Nieuws

Boek Zie wat je kind beweegt

Ben jij op zoek naar manieren om je kind te helpen zijn of haar rust weer te vinden of wil je helpen te voorkomen dat de stress te hoog wordt? Of wil je nog beter leren aansluiten bij je kind? Dan heb ik misschien wel hét boek voor jou. Lees hieronder waarom ik het boek ‘Zie wat je kind beweegt’ van Suzanne Strijbosch- van Snippenberg je in dit geval aanraad.

Zie wat je kind beweegt – boek

Oke, laat ik maar gelijk eerlijk zijn: eigenlijk ben ik niet helemaal onbevooroordeeld als het om het boek ‘Zie wat je kind beweegt’ gaat. Dit boek is namelijk geschreven door Suzanne Strijbosch- van Snippenberg en samen met haar geef ik de opleiding Gevoelig meebewegen, coachen van hoogsensitieve kinderen en hebben we samen een productenlijn opgezet. Oftewel: hoe eerlijk kan mijn mening zijn over dit boek? Maar toch. Ik vind echt dat ik dit boek, als je op zoek bent naar manieren om je hoogsensitieve of prikkelgevoelige kind (baby, peuter of tiener) meer rust te laten ervaren, onder je aandacht moet brengen. Ik vertel je graag waarom.

Nuttige tips

Het boek ‘zie wat je kind beweegt’ zit boordevol met tips die heel effectief zijn als het gaat om het reguleren van de prikkels en emoties van je kind. Veel van deze tips geef ik ook in mijn begeleiding aan ouders en kinderen. Vrijwel altijd krijg ik dan reacties als “Zo’n tip heb ik nog nooit gehad”en “maar het werkt echt”. Tips die ik geef zijn bijvoorbeeld  “geef je kind een appel mee in plaats van een banaan naar school” als jij een kind hebt dat snel boos wordt op school. Of ‘’laat hem 5 kauwgoms in zijn mond stoppen als zijn stress begint toe te nemen’. Overigens staan deze 2 tips niet letterlijk in dit boek, maar als je het boek leest word je duidelijk wat het effect van bijvoorbeeld kauwen is op het niveau van stress van je kind en snap je waar mijn adviezen op gestoeld zijn.

Omdat ik het boek zo waardevol vind geef ik hier een paar voorbeelden die uit dit boek komen:

  • Als je het koud hebt, of als je pijn hebt of onzeker bent, is buiging (een voorovergebogen houding) de meest helpende en regulerende houding.
  • Zuigen heeft een sterk kalmerende en regulerende werking. Als je stopt met de speen bij je kind, besef dan ook dat we niet alleen de speen ‘afpakken’ of de fles, maar ook een heel fijne regulatiestrategie. Kijk eens of je je kind er iets anders voor in de plaats kan geven, bijvoorbeeld iets waarop hij kan zuigen.
  • Als haren knippen een probleem vormt voor je kind, dan helpt het als je van te voren of tijdens het knippen diepe druk geeft. Dus eerst even duwen of knuffelen of lekker een verzwaard kussen op schoot.

Kinderen hebben verschillende prikkeldrempels

Verder schrijft Suzanne over het belang van bewegen en over de zintuigen omdat die zo’n belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. Je leert dat niet iedereen even snel geluid waarneemt of evenveel beweging nodig heeft. Dit heeft te maken met prikkeldrempels. Een prikkeldrempel gaat over de mate van prikkels die een kind nodig heeft voordat het lichaam ze waarneemt. Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld heel veel geluidsprikkels nodig voordat hun lichaam waarneemt dat er geluid is. Een kind die dat heeft zal misschien de muziek vaak hard zetten. Kinderen die daarentegen bijvoorbeeld al snel uit hun evenwicht raken hebben maar weinig evenwichtsprikkels nodig voordat hun lichaam dit waarneemt. Dit kind zal je waarschijnlijk niet zo snel in een achtbaan zien, zal motorisch niet onrustig zijn en is wellicht soms te voorzichtig qua bewegen. Suzanne legt  in haar boek goed uit hoe kinderen op prikkeldrempels reageren en welk gedrag je hier vaak bij ziet en wat dan goed is om te doen.

Een echte aanrader

Naar mijn mening kan dit boek heel veel ouders en hulpverleners helpen bij het verminderen van stress bij kinderen en kan het er ook zeker aan bijdragen dat er anders naar gedrag gekeken wordt. Want dat is wel echt waar Suzanne voor staat (en dat weet ik uit eigen ervaring): zij kijkt verder dan gedrag en gaat op zoek naar datgene dat er voor zorgt dat een kind uit balans haalt en voegt toe wat nodig is om deze balans te herstellen bij dit kind. Oftewel: ze ziet wat een kind beweegt. Daarnaast raad ik het boek ook aan omdat wat in dit boek staat vrijwel naadloos aansluit bij hoe ik naar kinderen kijk.

Groeten Josja

Klik hier om het boek te bestellen

Wil je meer lezen over hoogsensitieve kinderen en prikkelverwerking lees dan deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.