Beweegoefeningen

Relax met kussens

De feestmaanden komen eraan. Leuk, maar ook druk! Veel (hoog)gevoelige kinderen vinden dit een lastige periode.  Als coach of therapeut zie je bij deze kinderen vaak signalen van vermoeidheid en overprikkeling. Daarom hebben we speciaal voor jou een hele leuke en effectieve beweegoefening die je heel eenvoudig kan inzetten als aanvulling op je begeleiding. Ook voor de ouders van hoogsensitieve en prikkelgevoelige kinderen is dit een oefening die zeker in de smaak zal vallen!

Relax met kussens – zo gaat de oefening

Voor we beginnen: deze blog schrijf ik samen met kinderfysiotherapeute Suzanne Strijbosch-van Snippenberg. Vandaar dat ik in de ‘wij-vorm’ schrijf. Samen met haar heb ik een hele gave opleiding ontwikkeld voor het begeleiden van hoogsensitieve en prikkelgevoelige kinderen en wanneer het lukt en zinvol is schrijven we samen een blogartikel. Vandaag onze eerste!

Nu terug naar de beweegoefening, dit is wat je gaat doen en wat je hiervoor nodig hebt.

Nodig: een matje en een stuk of 8 verzwaringskussens van verschillende maten. Een verzwaringskussen is simpel gezegd een kussen dat verzwaard is. Als je geen verzwaringskussens hebt kun je zelf kussens verzwaren door ze te vullen met 600-1200 gram rijst of bonen. Wel de kussens na het vullen goed dichtnaaien ;-).

Zo gaat de oefening:

  1. Vertel het kind wat je gaat doen: leg de oefening uit.
  2. Leg het matje op de grond en de kussens ernaast.
  3. Nodig het kind uit om er op zijn buik op te gaan liggen. Laat hem zo lekker mogelijk gaan liggen, met de hoofd op de grond. Check even of een kussentje nodig is. We leggen trouwens altijd een zachte deken op het matje om het liggen zo aangenaam mogelijk te maken.
  4. Check nu bij het kind de mate van ongemakkelijkheid, spanning op een schaal van 0-10. Vraag kort uit, iets als ‘waar in je lijf voel je de spanning? Of hoe merk je aan je lijf dat er nog spanning is? Maak hier niet een heel gesprek van, je wil alleen even de mate van ongemakkelijkheid of spanning meten.
  5. Leg nu één voor één de verzwaarde kussens op het lijf van het kind. Doe dit heel rustig en vraag bij ieder kussen dat je neerlegt of het kind wil aangeven waar hij op zijn lijf voelt dat het kussen wordt neergelegd en laat hem dit benoemen.
  6. Als alle kussens op het lijf gelegd zijn vraag je hoe dit voelt. Is het fijn? Waar is het het fijnst? Is het niet fijn? Waar niet? Vaak gebeurt het trouwens al tijdens het leggen van de kussens dat je merkt dat een kussen op een bepaalde plek lekker ligt of juist niet. Check dit. Als het kind aangeeft dat het fijn is kun je er nog een kussen opleggen en vragen hoe dit voelt. Of je haalt een kussen weg. (Soms, als alle verzwaringskussens op het lichaam zijn gelegd willen we nog wel eens een hele zware deken over het hele lijf leggen, maar dat doen we alleen als een kind het prettig vindt om alle kussens op zijn lijf te voelen.
  7. Dan ga je alle verzwaringskussens een voor een rustig van het lijf halen. Ook hier heeft het kind weer de opdracht om te benoemen waar hij voelt dat ik een verzwaringskussen weghaal.
  8. Nu het kind zonder verzwaringskussens ligt vraag je ter afronding hoe het met de spanning is gesteld. Weer op een schaal van 0-10. Je kan eventueel ook nog even vragen hoe het nu voelt nu de verzwaringskussens weer weg zijn. ‘Waar voel je het verschil met en zonder kussens het beste?’
  9. Je nodigt het kind uit om rustig overeind te komen en je eindigt de oefening.

Als je merkt dat een kind door de vragen elke keer heel erg gaat denken, praten of onrustig wordt kan je er ook voor kiezen alleen maar in stilte te werken. Rustig de kussens neerleggen, lekker toedekken en na een tijdje er vanaf halen.

Het nut van deze oefening

Een simpele oefening als deze zorgt ervoor dat het kind zijn lijf weer voelt en er rust en contact ontstaat. Veel drukte, spanning of stress zorgen voor onrust en onveiligheid. Deze oefening geeft het kind zijn veiligheid weer terug. Doordat het geen cognitief zware oefening is kan het kind uit zijn hoofd in het lijf komen. De diepe druk van de verzwaarde kussens zorgen voor het verwerken van prikkels, meer rust en daardoor meer lichaamsbesef. De oefening werkt goed voor hoogsensitieve kinderen die vaak aan het nadenken of snel afgeleid zijn. Niet alleen de hoogsensitieve kinderen hebben hier baat bij. Ook voor hoogbegaafde kinderen die vaak maar weinig feeling met hun lijf hebben is dit een mooie oefening om juist dit contact wel te maken, om hun aandacht te versterken en uit het cognitieve te komen. Daarnaast ook geschikt voor het kind dat prikkelzoekend is en maar (motorisch) onrustig blijft en voor het kind wat niet de rust kan vinden om te slapen of te eten.  Of  “gewoon” om even af te schakelen van de dag.

Wat als het kind te onrustig is om te gaan liggen of niet stil kan blijven liggen?

Soms kan het kind niet blijven liggen omdat het te onrustig of snel afgeleid is. Dit zie je bijvoorbeeld bij kinderen die juist extra prikkels nodig hebben om rustig te worden. Je kan er voor kiezen om eerst te voorzien in die sterke prikkelbehoefte. Dit kan je prima doen bij een kind door hem eerst uit een situatie waarin hij strak zit te laten worstelen of het kind even te laten touwtje springen. Door dit eerst te doen zal je merken dat het kind al rustiger wordt en je daarna de oefening bij hem kan doen. Ook is er een groep prikkelzoekende kinderen die dusdanig veel prikkels nodig hebben dat ze ook na touwtje springen nog steeds niet graag stil liggen. Kies dan voor een oefening waarbij ze lekker kunnen bewegen en toch de diepe druk aangeboden krijgen. Of een parcours waarbij ze met de zware kussens kunnen sjouwen.

Voor wie is deze oefening geschikt?

Deze oefening is een absolute aanrader voor alle hoogsensitieve kinderen en prikkelgevoelige kinderen die stress ervaren, die veel in hun hoofd zitten, afgeleid zijn of juist weinig contact met hun lijf hebben. Ideaal om in te zetten in de feestmaand(en).

Ga je deze oefening uitproberen? Wij zouden het heel leuk vinden om te weten wat je ervaringen zijn. We zouden het leuk vinden als je dit wil delen  via Facebook, Instagram of hieronder via de comments? Leuk!

Liefs Josja en Suzanne

ps Wil jij ook de TOUCH verzwaringskussens  gebruiken? Bestel ze in de webshop van www.justseeme.nl en in de webshop van www.demaskerbloem.nl  

Meer weten over hoe wij werken, ontvang dan ook onze leuke mailing waarin we iedere 2 weken nieuwe informatie en tips over beweegoefeningen met je delen! Schrijf je hier in.

Lees ook ons artikel over het bieden van diepe druk met je eigen lijf. Een super simpele oefening die gegarandeerd plezier oplevert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.