Ervaringen van HSP's

Breng de energiegevers en energieslurpers in balans

Leuk, vandaag weer een ervaringsverhaal van Lia! Lia gaat aan de slag met de HSP-tip: breng de energiegevers en energieslurpers in balans. Lees hier hoe dit haar vergaat.

Het is donderdagmiddag 15.15 uur als Anja de deur uit gaat. Ik plof op de bank en voel mij volkomen leeg. Anja is een schat van een vriendin, maar ze praat maar door. Ik weet niet eens meer precies waar het over ging, want na een uur kon ik het niet meer opbrengen om echt naar haar te luisteren. Toch heeft zij tevreden mijn huis verlaten, maar ik moet echt even bijkomen. Het lijkt sowieso deze week wel of iedereen komt klagen. Gisteren kwam mijn zoon onverwacht langs en natuurlijk vind ik dat heerlijk, maar altijd als hij weer naar huis is, blijf ik met zorgen achter. Hij kampt al jaren met een burn-out en ook al is hij volwassen, je blijft je als moeder toch zorgen maken. Nou goed, morgen alleen nog even bij de buurvrouw op de koffie. Ook niet iets waar ik naar uitkijk, maar ja die vrouw is al jaren alleen en heeft het ook niet makkelijk… Daarna is het gelukkig weekend en hoop ik dat ik eens lekker aan mijzelf toe kom.

Ik vraag mij wel eens af; overkomt mij dit nou alleen of is het iets dat hoort bij mijn hoogsensitiviteit?

Mensen zijn graag in jouw buurt!

Doordat je hoogsensitief bent, heb je een groot empathisch vermogen. Mensen zijn daarom graag in jouw bijzijn. Ze voelen zich al snel begrepen en delen makkelijk hun verhaal met jou. Dat maakt jou tot een super vriendin, collega, dochter, buurvrouw, moeder enz. Maar je snapt het al, je kan er niet áltijd voor iedereen zijn en soms moet jouw eigen batterij ook weer even opgeladen worden. Daarbij zitten er ongetwijfeld ook mensen tussen, die je een hoop energie kosten en soms zijn dat mensen die heel dichtbij je staan. Het kan een goede vriendin zijn, je moeder, maar soms zelfs jouw eigen zoon of dochter. Het is belangrijk dat de energiegevers in balans zijn met de energienemers. Natuurlijk kun je niet zomaar jouw moeder of dochter laten vallen of je eigen partner, maar wel een bepaalde vriend(in) of de buurvrouw. En zorg dat als de energieslurpers echt dichtbij je staan, dat je ze niet binnen 1 week allemaal tegelijk op de koffie vraagt, maar dat je ze een beetje over de maand verspreidt. Zo blijft er voldoende ruimte voor dingen/mensen die jou energie geven. Op die manier houd je alles het langste vol.

Opdracht vanuit De Maskerbloem voor Lia

Vul dit lijstje eens in met maximaal 6 personen die dichtbij je staan, die je vaak ziet/spreekt en die dus een belangrijke rol in jouw leven spelen. En? Heb jij meer plussen dan minnen op je lijstje staan? Zou je van een dubbele min afstand kunnen nemen of deze zelfs langzaam los kunnen laten?

 

Persoon Positief (+/++) Negatief (-/–)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Totaal Aantal plussen: Aantal minnen:

Dit lijstje kun je ook maken met dingen die je in het dagelijks leven doet.

Ja, dit is echt een mooie oefening heb ik gemerkt. Gelukkig bleek afgelopen week gewoon een slechte balansweek, maar het geeft me wel inzicht en ook een gevoel dat ik het een klein beetje kan sturen. En juist dat zelf kunnen sturen geeft me een rustig en prettig gevoel. Volgende week maar weer eens contact opnemen met Marieke, daar kan ik altijd zo mee lachen!

Liefs, Lia

 

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit? Lees dan dit artikel en houd onze Facebookpagina in de gaten met nieuwe blogs boordevol praktische tips. Al deze blogs zijn geschreven vanuit de ervaringen van andere HSP’s, aangevuld met praktische tips van professionals.

En ken je dit boek van Marian van den Beuken al? Klik hier om te kijken of het wat voor je is.

Tot de volgende blog!

groeten Josja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.