drukte die de decembermaanden met zich mee brengen. Ik vind het een hele leuke tijd, maar ook stressvol. Er moet zoveel meer gedaan worden dan normaal. Om dat te kunnen bolwerken zit er niets anders op dan dat ik het het gaspedaal wat verder indruk. Op zich is dat helemaal niet erg, zolang ik maar op tijd weer op de rem trap. Toch?

Niet iedereen kan de rem intrappen.

Gezien de druk die er heerst op perfect zijn is het helaas voor veel volwassenen een ware uitdaging om op tijd op de rem te trappen. We hebben besloten met elkaar dat je altijd je beste beentje voor moet zetten en dat de HAVO beter is dan het VMBO. En zo hebben we nog veel meer dingen met elkaar besloten, al dan niet terecht: dat slank zijn beter is dan mollig of dik; dat sportief zijn beter is dan lui; dat je vooral sociaal vaardig moet zijn en ga zo maar door. We hebben rusten van ondergeschikt belang gemaakt en we staan voornamelijk in de actiestand. Voor kinderen en jongeren is het zelfs nog veel moeilijker om te remmen. Zij zitten in systemen waar ze niet zelf voor hebben gekozen en kunnen niet zelf op de rem trappen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de periode ná oud&nieuw dan zien we dat in het onderwijs het gas juist verder wordt ingetrapt. Op basisscholen worden namelijk in de maanden januari en februari de CITO’s afgenomen. Ook op de middelbare scholen volgt er in het nieuwe jaar vaak vrij snel een belangrijke toetsweek. Als leerling kun je hier weinig tegen doen. Hoewel het misschien onschuldig lijkt is het tegendeel waar. Continu het gaspedaal indrukken heeft grote nadelige gevolgen.

Burnout onder jongeren meest voorkomende probleem bij de huisarts.

In een artikel dat ik bijvoorbeeld vandaag in de Trouw las (van vrijdag 15 november j.l.) stond dat huisartsen aangeven dat burnout bij jongeren het meest tegengekomen probleem is.

Surfen op internet helpt ook niet mee.

Wat ook niet meewerkt is dat we steeds minder goed doorhebben hoe we nu werkelijk tot rust komen. Jongeren, maar ook volwassenen besteden veel tijd op hun telefoon. Ik meen me te herinneren dat volwassenen zich gemiddeld iets meer dan 6 uur per dag bezig houden met hun sociale media en jongeren meer dan 8 uur. Ook dit is niet zo onschuldig is als het lijkt. Je brein heeft namelijk rust nodig. Wat velen niet weten is dat het relaxte surfen op het internet, hoe makkelijk dan ook, toch een beroep doet op ons werkgeheugen. Dit is het deel in je brein dat o.a. wordt ingezet als je een taak uitvoert. Om ons brein weer op te laden moet het werkgeheugen echt even met rust gelaten worden. Die telefoon moetdus geregeld even aan de kant. Maar leg dat maar eens uit aan een jongere.

Aandacht voor imperfectie

Het leven dat we nu leven, hoe (on)makkelijk je er ook doorheen laveert, vraagt dus (te) veel van ons. Gelukkig zijn er steeds meer geluiden van mensen die een pleidooi houden voor imperfectie. Brené Brown is bijvoorbeeld een auteur die dit doet. Nu is er ook de dag van de imperfectie, georganiseerd door Vitamine Z samen met NEWConnective, het Humanistisch Verbond, The Turn Club en 3310 – School for Millennials. Accepteren en er voor uitkomen dat je niet perfect bent en geen perfect werk hoeft te leveren valt in de praktijk overigens vaak flink tegen. Zeker als je het graag goed wil doen, iets wat de meeste hoogsensitieve personen willen. Gelukkig kan je ook klein beginnen. Doe mee aan de dag van de imperfectie! Er zijn heel veel manieren om dit te doen. Hieronder volgen een paar suggesties:

  1. vertel op 25 november aan het avondeten aan elkaar wat je vandaag vergeten bent of welke grap je hebt gemaakt waar niemand om moest lachen.
  2. gebruik social media om een foto te posten waar je niet op je best opstaat.
  3. vertel anderen waar je niet zo goed in bent.
  4. maak een to do lijst en ga bewust één ding niet doen of stel iets uit.
  5. anderen laten weten dat deze dag bestaat.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren. Ik ben heel benieuwd wat jij gaat doen op deze dag. Ik ga mijn man eerlijk vertellen dat ik vorige maand per ongeluk kleding retourneerd heb aan de verkeerde winkel en dat er 65 euro verloren is gegaan. En dat ik nog wel meer van dit soort fouten ga maken.

Tot de volgende mail!

Groeten Josja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.