Hoogsensitief kind

Blazen om stress bij het kind te verlagen

Als een kind ontsteekt in woede of in grote paniek dan heb je dat als ouder vaak wel zien aankomen. Maar soms ook helemaal niet. Het liefst voorkom je dat je kind overprikkeld raakt. Wij weten hoe lastig dit kan zijn en leggen je vandaag daarom graag uit hoe blazen helpt bij het verlagen van stress. Lees je mee?

Blazen verlaagt effectief stress

Op 4 juni j.l. gaven we onze tweede masterclass in de vorm van een online webinar. Het was ons doel om jou als ouder en als hulpverlener een effectief handvat te geven bij het reguleren van die enorme boosheid of dat intense verdriet van een kind. Je kan het webinar hieronder direct bekijken, maar we bieden je ook de mogelijkheid om de kern van het webinar hier te lezen. In dit artikel zul je ontdekken dat de hersenen blazen belangrijk vinden, lees je op welke manier blazen effectief is en wanneer en hoe je blazen inzet.

De hersenen vinden blazen belangrijk

In 1930 heeft Winfried Penfield, een wetenschapper die zich bezighield met epilepsiepatienten, in kaart gebracht hoe onze hersenen ons lichaam waarnemen. Dat blijkt een heel ander plaatje op te leveren dan als we zelf naar ons lichaam in de spiegel kijken. Om te kunnen weten wat onze hersenen zien is gekeken naar de hersenschors, dat is het gebied in de hersenen waar alle prikkels worden ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd. Voor de duidelijkheid: met prikkels bedoelen we alle informatie die door het lichaam worden waargenomen. Dat betekent dus dat onze hersenschors ook alle prikkels die we via onze zintuigen ontvangen waarnemen. En wat is nu het geval? In sommige zintuigen zitten meer sensoren dan in andere zintuigen en dit maakt dat deze zintuigen als “meer/belangrijker” gezien worden door de hersenen.

Het plaatje dat Winfried Penfield heeft gemaakt van wat de hersenen van ons lichaam belangrijk vinden, laat heel goed zien welke zintuigen door de hersenen als belangrijker worden gezien dan andere zintuigen: de handen en de mond. Blazen is een functie van de mond en is daarom voor de hersenen ook belangrijk.

Blazen verlaagt stress

Een kind dat overprikkeld raakt en intense emoties ervaart, zoals groots verdriet en inmense angst, is in grote stress. Wat nodig is in zo’n situatie, is het weer naar beneden brengen van dat stressniveau. Doordat de mond door de hersenen als belangrijk wordt gezien hebben regulatiestrategieën waarbij de mond betrokken is dan ook meer impact en effect dan als andere zintuigen worden ingezet. Zo kan je blazen daarom met uitstek gebruiken als een belangrijke regulatiestrategie bij stress. De mond vervult, vanwege de belangrijkheid voor de hersenen, een belangrijke functie als het gaat om het kalmeren van het zenuwstelsel en brengt daardoor de stress naar beneden.

Door te blazen komt een kind weer terug bij zichzelf. Je ziet de ontspanning toenemen. Het bewijs hiervoor is vaak het opmerken van een zucht bij het kind. Als dat gebeurt weet je dat de stress afneemt bij het kind en er een diepere ontspanning optreedt.

Hoe je blaast maakt uit

Maakt het uit hoe een kind blaast? Ja, dat maakt uit. Wat we het liefste willen zien is een lange uitblaas. Ook helpt het om rustig te blazen. Je zult veel meer effect merken als je lang en rustig uitblaast dan als je kort en snel blaast. Het blazen door een rietje is dan ook ideaal. Hierbij ontstaat gemakkelijk een lange en rustige uitblaas. Voor nog meer effect van het blazen kies je voor een dun rietje of een rietje met een kronkel erin. Zeker jonge kinderen vinden rietjes met een kronkel erin extra leuk. Hoe dunner het rietje of hoe meer gekronkeld, hoe langer er moet worden uitgeblazen om tot bellen te komen.

Bij welke kinderen zet je blazen in?

Eigenlijk kan je in alle situaties waarin een kind in stress verkeert het blazen als strategie inzetten. Het maakt hierbij niet uit of de ervaren stress positief of negatief is. Stress is stress en draagt bij aan het vullen (en overlopen) van de spreekwoordelijke emmer. Positieve stress is bijvoorbeeld de exitement van een kind om mee op kamp te gaan. Je ziet dan een kind dat half stuiterend van enthousiasme door de kamer gaat. Ideaal om dan dit kind een beker met chocolademelk en een rietje te geven. Ouders kijken vaak een beetje bedenkelijk als we deze tip geven, want wie zit er nu te wachten op chocolademelk door de hele kamer? Geloof ons, in de praktijk valt het gespetter vaak reuze mee. Kijk anders even naar onderstaand filmpje en zie wat bellen blazen doet met een kind.

Andere mooie gelegenheden om bellen blazen in te zetten bij een kind zijn:

  • als de boosheid aan het toenemen is
  • als een kind sjagrijnig is opgestaan en vaak zijn bui dan niet zelf kan keren
  • als een kind de pauzes buiten spannend vindt – dan vooraf inzetten.
  • als een kind na de pauze zich moeilijk rustig kan maken – inzetten na de pauze
  • als een kind verdrietig is – dan helpt het om het verdriet niet te hoog op te laten lopen.

En bij sommige kinderen bouw je een activiteit als bellen blazen door een rietje standaard in het schema van de dag in. Probeer het maar eens en merk het verschil.

Variaties op chocolademelkbellen blazen

Naast het blazen van bubbel met een rietje in de chocolademelk zijn er een aantal andere leuke manieren te verzinnen waarop je een kind kan laten blazen. Wat dacht je van blaasvoetbal, fluiten, ballonnen opblazen en bellen blazen. En er zijn nog wel meer variaties te bedenken! Hieronder een korte video ter inspiratie.

Zo wordt blazen nog effectiever

We schreven hierboven al dat het effect van blazen groter wordt als het rietje dunner is of de weg die de adem moet afleggen groter. Wat ook sterk werkt is als je een kind meerdere mondfuncties tegelijk laat inzetten. In het filmpje zie je bijvoorbeeld dat er zowel wordt geblazen als gezogen. Ideaal!

Naast blazen kan je met de mond nog meer doen om de stress van een kind effectief te verlagen. Denk hierbij aan kauwen en zuigen. Ook hebben we het verder ook nog helemaal niet gehad over wat je kan doen met de handen om stress te verlagen. We gaan hier een andere keer vast en zeker op door. Voor nu attenderen we je nog graag op ons webinar: daar wordt tot in veel meer detail dan in dit artikel uitgelegd op welke manieren je blazen kan inzetten bij een kind.

 

Tot onze volgende blog!

Groeten Suzanne Strijbosch-van Snippenberg en Josja Koelink

 

ps wil je meer lezen? Klik dan hier voor meer artikelen van ons.

 

2 reacties op “Blazen om stress bij het kind te verlagen

  1. Bloem schreef:

    Hi, onze dochter van 6 blaast uit zichzelf de laatste tijd steeds. Vrij snel kort in en uit. Ze zegt dat ze dat doet omdat ze er blij van wordt. Ze mag het van mij niet omdat mijn boerenverstand me zegt dat ze dan waarschijnlijk een zuurstof tekort creëert wat kan ik me voorstellen een soort high gevoel geeft. Maar als ik jullie verhaal zo lees dan doet ze het misschien juist van nature goed? Alleen misschien wat langer uitademen? Ze is HB en HSP. Ik ben benieuwd naar jullie antwoord. Groet

    1. josja schreef:

      Hoi, dank je wel voor je berichtje. Ja, het kan natuurlijk zijn dat ze een high gevoel creert en dan prettig vindt, maar het is even de vraag of ze zo snel dit zuurstoftekort krijgt. Daar zou ik het voor moeten zien of nog voor moeten doorvragen. Ik vermoed dat ze het korte in- en uitblazen idd heel leuk vindt om te doen. Het blijft een beetje lastig om nu een goed antwoord te geven, omdat ik ook niet weet nu wat de aanleiding voor het blazen is. Is het om stress te reguleren? Zo ja, dan doet ze het idd van nature goed en zou je kunnen inzoomen op precies wat jij zegt: het langere uitblazen. Ik heb afgelopen week heel veel kinderen met hun ouders naast elkaar en tegenover elkaar laten liggen met wattenbolletjes en een rietje. Wie komt het verst? Wie is het eerste aan de overkant? Super leuk om te doen. Misschien ook iets voor jouw dochter? Ok leuk: doe wat water en afwasmiddel in een klein schaaltje. Zet het buiten neer. Rietje erbij en laat haar maar lekker blazen. Dan gaat ze vanzelf langer uitblazen. Kan je hier iets mee? groeten en succes Josja

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.