Lees hieronder hoe de kindercoaching voorjouw jonge kind er uit ziet 
Jouw kind kent waarschijnlijk veel (kleine en grote) angsten: is bang in het donker, ligt wakker van een kinderfeestje of weigert misschien met de klas mee het podium op te gaan. Misschien heeft je kind last van drukte, van spijkerbroeken en van boter op zijn/haar brood. Het kan ook zijn dat je kind snel ontploft. Voor jou als ouder is het niet altijd eenvoudig om je kind te begrijpen en ben je op zoek naar handvatten om je kind zo goed mogelijk hierbij te helpen.
Wat jouw kind nodig heeft
Jouw kind heeft het nodig dat wij doorhebben waar hij of zij het meeste nood aan heeft. Om dit te voor elkaar te krijgen wordt er goed naar je kind en naar jullie geluisterd. Op basis hiervan wordt bekeken wat de beste aanpak is. Vaak is het een combinatie van verschillende aanpakken en oplossingsmodellen. Bij lichamelijke onrust en bij snelle overprikkeling worden verschillende sensorische oefeningen aangeboden. Deze zijn leuk om te doen en achteraf werken ze kalmerend en ordenend. Zelfvertrouwen en angst behandelen we verbindende spelletjes en activiteiten.We leren je kind om sterker te staan in het leven en we geven jullie als ouders verschillende strategieën om je kind hierbij te ondersteunen. Bij kinderen van deze leeftijd is het leven van alledag niet zelden onduidelijk en onvoorspelbaar. Het bieden van visuele duidelijkheid en voorspelbaarheid levert dan al veel op. Hoe je dat doet, dat leren we niet zo zeer je kind, maar dat leren we jullie. Er wordt gebruik gemaakt van lichaamsgerichte oefeningen, visuele opdrachten, planactiviteiten en verschillende spellen.
boy-1636731_1920
travel-933171_1920
Hoogsensitiviteit en belangrijke thema’s
Het begrip hoogsensitiviteit komt tijdens kindercoaching bij jonge kinderen meestal niet als zodanig aan de orde. Dat is nog te abstract. Wel komen thema’s zoals verlegenheid, meteen denken iets niet te kunnen, graag willen weten wat er van je verwacht wordt, geen fouten willen maken en drukte in het hoofd aan bod. Deze thema’s worden via spel en oefening aangeboden.
Gevoelige kinderen vinden het vaak lastig om voor zichzelf op te komen. Doordat ze uitstekende denkers zijn hebben ze niet zo’n goed contact met hun lichaam. Herkenbaar? Juist in het lichaam zitten de signalen die aangeven waar grenzen zitten. De kern van kindercoaching ligt daarom bewust op het ontdekken van de eigen grenzen, het legen van het hoofd en het vergroten van de sociale weerbaarheid.
Waarom kiezen voor de Maskerbloem?
500
Ouders & kinderen met succes begeleid
425
Tips & Trics in een online leeromgeving
15
jaar ervaring in begeleiden van ouders
Wat wil jouw kind?
Een ander belangrijk aandachtspunt in kindercoaching ligt op de taal van kinderen die ze gebruiken als we iets gaan doen. Als jouw kind bijvoorbeeld zegt: “dat kan ik niet” of “dat durf ik niet” dan ga ik op zoek naar de betekenis van deze woorden en vertaal ik voor jouw kind wat hij/zij eigenlijk wil zeggen. Soms betekent “dat kan ik niet” dat je kind graag eerst wil weten wat er van hem/haar wordt verwacht. Ik help dan hoe een “dat kan ik niet” om te zetten naar “met een goed voorbeeld kan ik het wel”. Als je kind een andere lichaamstaal uitstraalt dan de taal die ik hoor, dan merk ik dat op. Samen gaan we dan op zoek naar wat je kind echt van iets vindt.
kind--artikel-adoptie
vfas-kind
Jouw kind als leidraad
Ik volg geen vast programma, ik volg jullie kind. Hierbij gebruik makend van een gedegen kennis van hoogsensitiviteit en ervaring in het (oplossingsgericht) coachen van kinderen. We spelen (rollen)spelletjes, assertiviteitsspelletjes, we tekenen, doen lichaamsgerichte oefeningen en we praten. Dit alles om die zaken waar je kind tegen aan loopt te verduidelijken en manieren te vinden om hier beter mee om te gaan.
De rol van ouders en tips voor voor thuis
De rol van jou als ouder is essentieel in de coaching van je kind. Jouw jonge kind kan niet alles zelf oplossen. Vaak nog zal hij/zij jullie hulp nodig hebben: om het nieuwe slaapplan te laten lukken en om dapper naar een feestje te gaan. Dit geldt ook voor eventuele aanpassingen die nodig zijn op school. Oudergesprekken spelen daarom een belangrijke rol bij kindercoaching. Ga er gerust van uit dat je net zo hard aan het spelen bent als je kind! Dit schept een gevoel van verbinding en veiligheid. Net wat je kind nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen!
Na iedere 4e sessie met je kind volgt een oudergesprek. Juist doordat we regelmatig een oudergesprek voeren weet ik goed waar jullie kind thuis en op school tegen aan loopt. Hier pas ik mijn coaching vervolgens op aan. Tegelijkertijd kan ik op deze manier concrete vragen beantwoorden en samen met jullie als ouder bekijken op welke wijze jullie thuis (en op school) je kind kunnen ondersteunen.
Teenage boy in troubles
Veel gestelde vragen

Inhoudelijk is ieder traject voor kindercoaching uniek en wordt deze aangepast op de behoeften van jouw kind. Hoe lang een traject duurt en hoe een traject over het algemeen verloopt lees je op deze pagina.

Ik coach kinderen vanaf de leeftijd dat ze een baby zijn. Een traject voor een 4 t/m 5- jarigen verloopt anders dan voor een 6 t/m 8- jarige of een 9 t/m 11- jarige. Daarom zijn de trajecten voor kindercoaching onderverdeeld in 3 leeftijdscategorieën. Informatie voor een traject voor baby’s en peuters kun je telefonisch of per mail aanvragen.

Kindercoaching voor kinderen van 6 t/m 8 jaar
Kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 8 jaar hebben bij de start van het traject soms een eigen hulpvraag, toch zeker niet altijd. Ze ervaren dat ze last kunnen hebben van bepaalde dingen, toch vertalen ze dit nog niet als “hier wil ik iets mee”. Ze leven nog grotendeels in het nu en aanvaarden hun leven zoals het is. Dat is normaal en vaak ontwikkelen ze hun vragen gedurende het traject.
Lees meer over een traject voor deze leeftijdscategorie

Kindercoaching voor kinderen van 9 t/m 11 jaar
Kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 11 hebben regelmatig bij de start van het traject al een eigen hulpvraag. Ze ervaren heel duidelijk een aantal problemen en hier willen ze vanaf.
Lees meer over een traject voor deze leeftijdscategorie