Hoogsensitief kind

Angst voor de tandarts

Is jouw kind bang om naar de tandarts te gaan? Hoe ga jij daarmee om als ouder? Blijft het een halfjaarlijks terugkomend drama of heb je met succes een oplossing gevonden?

Regelmatig krijg ik de vraag of ik een kind kan helpen met zijn of haar angst voor de tandarts. Soms pak ik het zelf op, maar vaak ook verwijs ik door. Wat ik doe, zelf behandelen of doorverwijzen, hangt af van wat er precies speelt. In de video vertel ik hier meer over.

Tip: onderzoek waar jouw kind bang voor is.

Weigert jouw kind zijn mond open te doen bij de tandarts? Raakt jouw kind al in de stress als er gesproken wordt over een naderend tandartsbezoek? Om zicht te krijgen op wat nodig is om deze angst weg te krijgen moet je er achter te komen waar jouw kind bang voor is. Focus je niet alleen op het gedrag dat het kind laat zien, zoals paniek krijgen, gillen en hevig in verzet komen, maar ga op zoek naar de reden van de angst. Hieronder volgen een aantal vragen die hierbij nuttig kunnen zijn:

  1. Was de angst voor de tandarts er altijd al of kwam het pas later?
  2. Als het er altijd al was: kan je je een moment of tijd herinneren waarin jouw kind bij een arts of verpleegkundige (consultatiebureau telt ook mee) wel op zijn gemak was?
  3. Als de angst pas later kwam: wat was het moment dat de angst ontstond? Probeer je zo precies mogelijk te herinneren wanneer de angst ontstond.

De vragen hierboven zijn er om op zoek te gaan naar een mogelijk traumatische ervaring. Als hier sprake van blijkt te zijn, kan EMDR (een kortdurende interventie gericht op trauma-verwerking) een uitkomst bieden. Als er geen trauma lijkt te zijn dan moet je verder zoeken.

Ik wil je meegeven dat het van belang is om duidelijk te krijgen waarvoor en sinds wanneer je kind bang is. Misschien is het bang om in de stoel te liggen of bang voor het maken van foto’s? Of is het bang voor het onverwachte. Hoe beter je zicht hebt op waar je kind bang voor is, hoe makkelijker de angst behandeld kan worden.

Op zoek naar wat werkt.

In Utrecht ben ik bekend met Tandinzicht en ook in Amsterdam ken ik een therapeute die speciaal behandelt op tandartsangst. Het liefst leer ik nog meer goede praktijken kennen zodat ik door kan verwijzen indien dit nodig is. Mocht jouw kind bang zijn voor de tandarts zijn en je hebt inmiddels positieve ervaringen met een bepaalde methode, praktijk of therapeut, deel je het dan met me? Daar kan ik andere kinderen weer mee helpen. Ook ben ik benieuwd naar waar jouw kind zo bang voor is.

Tot de volgende blog!

Groeten Josja

 

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit? Kijk gerust eens hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.